κυνικος

Published on 24 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Όσα κρύβει η κατάρρευση του κυνηγετικού τύπου…

γράφει ο Κυνικός

H μακροχρόνια οικονομική κρίση είχε, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο και στον κυνηγετικό τύπο. Οι κυκλοφορίες και κατ επέκταση η αναγνωσιμότητα των  κυνηγετικών περιοδικών έχουν κατρακυλήσει και συνεχίζουν να κατρακυλούν στα …τάρταρα των δελτίων των πρακτορείων διανομής. Οι παλιές καλές εποχές όταν οι κυνηγοί αγόραζαν 3 και 4 περιοδικά ο καθενας ανήκει οριστικά στο παρελθόν όπως και ορισμένοι τίτλοι που κατέβασαν ρολά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΄΄τύπος-κυνήγι΄΄ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος καθώς και το περιοδικό ΄΄Κυνηγόσκυλα΄΄ που εξέδιδε ο Πήγασος. Όμως δύσκολα είναι τα πράγματα στον Πήγασο και για το Έθνος-Κυνήγι το οποίο έχει απογυμνωθεί από συνεργάτες μετά την αποχώρηση των Χαρβαλιά, Στριλάκου, Φωτακόπουλου, Κράλη, Τουφεκαλεύρη κ.λ.π,  ενώ η … χρονοκαθυστέρηση  στην καταβολή της κουτσουρεμένης, στο μισό, μισθοδοσίας, έχει φτάσει πλέον τους τρεις μήνες! Την τύχη των περιοδικών που έκλεισαν  παρ ολίγο να είχε και το καλό περιοδικό Hunter (για πολλούς το καλύτερο) που διευθύνει ο Γιώργος Τσαμαντάκης. Ευτυχώς μετά από απουσία μερικών μηνών επανήλθε στα περίπτερα και ελπίζουμε να παραμείνει…

Η συρρίκνωση του αριθμού των κυνηγών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έριξε τις κυκλοφορίες πολύ χαμηλά. Υπολογίζετε ότι  μόλις το 3% του συνόλου των κυνηγών αγοράζει πλέον κυνηγετικά περιοδικά σε σχέση με το 12% που αγόραζε  πριν μερικά χρόνια το κορυφαίο τότε Έθνος-Κυνήγι.  Ενδεικτικό της φτώχειας που υπάρχει είναι και το γεγονός οτι η Κυνηγεσία-Κυνοφιλια που άλλοτε διαφήμιζε τεύχη  …γίγαντες σήμερα θυμίζει -αναλογικά- τσιγαρόχαρτο.

Ούτε οι κυνηγητικές ταινίες αποτελούν πλέον δέλεαρ αφού στην ουσία έχουν καταργηθεί οι νέες κυκλοφορίες και τα έντυπα πλέον απλά ξεστοκάρουν τις αποθήκες τους. Όπως κάνει π.χ το Έθνος-Κυνήγι που προσφέρει, στην ακριβή του έκδοση, παλιές ταινίες από τα επιστρεφόμενα.

tupos1

Την λογική της …ανακύκλωσης επιλέγουν και τα ΄΄Κυνηγετικά Νέα΄΄ που προσφέρουν και αυτά, στην ακριβή τιμή, τα προηγούμενα τεύχη της ομόσταυλης ΄΄Κυνηγεσίας΄΄. Βέβαια όσοι αγόρασαν ήδη το περιοδικό στην τιμή των 6 ευρώ νοιώθουν λίγο κορόιδα αλλά τουλάχιστον έχουν την παρηγοριά ότι το διάβασαν έγκαιρα. Ορισμένα περιοδικά για να ανακόψουν την κατρακύλα μείωσαν τις τιμές και έτσι το μηνιαίο ΄΄Κυνηγός και Φύση΄΄ κοστίζει  πλέον 3 ευρώ ενώ το επίσης μηνιαίο ΄΄Αρτεμις΄΄ του Δήμη Βαρβέρη κατέβηκε στα 1.95.  Αντίθετα στο 1,50 ευρώ έχει ανέβει  στα  …μουλωχτά και η τιμή των ΄΄Κυνηγετικών Νέων΄΄ που ξεκίνησε με όπλο πέρα από τις δυνατές πένες  την τιμή του ενός ευρώ! Βέβαια το ένα ευρώ έγινε πολύ σύντομα παρελθόν ενώ η έκδοση με τις στοκατζίδικες προσφορές φτάνει στα 3 ευρώ! Ο πόλεμος τιμών όπως είναι φυσικό επηρεάζει και τα έσοδα από τις διαφημίσεις όπου υπάρχει πραγματικό Βατερλό τιμών! Οι ολοσέλιδες καταχωρίσεις πλέον πωλούνται ακόμα και 40 ευρώ ενώ άλλοτε κραταιό περιοδικό ζητά από τις εταιρείες συμψηφισμό διαφημίσεων με …φυσίγγια  για να πληρώνει τους αρθρογράφους του! Χωρίς σημαντικές διαφημίσεις αλά με υποστήριξη από τα ταμεία της ΚΣΕ και των Ομοσπονδιών συνεχίζουν να κυκλοφορούν οι μηνιαίες “Κυνηγετικές Ειδήσεις” του …ιδιοκτήτη του ΚΕΚ κ Γιώργου Τσαγκανέλια ενώ το Θηρευτής &  Φύση από την Κόρινθο συνεχίζει να δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης.

Όπως δείχνουν πλέον τα πράγματα οι μεγαλύτεροι διαφημιζόμενοι είναι η ΚΣΕ και η Δ ΚΟΣΕ (στην ουσία είναι ένα και το αυτό) που αγοράζουν διαφημιστικό χώρο για να αυτοδιαφημίσουν οι αναντικατάστατες διοικήσεις το …έργο τους. Έτσι όμως (εξ)αγοράζουν ταυτόχρονα και την οποία ανεξαρτησία είχε απομείνει στον κυνηγετικό τύπο… Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν μαθαίναμε σε ποια έντυπα, με ποιά κριτήρια και  πόσα χρήματα καταβάλουν  κάθε χρόνο οι διοικήσεις της ΚΣΕ και της Δ ΚΟΣΕ; Χρόνια το ζητάμε αλλά … Βέβαια δε είναι μόνο οι πληρωμένες διαφημίσεις και οι συνδρομές σε επιλεγμένους εκδότες. Είναι και οι πάγιες αμοιβές σε επίσης επιλεγμένους κυνηγοδημοσιογράφους που παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες και υποστήριξη! Αν λοιπόν έχετε καιρό να διαβάσετε κάποια κριτική για τα πεπραγμένα των κυνηγοσυνδικαλιστων ή αν έχετε αντιληφτεί πολύ …λιβάνισμα ή αποσιωπήσεις σκανδάλων στις κυνηγετικές οργανώσεις μην απορείτε. Όλα έχουν την εξήγηση τους…

Το ιντερνέτ φταίει για όλα;

Σαφώς το ιντερνέτ είναι εδω και καιρό το πλέον μαζικό μέσο ενημέρωσης και αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η αμεσότητα στην μετάδοση της είδησης και η δωρεάν πληροφορία. Προσφέρει απεριόριστη δωρεάν πληροφόρηση και την είδηση την στιγμή που γίνεται! Όσο για κυνηγετικές  ταινίες δεν το συζητάμε. Χιλιάδες οι επιλογές και πάντα ΔΩΡΕΑΝ. Βέβαια το internet παρέχει και απεριόριστη ανεξαρτησία. Ο κάθε κυνηγός μπορεί να επιλέξει την ενημέρωση του από μια σειρά πραγματικά ανεξάρτητα και αξιόπιστα site η ακόμα να ανεβάσει και ο ίδιος την δική του είδηση και άποψη. Όπως μπορεί να απορρίψει και πολλά κακά site.

Λέτε να ήρθε το τελος των κυνηγετικών περιοδικών; Σίγουρα όχι όλων. Κάποια θα επιζήσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο….

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας