τσιχλα

Published on 19 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Πού πας για τσίχλες χωρίς σκύλο;

κείμενο-φωτο: Ν.Φωτακόπουλος

Τα καλύτερα κυνήγια της τσίχλας γίνονται με …σκύλο. Ακούγεται λίγο παράξενο αλλά ο γράφων σας το …υπογράφει! Και αυτό γιατί με ένα καλό σκύλο οι απώλειες των χτυπημένων πουλιών μπορεί να μηδενιστούν.

Στο κυνήγι της τσίχλας παρατηρούνται οι περισσότερες απώλειες χτυπημένων ή τραυματισμένων θηραμάτων. Σε αυτό συντελεί ο χρωματισμός, το μικρό μέγεθος του πουλιού και οι μεγάλοι αριθμοί, σε σχέση με άλλα θηράματα όπως η πέρδικα ή η φάσσα. Με πρόχειρες στατιστικές έχει υπολογισθεί ότι οι απώλειες, κάτω από ορισμένες γεωμορφολογικές συνθήκες, μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 50%! Για σκεφτείτε το. Να έχεις  χτυπήσει δέκα τσίχλες και οι μισές να έχουν πέσει μέσα στα πουρνάρια και τα ρέματα. Πίκρα. Μεγάλη πίκρα…

Για αυτό λέω ότι τα καλύτερα κυνήγια γίνονται με σκύλο. Όχι ότι ο σκύλος θα ‘’παράγει’’ πουλιά. Απλά θα μειώσει τις απώλειες. Όμως, δεν είναι δύσκολο με την κατάλληλη εκπαίδευση, ένα Σπρίνγκερ, να  γίνει και ….παραγωγικό. Αν είστε σαν και μένα που δεν μπορώ να σταθώ σε ένα μέρος και συνέχεια  πηγαινοέρχομαι, τότε ένα καλά εκπαιδευμένο Σπρίνγκερ που ψάχνει στα 10-20 μέτρα μπροστά από τον κυνηγό και χώνεται στα πουρνάρια και τα ρέματα, θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Ειδικά αν ‘’σερβίρει’’ δύο κυνηγούς, που κυνηγάνε περπατώντας ένθεν και κείθεν στην ρεματιά ή τους φράχτες.

Να σημειώσουμε πώς όταν μιλάμε για σκύλο στο κυνήγι της τσίχλας μιλάμε μόνο για καλά εκπαιδευμένο και υπάκουο σκύλο. Ένας ανυπάκουος και θορυβώδης σύντροφος που πηγαινοέρχεται στα καρτέρια είναι αυτονόητο πώς είναι επιζήμιος και ενοχλητικός. Θλιβερό είναι και το θέαμα κάποιων Πόιντερ, Σέττερ, Μπρετόν και γενικά σκύλων φέρμας, που οι ιδιοκτήτες τους τα υποχρεώνουν να ‘’κυνηγήσουν’’ θηράματα που είναι έξω από την φύση τους. Στο κυνήγι της τσίχλας οι μόνοι σκύλοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι σκύλοι ‘’επαναφοράς’’, όπως το Λαμπραντόρ, καθώς και οι σκύλοι ‘’ξεπετάγματος’’ όπως είναι τα Σπρίνγκερ και τα Κόκερ Σπάνιελ.

labrador

Τα Λαμπραντόρ…

Τα Λαμπραντόρ έχουν έμφυτο το ένστικτο του απόρτ ενώ αρκετά διακρίνονται και σε ρόλο ερευνητή. Όσο και αν τα εγχειρίδια τα αναφέρουν μόνο σαν σκύλους για απόρτ, ο γράφων έχει δει κάποια όχι μόνο να ψάχνουν, αλλά και να φερμάρουν! Είναι πανέξυπνος και για πολλούς ο εξυπνότερος από τους όμοιους του, των …400 διαφορετικών φυλών. Το ελάττωμα του είναι η τάση για παχυσαρκία και η βουλιμία του, που μπορεί να τον κάνει, κάτω από προϋποθέσεις, να καταπίνει τις τσίχλες αμάσητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αείμνηστος …Μπούλης του Τουφεκαλεύρη. Ένα θεόρατο από το πάχος και …ανάγωγο Λαμπραντόρ που κατάπινε τις τσίχλες αμάσητες. Ήταν πραγματικά μια δυσφήμηση για αυτή την σπουδαία φυλή.

springer

Τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ…

Τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι προτιμότερα από τα ξαδέρφια του τα Κόκερ Σπάνιελ, κυρίως λόγω μεγέθους και αντοχής. Κατά τα άλλα μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά. Όμως αυτό που έχει παρατηρηθεί στην πράξη είναι ότι το Κόκερ πλέον εγκαταλείπεται, σε αντίθεση με το Σπρίνγκερ που αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει στην προτίμηση όλων των Ευρωπαίων κυνηγών. Είναι σκυλιά αεικίνητα, πανέξυπνα και δεν έχουν το ….‘’ελάττωμα’’ της φέρμας . Ένα καλά εκπαιδευμένο Σπρίνγκερ είναι απόλαυση! Θα κυνηγήσει στην έναρξη ορτύκια, θα κυνηγήσει στο δάσος μπεκάτσες και όταν θα έρθει …η αγία τσίχλα θα κάτσει ήσυχο δίπλα στο σκαμνάκι του κυνηγού. Και αν  αυτός βαρεθεί να στέκεται σε μια μεριά και αποφασίσει να ψάξει το κοντινό ρέμα, τότε το Σπρίνγκερ θα μπει μέσα και θα ξεπετάξει ότι κρύβεται σε αυτό. Από τσιχλοκότσυφα μέχρι μπεκάτσες και αλεπούδες. Θα ψάξει, θα ξεπετάξει και τέλος θα απορτάρει. Αυτό είναι το Σπρίνγκερ Σπάνιελ που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τις προτιμήσεις των Ελλήνων Κυνηγών. Και επειδή σχεδόν όλοι οι κυνηγοί είμαστε εν δυνάμει τσιχλοκυνηγοί, είναι απορίας άξιον πώς τα Σπρίνγκερ δεν είναι όσο διαδεδομένα θα έπρεπε.

Γνωρίζετε ότι.

Tα  Bρετανικά Σπάνιελς είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της κατηγορίας σκύλων ξεπετάγματος που ανήκει στην ομάδα 8, σύμφωνα με την κυνολογική κατάταξη της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI). Όσο και να φαίνεται παράξενο στην κατηγορία ‘’σκύλων ξεπετάγματος’’ ανήκει και ο, αναλογικά, θεόρατος Ροδεσιανός Ρίτζμπακ, που το επαγγελματικό του καθήκον είναι να κυνηγάει …λιοντάρια αλλά ανήκει στην ομάδα των ιχνηλατων!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας