αγριοχοιρος

Published on 15 Οκτωβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Προκλητικοί γουρουνοκυνηγοί ζημιώνουν συνολικά το κυνήγι…

κείμενο: Γιάννης Αμπατζίδης

Φωτογραφίες από το facebook

Προβληματισμοί για την εξέλιξη του γουρουνοκυνηγίου.Τα οφέλη του μοναδικού αυτού ζώου (αγριόχοιρου) ως προς τον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας είναι κάτι αξιοθαύμαστο και πολύτιμο.
Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο εμείς  μπορούμε να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε τη προσφορά αυτή ώστε η στάση μας απέναντί του να είναι θεμιτή και ηθική.
Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός δημιούργησαν προϋποθέσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του κυνηγίου σε κάποιους τομείς, αντιθέτως σε κάποιους άλλους, επήλθε υποβάθμιση και απαξίωση.
Η συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων μας, πολλές φορές αποδεικνύεται ανάρμοστη και ευτελής, αμαυρώνοντας και υποβαθμίζοντας έτσι αυτό το περήφανο και λεβέντικο κυνήγι.
Τα πράγματα έχουν πάρει μια ανεξέλεγκτη τροπή που πολύ φοβάμαι κρίνεται μη αναστρέψιμη και πολύ πιθανόν, το κυνήγι εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα αδιάσπαστη συνοχή καταστάσεων, και πιθανώς, κομβικών αλλαγών.
Μερικά χρόνια πριν, επικαλούμασταν την αιτιολογία για το πώς δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση όσον αφορά την κυνηγετική παιδεία. Σήμερα με τέτοια ενημέρωση που παρέχεται τόσο από τον έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό τύπο δε χωρούν δικαιολογίες. Τα λόγια φυσικά δεν αρκούν, και σαφώς, είναι πολύ πιο δύσκολο να μετατρέψεις λόγια σε πράξεις, παρά πράξεις σε λόγια και δεν διακρίνεται καμία προοπτική βελτίωσης στο προσεχές μέλλον.

agriogourouna4Ο ευτελισμός του γουρουνοκυνηγίου

Πλέον έχει ευτελιστεί κάθε έννοια και ουσία του κυνηγίου του αγριόχοιρου. Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείω την ύπαρξη εξαιρέσεων, αλλά, πλέον οι κανόνες τείνει να γίνουν εξαίρεση και οι εξαιρέσεις ο κανόνας. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου τελευταία, μέσα από την συμπεριφορά και τις πράξεις μας το έχουμε υποβιβάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι της κυνηγετικής οικογένειας.
Δίχως κανένα κριτήριο και καμία καν αξιολόγηση, ο κάθ’ ένας που θέλει για οποιοδήποτε λόγο να δηλώσει κυνηγός, εντάσσεται ευκόλως σε αυτή την κατηγορία με όσα αυτό συνεπάγεται.
Δίχως καμία γνώση και εκπαίδευση, τόσο ως προς ήθος και την αξιοπρέπεια που απαιτεί το πνεύμα ομαδικότητας, αλλά όσο και ο σεβασμός που θα πρέπει να παρέχεται προς το θήραμα, τα άτομα αυτά γίνονται ευκόλως δεκτά, ως μέλη, των πολλών γουρουνοπαρεών που έχουν πλέον δημιουργηθεί υπό συνθήκες. Και λέω υπό συνθήκες διότι όλα έχουν την εξήγησή τους.
Αν γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω όπου ο πληθυσμός του αγριόχοιρου ήταν σε χαμηλά επίπεδα, οι γουρουνοκυνηγοί αποτελούσαν μειονότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κυνηγίου. Το αγριογούρουνο υπήρχε σε συγκεκριμένα σημεία, επί τω πλείστων, ακριτικές περιοχές με κάποιο σχετικό υψόμετρο.
Τότε, ο κυνηγός διάνυε μακρινές αποστάσεις για την αναζήτησή του και σήμερα όσο κι αν φαίνεται υπερβολή, οι αγριόχοιροι αναζητούν τον άνθρωπο. Αγριόχοιροι βέβαια μπορεί να ονομάζονται αλλά σίγουρα δεν είναι όλοι, αναφορικά με τον υβριδισμό που έχει συμβάλλει στο μεγαλύτερο βαθμό για τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί του παρόντος.

agriogourouna2

Εύκολο θήραμα εύκολοι κυνηγοί

Το εύκολο θήραμα δημιουργεί εύκολα ”Κυνηγούς” με ακατάλληλες δυστυχώς προϋποθέσεις τις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο βαθμός δυσκολίας είναι ο παράγοντας που συντελεί στην πρόοδο κάθε τομέα, σε αντίθεση με τον βαθμό ευκολίας που υποβαθμίζει την κάθε δραστηριότητα.
Τα παλαιότερα χρόνια κυνηγούσαν οι παθιάρηδες κυνηγοί, αναζητώντας το θήραμα όπου κι αν αυτό υπήρχε δίχως την πολυτέλεια της τεχνολογίας και ταυτόχρονα διατηρούσαν την αρετή του ήθους και του σεβασμού πολύ περισσότερο σε σχέση με το τώρα.
Αποκτούσαν γνώσεις οικολογίας, κυνοφιλίας, κυναγωγίας, οπλοχρησίας, θηραματολογίας κι όλα αυτά που απαιτείται να διακατέχουν έναν αυθεντικό Κυνηγό.
Τις περισσότερες φορές δε, γυρνούσαν με «άδεια χέρια» ούτε καν, εντόπιζαν θήραμα και τόσο αυτό τους έκανε περισσότερο «Κυνηγούς» τρέφοντας αγάπη και θαυμασμό για τη φύση και τα ζώα. Η ποσότητα του θηράματος (αγριόχοιρου) επί των ημερών μας και η παροχή ευκολίας για την εύρεσή του, είναι πασιφανές πως δημιούργησαν ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δε συνάδουν με την κυνηγετική δεοντολογία. Εν συντομία περιγράφω κάποιες από αυτές:

Αυτά είναι τα προβλήματα

Δημιουργία πολυάριθμων ομαδων των τριάντα-σαράντα κι άνω ατόμων, εγκλωβίζοντας το θήραμα δίχως να του δίνεται η δυνατότητα διαφυγής επιδιώκοντας τη θήρευση του στο έπακρον -με λίγα λόγια…στην ουσία συγκεντρώνουμε τόσους «τυφεκιοφόρους» για να ισούται με δέκα Κυνηγούς καθώς πρέπει-
Καρότσες που συνοδεύουν προς χρήση δεκάδες σκυλιά μέσα σε μια παρέα, που συγκεντρώνονται με κριτήρια «οτινανισμού» για να κάνουν επίσης την δουλειά ενός ολοκληρωμένου σκύλου
Επινόηση κάθε είδους ανήθικων τακτικών όπως:
Δημιουργία εστιών φωτιάς σε διαδοχικά περάσματα πριν το ξημέρωμα με σκοπό την αποτροπή των αγριόχοιρων στα γειτονικά καταφύγια
Τοποθέτηση ραδιοφώνων για τον ίδιο λόγο επίσης (εγκλωβισμός)
Φράξιμο των περασμάτων του θηράματος με κάθε είδους τέχνασμα (τσίπα, ξύλα κ.λ.π) με σκοπό την αναγκαστική καθοδήγησή τους προς συγκεκριμένα καρτέρια
Επιμονή συνεχούς προσπάθειας με ακαταλόγιστη πλεονεξία για μεγαλύτερη κάρπωση πέραν του επιτρεπτού ορίου, ακόμη κι αν η πρώτη παγάνα έχει στεφθεί με επιτυχία
Συνεχείς διαπληκτισμοί μεταξύ παρεών για διεκδίκηση των κυνηγότοπων
Ανταγωνισμοί και κόντρες συγχέοντας ακόμη και τον πρωταθλητισμό με το κυνήγι, λες και εδώ θέτουμε στόχους για διάκριση και κοινωνική καταξίωση.

agriogourouna3

Συνολική ζημιά στην εικόνα του κυνηγίου

Δεν φτάνουν βέβαια όλα αυτά που σίγουρα δεν είναι πρωτόγνωρα μεταξύ μας, ακόμη χειρότερα, ζούμε και σε μια εποχή που επικρατεί το «δήθεν».
Η προβολή και επίδειξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης π.χ ( fb) αυξάνουν τα φαινόμενα αυτά και μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί το επίπεδο που επικρατεί στους Γουρουνοκυνηγούς.
Βγάζουμε τα «άπλυτα» μας στη φόρα, δίνοντας συνάμα λαβή στους αντικυνηγούς να βάλλουν εναντίον μας μ’ έναν ακόμη τρόπο.
Είναι γεγονός πως αρκετοί κυνηγάνε απαραίτητα για το θεαθήναι, επιδεικνύοντας συνεχώς τα δήθεν κατορθώματά τους νομίζοντας πως με το τρόπο αυτό αναδεικνύονται στον ευρύ κοινωνικό τους τομέα.
Παρουσίαση φωτογραφιών με υπερβολικούς αριθμούς θηρευμένων αγριόχοιρων (υποθέτοντας πως αυτό συνεπάγεται με ικανότητες)
Φωτογραφίες με φιγούρες τύπου «Καραγκιόζη», αντιαισθητικές ακόμη και στα μάτια των ίδιων των κυνηγών και σχόλια που δηλώνουν ασέβεια προς το θήραμα και πολλά ακόμη.
Και όλα αυτά γιατί; Για να καλυφθούν τυχόν κυνηγετικές αδυναμίες και ανικανότητες αλλά και για την ικανοποίηση ενός εγωισμού..

Σίγουρα υπάρχει μία δόση ανοχής και απαλλαγής προς τους νέους που στην πορεία θα αναθεωρήσουν πολλές από τις υπάρχων απόψεις και πρακτικές τους και κατόπιν ωριμότητας θα εμπεδώσουν το νόημα του κυνηγιού.
Το πιο άσχημο, απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, είναι το να γίνονται όλα αυτά από υποτίθεται ώριμους άντρες-κυνηγούς. Αυτοί που θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ακατάλληλοι, κρινόμενοι μέσα από τις ίδιες τους τις πράξεις, προτρέποντας τους νέους σε λανθασμένα πρότυπα και αντιλήψεις.
Ίσως, τους αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όπου χειραγώγησαν την κυνηγετική παιδεία με τέτοια παραδείγματα και πολλοί από αυτούς κακώς επιρρίπτουν σήμερα ευθύνες στη νεολαία.
Επισημαίνω πως δεν είμαι ισοπεδωτικός. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι κυνηγοί που βαδίζουν με γνώμονα την ηθική, το σεβασμό, και πασχίζουν με όποιο τρόπο μπορούν να παραδώσουν ένα αυθεντικό και υγιές κυνήγι όπως ακριβώς το διδάχτηκαν. Είναι στην κρίση μας να παραδειγματιστούμε από αυτούς, αφήνοντας τα παραδείγματα εκείνα τα οποία συνειδητά μιμούμαστε, στην άκρη.
Τα θανατηφόρα κυνηγετικά ατυχήματα που αυξάνονται διαρκώς σε αυτό το κυνήγι δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ας κρατήσουμε κατά νου πως η εξασφάλιση της ζωής είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Ας απολαύσουμε τα αγαθά της φύσης μέσα από το κυνήγι, μιας και είναι από τα λίγα πράγματα που μας απόμεινε πλέον ως αγωγή της ψυχής… Της ψυχής μας που σήμερα «βιάζεται» σχεδόν σε καθημερινή βάση σε αυτή τη χώρα. Ας διαφυλάξουμε λοιπόν το κυνήγι του αγριόχοιρου, όσο το δυνατόν μπορούμε ηθικό και αυθεντικό..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο έχουν αντληθεί από το facebook. Έχουν αναρτηθεί από τους ίδιους τους εικονιζόμενους και έχουν επιλεχτεί για αναδημοσίευση από το kynoclub.gr

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας