αγριοχοιρος

Published on September 5th, 2015 | by Kynoclub

0

Τραυματισμοί ιχνηλατών από αγριόχοιρους!

(Αιτίες- Αντιμετώπιση-Πρόληψη)

‘Α μέρος

Κείμενο: Γιάννης Αμπατζίδης

Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι μια κατηγορία κυνηγιού όπου οι τετράποδοι συνεργάτες μας έχουν να αντιμετωπίσουν έναν καλά οπλισμένο αντίπαλο. Ένα αντίπαλο ο οποίος αδιαμφισβήτητα είναι κατά πολύ ανώτερος – κάτι που οι πιστοί μας φίλοι αντιλαμβάνονται πλήρως, όπως και το ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτόν.

rottweil

www.dorkas.net

Τα σκυλιά είναι εκτεθειμένα στους αγριόχοιρους απέναντι στους οποίους πρέπει να σταθούν επάξια, από την άλλη όμως, αυτό συνεπάγεται πολλές φορές τη διακινδύνευση της ίδιας τους της ζωής. Αρκετά είναι τα ανάλογα περιστατικά που βιώνει καθένας μας σε αυτό το κυνήγι κάθε χρόνο, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο – όμως θα πρέπει να γίνει απ’ όλους μας αποδεκτό. 
Είναι σκληρό το να «χάνεις» τους φίλους σου σε αυτή τη μάχη, είναι όμως και τιμητικό,(κατά μια ένοια) να βρίσκουν ένδοξο θάνατο στο καθήκον παρά να χάνουν τη ζωή τους από άλλες απρόβλεπτες αιτίες.

Είναι απορίας άξιο το σθένος αυτών των σκύλων, εφόσον γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι σε αυτά τα θηρία, παρόλα αυτά, όμως, στέκονται αντάξια στο ύψος των περιστάσεων.

Πού οφείλονται όμως οι περισσότεροι τραυματισμοί των γουρουνόσκυλων;

Αυτό το ερώτημα σήμερα απασχολεί όσο ποτέ άλλοτε μεγάλη μερίδα γουρουνοκυνηγών.

Οι αιτίες αποτελούνται από συνδυασμό αρκετών παραγόντων που άλλοτε μπορεί να αποφύγουμε κι άλλοτε όχι.

Πρωταρχική σημασία έχει η συμπεριφορά του κάθε αγριόχοιρου ανεξαρτήτου φύλου και μεγέθους. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν εκφράζουν όλα τα «άτομα» την ίδια επιθετικότητα μια και είναι πέρα από θέμα χαρακτήρα και θέμα της κάθε εμπλοκής ξεχωριστά.. 
Το μήκος των χαυλιόδοντων παίζει καθοριστικό ρόλο για την σοβαρότητα του τραύματος που θα προκληθεί από  μια επίθεση.

Τα ενήλικα καπριά είναι αυτά που καταφέρνουν τα πιο σοβαρά αλλά και τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα στα σκυλιά. 
Οι λόγοι είναι αυτονόητοι μιας και οι χαυλιόδοντες αυτών είναι ανεπτυγμένοι προς τα έξω, αλλά και η δύναμη σε συνδυασμό με το βάρος τους, αποτελούν την αιτία για την σοβαρότητα του τραύματος.

Ακόμα όμως και οι ενήλικες σκρόφες μπορεί να προκαλέσουν τραύματα είτε με τους χαυλιόδοντες που είναι μικρότεροι των αρσενικών, είτε με δαγκωματιές και κουτουλιές στο σώμα των σκύλων, επιφέροντας έτσι εσωτερική αιμορραγία με αποτέλεσμα την κατάληξη. Ιδίως, όταν αυτές βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού των μικρών τους αλλά κι όσο αυτά παραμένουν σε μικρή ηλικία, γίνονται αρκετά υπερπροστατευτικές εκφράζοντας αυξημένη επιθετικότητα προς τα σκυλιά που θα πλησιάσουν. Σε αυτή τη περίπτωση (μιας επίθεσης από σκρόφα) ξεγελιόμαστε πολλές φορές, δίχως να αντιληφθούμε άμεσα ορατά το εάν υπήρχε συμπλοκή μεταξύ σκύλου και αγριογούρουνου (διότι συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικές αμυχές). 
Μπορούμε να το αντιληφθούμε μόνο από ένδειξη αδιαθεσίας που θα παρουσιάσει ο σκύλος μας, κάτι που απαιτεί επίμονη παρακολούθηση και κάθε τέτοια υποψία μας δεν θα πρέπει να αμελείται.

gourounoskula2

Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

Η εποχή που γίνονται αρκετά επιθετικά τα αγριογούρουνα (ιδίως τα αρσενικά) είναι προς τα τέλη Νοεμβρίου, μέχρι και ολόκληρο τον Δεκέμβρη όπου διεξάγεται συνήθως το ζευγάρωμα με τις θηλυκές διαδικασία  που τα εξαγριώνει σε μεγάλο βαθμό. 
Οι μάχες που διαδραματίζονται μεταξύ των αρσενικών εκείνη την εποχή, δημιουργουν μεγάλη υπερένταση λόγω της επίμονης αναζήτησης και διεκδίκησης της «ωραίας» .
Καλό είναι την εποχή εκείνη τα «καλά» σκυλιά που διαθέτουμε, να τα προφυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο,  και ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι η μη συμμετοχή τους αυτό το διάστημα. Άλλωστε, τον καιρό που επικρατεί το κρύο, μπορούν να ανταποκριθούν εργασιακά και τα υποδεέστερα σκυλιά που διαθέτουμε.

Ακόμη όμως και η διαφορετικότητα της βλάστησης ανά περιοχή δημιουργεί παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό άμυνας-επιθετικότητας των αγριόχοιρων. Σε περιοχές όπου η βλάστηση είναι πυκνή, σημειώνονται συνήθως οι περισσότεροι τραυματισμοί των σκυλιών, για το λόγο πως στις περιπτώσεις αυτές, τα αγριογούρουνα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Αρκεί και μόνο να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους νιώθοντας ασφάλεια από διαδρόμους προσέγγισης, κι οποιοσδήποτε σκύλος πλησιάσει (αλλά κι όποιος εχθρός) θα υποστεί μεγάλη ζημιά.

Στη προκειμένη περίπτωση (πυκνής βλάστησης) στο κομμάτι της «στάμπας» κατά την προσέγγιση, ο σκύλος δεν μπορεί να πλαγιοκοπήσει και να ελέγχει περιμετρικά το αμυνόμενο γουρούνι που αποφάσισε να αντισταθεί. Στέκεται απέναντι από την μία και μοναδική διαδρομή που επέλεξε ο αγριόχοιρος για την ”κρυψώνα” του, αφού μόνον εκεί τον βολεύει η βλάστηση να ζυγώσει.
Ακόμα κι όταν καταδιώκει ακολουθεί αναγκαστικά την πορεία (διάδρομο) του προπορευόμενου αγριόχοιρου. Δεν παρέχεται η επιλογή να κινηθεί δεξιά κι αριστερά, οπότε σε ένα απότομο πισωγύρισμα του κάπρου, μοιραία θα υποστεί το χτύπημα εφόσον βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς έτσι εκμηδενίζεται το περιθώριο αντίδρασης. Η μύτη του δεν μπορεί να τον ειδοποιήσει εγκαίρως στην επίμαχη φάση, αφού δεν παρέχεται η δυνατότητα της οπτικής επαφής. Το μυαλό απαιτείται αστραπιαία να «δουλέψει» αλλά, ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Ακόμη, όμως, κι αν η επίθεση του γουρουνιού γίνει εγκαίρως αντιληπτή από τον σκύλο με την αίσθηση της ακοής και μόνο (θόρυβος των κλαδιών) πράγμα που δηλώνει πολύ μικρή απόσταση σε σχέση μεταξύ των, δεν προσφέρονται ανάλογες επιλογές διαφυγής. Στέκονται ως εμπόδιο η κοντή και πυκνή βλάστηση και την ώρα εκείνη, καθώς έντρομος ο σκύλος προσπαθεί να φύγει προς πάσα κατεύθυνση, μοιραία περιπλέκεται στα γύρω κλαδιά με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένος. 
Επίσης τα πυκνά μέρη καταπονούν σε μεγάλο βαθμό τους σκύλους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ώσπου κατόπιν πολύωρης καταδίωξης οι αισθήσεις τους υπολειτουργούν…

gourounoskula

Τα υβρίδια πιο επικίνδυνα

Εκτός από αυτές τις συνθήκες που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των αγριογούρουνων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον παράγοντα του υβριδισμού αυτών.

Τα υβρίδια εκφράζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και αδιαφορία για την παρουσία των σκύλων, αλλά και των κυνηγών. Οπότε σε μια περιοχή που διαθέτει μεγάλο ποσοστό υβριδίων αυξάνονται και οι πιθανότητες τραυματισμού  των κυνηγόσκυλων. Μπορούμε βέβαια να αιτιολογήσουμε ως ένα μικρό βαθμό την εξοικείωση των ζώων αυτών, κατά καιρούς, τόσο με τους κυνηγούς αλλά όσο και με τα σκυλιά. Παλαιότερα οι αγριόχοιροι δεν ερχόταν σε τόσο συχνή επαφή με τόσους κυνηγούς και σκύλους. Σήμερα, πλέον, το κυνήγι του αγριόχοιρου ασκείται από χιλιάδες κυνηγούς που διαθέτουν πάμπολλα κυνηγόσκυλα. Με αποτέλεσμα, η συχνή αυτή επαφή κυνηγών-κυνηγόσκυλων και αγριόχοιρων έχει δημιουργήσει υπό συνθήκες, κάποιες προϋποθέσεις εξοικείωσης. 
Οι αγριόχοιροι πλέον, πολλές φορές δεν τρέπονται σε φυγή ακόμη κι όταν αισθάνονται την ανθρώπινη παρουσία.

Ο τρόπος, ακόμη, κυνηγιού που επιλέγει κανείς, π.χ χρήση πολλών σκύλων, όπου κατά συνέπεια επιφέρουν μεγαλύτερη πίεση στο θήραμα, αυτό έχει ως συνέπεια το γεγονός περισσότερων τραυματισμών.

Οι πιο σοβαροί και θανάσιμοι τραυματισμοί θα πρέπει να επισημάνουμε πως διεξάγονται όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τραυματισμένο κάπρο. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο αυτό μετατρέπεται σε ένα θανάσιμο «εργαλείο» που δε δείχνει έλεος! Οι σκύλοι που θα κάνουν το λάθος να πλησιάσουν θα ξεσκιστούν από τα δόντια του. Εκεί, σίγουρα απαιτείται η έγκαιρη μεσολάβηση του κυνηγού όσο οποιαδήποτε άλλη στιγμή, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, συνεκτιμώντας όλες τις καταστάσεις, σε κάποιες από αυτές μας δίνεται η δυνατότητα της επιλογής για το πως θα ενεργήσουμε. Με σκοπό να αποφύγουμε κάποιον θανάσιμο ή μη τραυματισμό των συνεργατών μας. 
Όταν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους αγριογούρουνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται, τότε θα πρέπει να επιλέγουμε τους κατάλληλους συνεργάτες που γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές τους.

Η χρήση των σκύλων για τις ιδιαίτερες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται κατόπιν εκτίμησης όλων των παραμέτρων. Ειδικά στις περιπτώσεις όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα και τραυματισμένα αγριογούρουνα η χρήση των πολλών σκύλων είναι λάθος. Θα πρέπει να στέλνονται ένα ή δύο το πολύ σκυλιά, κι αυτά θα πρέπει να είναι εις γνώση μας τα πιο έμπειρα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Κατά συνέπεια.. είναι περιπτώσεις που μπορούμε να μεριμνήσουμε εκ των προτέρων για τυχόν άσχημη κατάληξη, αλλά, δυστυχώς είναι κι αυτές που είναι αναπόφευκτες….

 


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας