μπεκατσα

Published on 7 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Η επιρροή της όρασης στη ζωή της μπεκάτσας!

επιμέλεια: kynoclub.gr

πινακες: Αndrea Mazzoli

Η μπεκάτσα είναι ανάμεσα στα πουλιά που έχουν ένα οπτικό πεδίο που σχηματίζει ένα πλήρη κύκλο 360 μοιρών. Επομένως βλέπει και πίσω από το κεφάλι της. Η αμφοτερόφθαλμη  όρασή της είναι πιο ευρεία προς τα πίσω και όχι μπροστά.

mpekatsaΕάν η μπεκάτσα κρατάει το ράμφος κεκλιμένο προς τα κάτω το οπτικό πεδίο της γίνεται πλήρες και μπορεί να αντιλαμβάνεται τον ερχομό ενός  εχθρού από όπου και να έρχεται έτσι όπως μπορεί να αποφεύγει οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί μπροστά της κατά την διάρκεια μιας γρήγορης φυγής της. Είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η μπεκάτσα, όταν σηκώνεται σε πτήση, αφήνει το μακρύ ράμφος της να κρέμεται. Μόλις αυτή σηκώνεται επάνω  από τους θάμνους και φτάνει σε μια περιοχή που είναι λιγότερο πυκνή και λιγότερο μπλεγμένη, ισιώνει το κεφάλι και έτσι επαναφέρει το ράμφος σε σχεδόν οριζόντια θέση.

H νύχτα και ο ήλιος

Αντίθετα με αυτό που μερικοί πιστεύουν, η μπεκάτσα δεν κάνει μόνο νυχτερινή ζωή. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα στις πιο ζεστές ώρες, η μπεκάτσα γυρίζει μέσα στο δάσος και ψάχνει την τροφή πηγαίνοντας στις πιο ανοιχτές και ηλιόλουστες  περιοχές.

Η μπεκάτσα δεν θαμπώνεται καθόλου από τις έντονες ακτίνες του ηλίου: είναι πράγματι λογικό να υποθέτουμε ότι, εάν πραγματικά αυτό ήταν αλήθεια, εμείς θα βρισκόμασταν συχνά στην περίπτωση να την δούμε να προσκρούει  στα κλαριά, στους κορμούς ή σε άλλα εμπόδια που συναντάει στην γρήγορη φυγή  της  προς στον ουρανό.

Ότι η μπεκάτσα έχει την τάση να κατευθύνεται προς στον ήλιο όταν είναι αναγκασμένη να σηκώνεται είναι κάτι που πολλοι πιστευουν. Όμως αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να λαμβάνεται σαν γενικός κανόνας..

Αυτές οι παρατηρήσεις βεβαιώνουν πως η μπεκάτσα δεν υποφέρει και δεν φοβάται το φως της ημέρας, αν και προτιμάει το σκοτάδι, ως περισσότερο κατάλληλο για το επιφυλακτικό ταμπεραμέντο και το είδος της ζωής των σκουληκιών που αποτελούν τη συνηθισμένη διατροφή της.

mpekatsa1

Όπως το έντονο φως  του ηλίου έτσι το πιο πυκνό σκοτάδι δεν εμποδίζει καθόλου την όραση της μπεκάτσας: οι πιο σκοτεινές νύχτες δεν την ενοχλούν και δεν εμποδίζουν  ούτε τα αποδημητικά ταξίδια της ούτε την έρευνα της τροφής της. Τα μεγάλα μάτια της έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τους βαθμούς της οπτικής αντίληψης.

Η νυχτερινή ζωή της

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις μπορούμε να φτάσουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η όραση της μπεκάτσας  είναι εξίσου καλή την ημέρα όπως και τη νύχτα.

Η μπεκάτσα ούτε θαμπώνεται ούτε ελκύετε από τις ακτίνες του ηλίου.

Η νυχτερινή ζωή της οφείλεται μόνο στη μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία που αυτή βρίσκει στις ώρες του λυκόφωτος και στις νυχτερινές ώρες.

Πράγματι όπως ο καθένας ξέρει, η μπεκάτσα κάθε βράδυ βγαίνει από το δάσος για να ικανοποιήσει της ανάγκες για την επιβίωσή της  ψάχνοντας στα λιβάδια, στα χωράφια, στους βάλτους, εκείνα τα σκουλήκια που είναι η φυσιολογική διατροφή της.

Επομένως δεν είναι γιατί της είναι άβολο να αντέξει το φως που αυτή κάθεται κρυμμένη και απομονωμένη, αλλά επειδή η ντροπαλότητά της την κάνει να προτιμάει τη νυχτερινή ησυχία από τους θορύβους και τους κινδύνους της ημέρας.          

Δείτε:Andrea Mazzoli – Pittore naturalista

         


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας