αγριοκουνελο

Published on 3 Οκτωβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Ποιο σκύλο να πάρω για αγριοκούνελα;

Πρόσφατα αποκτήσαμε ένα σκάφος για ψάρεμα. Σκεφτόμαστε να το αξιοποιήσουμε και στο κυνήγι του αγριοκούνελου. Ποια ράτσα θεωρείται ότι είναι κατάλληλη για αυτό το είδος κυνηγίου και ποια ράτσα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ταυτόχρονα στο κυνήγι του αγριοκούνελου αλλά και σε παραδοσιακά κυνήγια όπως είναι η μπεκάτσα, το ορτύκι και η μπεκάτσα; Κάποιος φίλος μας χαρίζει ένα  Μπήγκλ.  είναι κατάλληλο ή να ψάξουμε για κάτι άλλο;

Σπύρος-Μάκης

kounelia1

Απαντά ο Νίκος Φωτακόπουλος

Ωραία ερώτηση που προκαλεί και …ζήλεια μια και η κατοχή σκάφους δίνει την δυνατότητα για αποδράσεις σε κυνηγετικούς παραδείσους.

…Κλασικό κουνελόσκυλο δεν υφίσταται και ας ανέφερε,  ο αείμνηστος Μπασουράκος, το Μπήγκλ σαν ‘’Αγγλικό Κονικλοθήρα’’. Το Μπήγκλ είναι ένας κλασικός ιχνηλάτης που μάλλον θα χαθεί μέσα στον ωκεανό των ιχνών που αφήνουν τα αγριοκούνελα.. Όπως φυσικά θα χαθεί και οποιασδήποτε ιχνηλάτης που επικεντρώνεται στα ίχνη.  Είναι σημαντικό να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα που έχουν τα ελληνικά νησιά και οι βραχονησίδες σε σχέση με τους κουνελότοπους της βόρειας Ευρώπης. Εκεί, στην Αγγλία ή την Γαλλία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας ιχνηλάτης στα κουνέλια και να αποδώσει. Στις βραχονησίδες όμως όχι. Ο γράφων έχει παλαιότερη εμπειρία από κάποια αποδοτικά Κούρτσχααρ που είδε από πρώτο χέρι να είναι αξεπέραστα στα κουνέλια του Σαρωνικού.  Έψαχναν από πουρνάρι σε πουρνάρι και ορμούσαν μέσα σπάζοντας την φέρμα ενώ πολύ συχνά τα έπιαναν ζωντανά  Το ότι κυνηγούσαν 3-4 μαζί ήταν ένα ακόμα ατού μια και περικύκλωναν το θήραμα κόβοντας τις διόδους διαφυγής όταν δεν υπήρχε κοντά κουνελότρυπα. Πολύ καλή απόδοση εχουν και τα Ντράτχααρ, τουλάχιστον αυτά που έχουμε δει σε σχετικές ταινίες. Όμως πιστεύουμε πώς καταλληλότερος πρέπει να είναι ένας σκύλος που δεν φερμάρει. Και αυτοί οι σκύλοι είναι τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ και ο Κρητικός Λαγωνικός. Και οι δύο φυλές θα αποδώσουν πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε φυλή φέρμας. Θα μπουν μέσα στο πυκνό και θα ξεπετάξουν ή θα αρπάξουν το θήραμα ενώ τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ θα κάνουν και άψογο απόρτ αν έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Όσο για παράλληλα κυνήγια με τον ίδιο σκύλο θα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ. Κυνηγάνε και ψάχνουν όλα τα θηράματα και η μέθοδός τους θημήζει σκούπα. Όσο εύκολα θα κυνηγήσει ένα Σπρίνγκερ αγριοκούνελα άλλο τόσο εύκολα θα κυνηγήσει  και ορτύκια ή μπεκάτσα. Ακόμα αν είναι και σωστά εκπαιδευμένο θα κάτσει ήσυχα δίπλα στο σκαμνάκι του κυνηγού και θα απορτάρει τις τσίχλες του Φλεβάρη  ή τα τρυγόνια του Αυγούστου.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας