τσιχλα

Published on November 6th, 2015 | by Kynoclub

0

Οι τσίχλες την ….νύχτα!

κείμενο-φωτο Ν. Φωτακόπουλος

Θηράματα ταυτισμένα με την ίδια την ίδια την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, τα τσιχλοκότσυφα κυνηγιούνται στους ελαιώνες από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς την εποχή της συγκομιδής της ελιάς.

Σε αντίθεση με τον κότσυφα που είναι και ενδημικό είδος, οι τσίχλες ταξιδεύουν στη χώρα μας από τη βόρεια- κεντρική Ευρώπη και ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας. Τα είδη που κυνηγιούνται στην Ελλάδα είναι η κοκκινότσιχλα, η κεδρότσιχλα, η κελαηδότσιχλα και η τσαρτσάρα. Οι μετακινήσεις προς τη χώρα μας αρχίζουν τον Οκτώβρη και συνεχίζονται μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς, όπως η φετινή, φτάνουν μέχρι τη Βόρειο Αφρική.

Το αξιοσημείωτο με την τσίχλα, είναι ότι,  ενώ βόσκει όλη μέρα στις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα, επιστρέφει στα πυκνά θαμνοτόπια για το κούρνιασμα.

Μάλιστα γυρνάει πριν πέσει το σκοτάδι για να επιλέξει το κλαδί που θα πιάσει. Κι αυτό γιατί στο κούρνιασμα παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός και διαμάχες για το σημείο που θα καθίσει με τσιμπιές και σπρωξίματα.

Οι εξηγήσεις των ορνιθολόγων είναι ότι το πουλί που καταφέρνει να κουρνιάσει ανάμεσα σε άλλα, έχει λιγότερες πιθανότητες να πιαστεί από τα αρπακτικά ενώ ζεσταίνεται από τα διπλανά πουλιά. Η κούρνια λοιπόν είναι θέμα κυριαρχίας και αυτό εξηγεί και το βιαστικό πέρασμα στο απογευματινό καρτέρι. Σχεδόν πάντα η κούρνια βρίσκεται σε ψηλά μέρη και σε αδιαπέραστες πυκνούρες.

tsixla

 Απογευματινά και πρωινά  καρτέρια

Το απογευματινό καρτέρι λοιπόν   είναι η καλύτερη ώρα για το κυνήγι του …εθνικού μας θηράματος. Ο κυνηγός μπορεί να ρίξει σε ελάχιστο χρόνο τόσα φυσίγγια όσα δεν έριξε ολημερίς. Η πλέον αποδοτική ώρα είναι ένα μισάωρο πριν πέσει το σκοτάδι. Όμως πολλά καρτέρια ΄΄δουλεύουν΄΄ από νωρίς.  Ακόμα και στις 2 το μεσημέρι μπορεί ο τσιχλοκυνηγός να πιάσει στασίδι σε κάποια θρυλικά καρτέρια στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας ή του Μαλιακού.

Η ημέρα της τσίχλας ξεκινάει με το ημίφως όταν οι λεγόμενες  και ΄΄μάυρες΄΄ δεν ξεχωρίζουν από τα κοτσύφια. Είναι η ώρα που τα φυσίγγια διασποράς θα διορθώσουν εν μέρει την σκοπευτική αστοχία. Αυτή την ώρα τα πουλιά δίνουν ελάχιστο χρόνο στον κυνηγό κάτι που σε συνδυασμό με το μισοσκόταδο κάνει την σκόπευση δύσκολη υπόθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα στέκια για το απογευματινό και το πρωινό καρτέρι είναι τα ίδια. Μόνο που τα πουλιά κινούνται  αντίστροφα…

 


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας