αγγλικο σεττερ

Published on 21 Οκτωβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Συμβουλές για τον καλλωπισμό του Αγγλικού Σέττερ!

Κείμενο: D. Doulos

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Χτένισμα

Ξεκινάμε με ένα κάλο ξεμπέρδεμα και χτένισμα του σκύλου ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν κόμπους, να απομακρύνουμε τον περιττό υπομανδύα, όπως και το νεκρό τρίχωμα.

Μπάνιο

Το σωστό μπάνιο αναζωογωνεί και προστατεύει το δέρμα του σκύλουκαι δίνει λάμψη στο τρίχωμα. Χρησιμοποιώντας ενυδατικά καλλυντικά σαμπουάν και conditioners (κρέμα μαλλιών ή βάλσαμο)
Βρέχουμε καλά το τρίχωμα με χλιαρό προς ζεστό νερό , έπειτα έχοντας αραιώσει το σαμπουάν με νερό λούζουμε το σκύλο κάνοντας κινήσεις κάθετες με τη φορά του τριχώματος προς τα κάτω χωρίς να το ανακατεύουμε, στην συνέχεια ξεβγάζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε.
Μετά το τελεύταιο ξέβγαλμα αραιώνουμε το conditioner ή το βάλσαμο με νερό συνήθως δύο κουταλιές της σούπας μαλακτικό σε ενάμιση λίτρο νέρο και δεν ξεβγάζουμε. Έπειτα σκουπίζουμε καλά το σκύλο χωρίς να ανακατεύουμε το τρίχωμα. Και χτενίζουμε πάντα στη φορά του τριχώματος .

setter

Στέγνωμα

Αφού αφαιρέσουμε τα πολλά νερά με την πετσέτα στεγνώνουμε με σεσουάρ. Καθ’ όλη την διάρκεια του στεγνώματος χτενίζουμε το τρίχωμα ώστε δουλεύοντάς το να ισιώνει.

Κούρεμα-καθάρισμα

Κουρεύουμε το κάτω μέρος του λαιμού ξεκινώντας δύο δάκτυλα πάνω από το το ξιφοειδές οστούν αντίθετα από τη φορά του τριχώματος μέχρι το τέλος της κάτω σιαγώνας. Καθαρίζουμε το μέσα μέρος των αφτιών με την κουρευτική μηχανή ενώ το επάνω και έξω μέρος το καθαρίζουμε μαδώντας το με το χέρι ή με την μηχανή όμως στη φορά του τριχώματος μέχρι το δίπλωμα και κουρεύουμε ακολουθώντας το  περίγραμμα του αφτιού με ψαλίδι. Δεξιά και αριστερά στις πλευρές του  λαιμού καθαρίζουμε το περιττό τρίχωμα με ψαλίδι αραιώματος. Ποτέ μα ποτέ δεν κουρεύουμε το επάνω μέρος του λαιμού με την κουρευτική
μηχανή , αφαιρούμε το περιττό τρίχωμα με το ψαλλίδι αραιώματος.
Αν ο σκύλος έχει περιττό τρίχωμα στην ράχη του πρέπει να το
αφαιρέσουμε μόνο με το χέρι τραβώντας προσεκτικά τον υπομανδύα.
Πολύ σημαντική σημασία έχει να καθαρίζουμε το τρίχωμα στο κάτω μέρος της βάσης της ουράς με την κουρευτική μηχανή, πρέπει να καθαρίζουμε αυτό το σημείο για την καλύτερη υγιεινή του σκύλου.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το καθάρισμα των πελμάτων όπου γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μικρό ίσιο ψαλίδι και αφαιρώντας μόνο ό,τι περισσεύει και όχι όλο το τρίχωμα που βρίσκετε μέσα στις πατούσες. Καθαρίζουμε και το τρίχωμα ανάμεσα στα δάχτυλα με το ψαλίδι αραιώματος πάλι ό,τι περισσεύει.

Λάδωμα πριν το κυνήγι

Οι περισσότεροι κυνηγοί αγανακτούν με το τρίχωμα του setter όταν αυτό μπλέκετε και μαζεύει διάφορα αγκάθια και κολλιτσίδες στον κυνηγότοπο και αναγκάζονται να το κουρεύουν με το ψαλίδι σύριζα με το δέρμα  δημιουργώντας έναν άσχημο ακαλαίσθητο και επιρρεπή σε μολύνσεις σκύλο.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι σίγουρα η σωστή περιποίηση από τον ιδιοκτήτη πριν ο σκύλος μπει στον κυνηγότοπο, είναι καλό να  βάζουμε στο τρίχωμά του λάδι baby oil με λίγο κρέμα μαλλιών ειδικότερα στα κρόσσια του για να προστατευτεί και να κολλήσει λιγότερα αγκάθια και κολλιτσίδες και αυτά που τυχόν κολλήσουν να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

Καθάρισμα αφτιώνκόψιμο νυχιών
Το συχνό καθάρισμα των αφτιών με ένα καλό καθαριστικό μια φορά την εβδομάδα μας βοηθά να αποφύγουμε ωτίτιδες και μολύνσεις που πολλά setter υποφέρουν από αυτές.
Κάθε δεύτερη εβδομάδα είναι καλό να κόβουμε τα νύχια του σκύλου χωρίς να τα ματώσουμε για να γυμνάζονται καλύτερα τα δάχτυλα του σκύλου και αποφεύγονται ατυχήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να συμβούν.

 

Facebook D. Doulos


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας