αγριοχοιρος

Published on 30 Οκτωβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Τι χρώμα έχουν οι αγριόχοιροι;

κειμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Ο αυθεντικός, ο καθαρόαιμος αγριόχοιρος μάλλον αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον στην νότια Ελλάδα. Τα …ενδιαιτήματα του έχουν καταληφτεί από μιγάδες που σε κάποιες περιπτώσεις ο χρωματισμός τους ΄΄φωναζει΄΄ από μακριά ότι πρόκειται για υβρίδια. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που ολο και πιο συχνά εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Θηρευμένοι αγριόχοιροι που μικρή φαίνεται να έχουν σχέση με τον αυθεντικό άγριο βασιλιά του δάσους.

agriogourouna

Το φαινόμενο των αγριόχοιρων με διάφορα χρώματα εξαπλώνετε επιβεβαιώνοντας την μιγαδοποίηση που πλέον γίνεται και …παρδαλοποίηση του αγριόχοιρου.  Άλλωστε ο υπερπληθυσμός του είδους οφείλεται στην μιγαδοποίηση του είδους. Τα ήμερα γουρούνια γεννούν ολοχρονίς και τα διπλάσια νεογνά από τον άγριο όμοιο τους που γεννά μόνο μια φορά το χρόνο. Βέβαια δεν αρκεί η οπτική …διάγνωση για να επιβεβαιώσουμε αν πρόκειται για μιγά ή για αυθεντικό αγριόχοιρο. Μπορεί ένα παρδαλό ζώο να δείχνει από μακριά ότι είναι υβρίδιο, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να διακρίνει κάποιος τον πραγματικό αγριόχοιρο από τον μιγά. Την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια γενετικής ανάλυσης με την ανάλυση των χρωματοσωμάτων.

agriogourouna1

Ο ήμερος χοίρος έχει 38 ζεύγη χρωμοσωμάτων ενώ αντίστοιχα ο αγριόχοιρος έχει 36 ζεύγη. Τα υβρίδια  μπορούν να έχουν από 36 έως 38 ζεύγη και αυτό να κάνει δύσκολη την αναγνώριση των καθαρόαιμων στελεχών, ειδικά όταν ο φαινότυπος  είναι παραπλανητικός. Η πιστοποίηση της καθαροαιμίας, ας το επαναλάβουμε, μπορεί να γίνει μόνο από ειδικευμένα εργαστήρια γενετικής ανάλυσης. Δυστυχώς οι εγκληματικοί  ΄΄εμπλουτισμοί΄΄  του παρελθόντος με αγριόχοιρους προερχόμενους από εκτροφεία μόλυνε γενετικά  του μεγαλύτερο ελληνικό θήραμα.  Αυτοί οι εμπλουτισμοί αναμφίβολα συνεισέφεραν τα μέγιστα, σε συνδυασμό  με τα ήμερα γουρούνια ελεύθερης βοσκής,  στην υβριδοποίηση των αγριόχοιρων σχεδόν ολόκληρου του ελλαδικού χώρου.

Δυστυχώς η θηραματολογική άγνοια και η αδιαφορία για την καθαροαιμία των απελευθερωμένων ζώων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση όπου μάλλον δύσκολα μπορεί να βρεθεί πραγματικός αγριόχοιρος. Σε λίγο δεν σχολιάζουμε μόνο ποσά κιλά είναι ο αγριόχοιρος που θήρευσε η παρέα αλλά και τι …χρώμα έχει!

 

 

 

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας