θεματα

Published on 8 Σεπτεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Η επιτυχία της …αποτυχίας των απελευθερώσεων θηραμάτων!

Κείμενο: Κωστής Λουλάκης

Τα τελευταία χρόνια, όσοι ασχολούμαστε με το κυνήγι, και δε μας ενδιαφέρει μόνο το τι θα βάλουμε στην τσάντα αλλά και η διαχείριση του θηράματος (ενδημικού και αποδημητικού), έχουμε μπουχτίσει από απελευθερώσεις θηραμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας. Tα περασμένα χρόνια απελευθέρωναν μόνο φτερωτά θηράματα, κυρίως πέρδικες και κατά δεύτερο λόγο φασιανούς και ορτύκια. Τα  τελευταία χρόνια και τριχωτά, κατά κύριο λόγο λαγούς και κατά δεύτερο λόγο αγριογούρουνα.

Αν εξαιρέσουμε την πολύ επιτυχημένη επανεισαγωγή του αγριογούρουνου στην Πελοπόννησο τη δεκαετία του 1990, μετά από την πλήρη εξαφάνιση του εκεί από τα μέσα του 19ου αιώνα, με επιστημονικές μεθόδους που ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια σε ένα μακρόχρονο (10ετίας και παραπάνω) πρόγραμμα της Γ’ ΚΟΠ, δεν έχουμε καμία άλλη πετυχημένη απελευθέρωση θηράματος στην Ελλάδα.

Αν και γίνονται συνεχώς απελευθερώσεις θηραμάτων ανά την Επικράτεια, συχνά με τις ευλογίες της Πολιτείας, της κυνηγετικής ηγεσίας και των ΜΜΕ, αλλά όχι της επιστήμης της θηραματολογίας, της θηραματοπονίας και της δασολογίας, τα αποτελέσματα είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα. Ενίοτε και επιζήμια. Τα χρήματα των κυνηγών που δαπανώνται για αυτό το σκοπό (γέννηση/εκκόλαψη εκτροφή, μεταφορά, απελευθέρωση κτλ) είναι πάρα πολλά με δυσανάλογο όφελος και ενίοτεμε ζημιά όπως προαναφέρθηκε. Συνήθως τα θηράματα απελευθερώνονται/εγκαταλείπονται στην τύχη τους, σε αφιλόξενα μέρη, χωρίς φαγητό και νερό, ή με δυσκολία ανεύρεσης τους, βορρά στις καιρικές συνθήκες και στους τριχωτούς και φτερωτούς άρπαγες της περιοχής.

apeleutherosis1

Δαπανηροί  και άχρηστοι οι εμπλουτισμοί

Αν υπολογίσουμε συνολικό κόστος 20 ευρώ για την πέρδικα και 100 για το λαγό, υπολογίστε πόσο κοστίζει μια απελευθέρωση 50 ή 100 λαγών ή 100 ως 1000 περδίκων σε μια περιοχή. Από τα οποία σε μια βδομάδα θα ζουν λιγότερα από τα μισά στην καλύτερη περίπτωση και σε μερικές βδομάδες από ελάχιστα έως καθόλου. Και πόσο καλύτερα θα ήταν αν τόσα χρήματα διατίθενται για αυτό που ονομάζεται διεθνώς βελτίωση βιοτόπων, δηλαδή σπορές, πηγές κτλ. Δηλαδή αυτό που χρειάζεται το θήραμα για να ζήσει, φαΐ να φάει, νερό να πιει, και χώρο να κρυφτεί και να αναπαραχθεί.

Καθώς η ορεινή γεωργία και η ορεινή (νομαδική) κτηνοτροφία εγκαταλείπονται και στη χώρα μας, γίνεται συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων του θηράματος, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των πληθυσμών του. Αυτή είναι η κύρια αιτία μείωσης του θηραματικού πληθυσμού και κατά δεύτερο λόγο η αύξηση των τριχωτών και φτερωτών αρπάγων.

Και οι κυνηγοί επιμένουν να πετάνε τα λεφτά τους σε εκτροφή και απελευθέρωση θηραμάτων και όχι να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα στη ρίζα τους. Τεχνικές και πρακτικές που άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει ως αναποτελεσματικές και κοστοβόρες εδώ και 20-30 χρόνια, ανθούν στη χώρα μας και υπό τον τίτλο των πρωτοπόρων μεθόδων.

Τι και αν διαφωνούν οι σχετικοί επιστήμονες με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με αντικείμενο τα θηράματα, (θηραματολόγοι, δασολόγοι κ.ά.), τι και αν γράφουν άρθρα εναντίον των απελευθερώσεων, τι και αν κάνουν επιστημονικές (στατιστικές) μελέτες (και με οικονομικούς όρους) που αποδεικνύουν την αποτυχία και το ασύμφορο των απελευθερώσεων, κανείς δεν τους ακούει και κανείς δεν πτοείται από την κυνηγητική και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πώς αντιμετωπίζονται οι ειδικοί επί του θέματος, οι μελέτες τους και οι γνώσεις τους, ας αφήσουμε να μας το περιγράψει πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΣ Καρδίτσας κ. Δημήτρης Παπούλιας, έπειτα από μια απελευθέρωση λαγών στην περιοχή του: ’’Στις προηγούμενες περιπτώσεις απελευθερώσεων λαγού, με την ίδια μεθοδολογία, θεωρούμε από αναφορές και καταμετρήσεις ότι υπήρξε σχετική επιτυχία καθώς οι περιοχές αυτές σήμερα έχουν ικανοποιητικούς πληθυσμούς, κόντρα στα στατιστικά μελετών που δείχνουν πτωχά αποτελέσματα, πιθανόν από άλλες μεθόδους και διαδικασίες απελευθέρωσης.’’

Σε όλο τον κόσμο οι απελευθερώσεις θηραμάτων έχουν αποτύχει και μόνο στην Ελλάδα έχουμε επιτυχία! Και αυτό το λέει η ηγεσία των κυνηγητικών οργανώσεων και όχι οι σχετικοί επιστήμονες. Και το λένε έτσι από μόνοι τους, μετά από παρατηρήσεις κυνηγών, αγροτών, θηροφυλάκων, και των συμβούλων των κυνηγητικών οργανώσεων, χωρίς να έχουν έστω και μία μελέτη υπογεγραμμένη από σχετικό επιστήμονα που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους. Αλλά βέβαια όπως δεν έχουν καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους για την επιτυχία των απελευθερώσεων, δεν έχουν και καμία απελευθέρωση υπογεγραμμένη από τους σχετικούς επιστήμονες και ας έχουν τέτοιους ακριβοπληρωμένους έμμισθους και άμισθους συμβούλους και υπαλλήλους οι κυνηγητικές οργανώσεις. Τους πληρώνουν αλλά δεν τους ακούνε.

Και μην ξεχνάμε ότι τα απελευθερωμένα θηράματα πάντα μπορούν να προκαλέσουν γενετική μόλυνση/υποβάθμιση στους άγριους πληθυσμούς (παρόλες τις πιστοποιήσεις που μπορεί να έχουν) ή το πιο πιθανό, να μεταδώσουν μια αρρώστια του εκτροφείου από το οποίο προέρχονται, στο άγριο θήραμα!

Για αυτό μιλάω για την επιτυχία της αποτυχίας των απελευθερώσεων στην Ελλάδα. Ευτυχώς που δεν πετυχαίνουν οι απελευθερώσεις συνάδελφοι κυνηγοί και έχουμε ανέπαφο ή σχεδόν ανέπαφο το άγριο θήραμα να το κυνηγάμε.

Κλείνοντας να ευχηθώ σε όλους καλή κυνηγητική χρονιά, χωρίς ατυχήματα και με πολλές και καρποφόρες συναντήσεις με το άγριο θήραμα.

Κωστής Λουλάκης

Κυνηγός

Δημιουργός και διαχειριστής της ομάδας στο facebook

‘’ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ’’

https://www.facebook.com/groups/filoiei/

Σχετικά links:

4)      Εμπλουτισμός βιοτόπων με αγριόχοιρους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας!

5)      Φυσική εκτροφή Νησιωτικής Πέρδικας στη Λέρο!

6)      Συνεχίζονται οι …χαβαλέ ‘’εμπλουτισμοί’’!!!

8)      ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ Ή ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ;

9)      Γενικές αρχές απελευθερώσεων θηραμάτων

10)   Το δίλημμα της απελευθέρωσης θηραμάτων

11)  Το εκτροφείο της Λέρου

12)  Εγκαίνια εκτροφείου και Γενική Συνέλευση Δ’ΚΟΣΕ

13)   Αναποτελεσματική η απελευθέρωση λαγών

14)   Αξιολόγηση της εκτροφής και απελευθέρωσης λαγών

15)   Υβριδισμός και απελευθερώσεις ορτυκιών

16)   Απελευθερώσεις Τσούκαρ

17)   Απελευθέρωση λαγών από τον ΚΣ Καρδίτσας

18)   Εμπλουτισμός βιοτόπων με θηράματα

19)  Αξιολόγηση της εκτροφής και απελευθέρωσης λαγών: προϋποθέσεις και τεχνικές

20)  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΛΑΓΩΝ : ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ

21)   ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΛΑΓΩΝ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας