αγριοκουνελο

Published on 3 Σεπτεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Περιβαλλοντικό έγκλημα με απελευθερωμένα αγριοκούνελα στην Θεσσαλονίκη! Καταγγελία του Κ.Σ. Αμπελοκήπων.

sokosΤην  προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο του ΔΣ του Συλλόγου μας συνοδευόμενο από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ για την περιοχή μας Χρήστο Σώκο, επισκέφτηκε περιοχή της Νεοχωρούδας μετά από καταγγελία μέλους του Συλλόγου μας για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού αγριοκούνελων.

Το είδος όχι μόνο είναι ξένο στην περιοχή όπως και σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, αλλά προκαλεί επίσης και μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως και αλλοιώσεις στο ανάγλυφο των εδαφών από το συνεχές σκάψιμο “λαγουμιών’.
Πολλαπλασιάζεται δε και αυξάνονται οι πληθυσμοί του με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.
Η “εισβολή” του στο συγκεκριμένο βιότοπο, όπως προκύπτει από μαρτυρίες των τοπικών χρηστών της γης, έγινε μετά από επίσκεψη κατοίκου της περιοχής στη Λήμνο, απ’ όπου τα μετέφερε παράνομα.
Διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες αλλά και από συζητήσεις που ακολούθησαν με κτηνοτρόφους, αγρότες και κάτοικους της περιοχής, ότι όντως υπάρχει ολόκληρη αποικία του συγκεκριμένου είδους, η οποία έχει εξαπλωθεί ήδη σε ακτίνα μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

Κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η λήψη διαχειριστικών μέτρων και ως εκ τούτου ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Ομοσπονδίας, ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές αρχές για το πρόβλημα, όπως επίσης και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση ή και εξάλειψη του.
Από την πλευρά μας, θέλουμε να τονίσουμε ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η άγνοια σε συνδυασμό με υπέρμετρους (στα όρια του φανατισμού) φιλοζωικούς συναισθηματισμούς, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες βλάβες στα οικοσυστήματα, οι οποίες κάποιες φορές είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμες.


Δείτε: 
Αγριοκούνελο – Oryctolagus cuniculus


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας