πεδινη περδικα

Published on 17 Δεκεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Σε αφθονία οι καμπίσιες πέρδικες στην Θεσσαλονίκη!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Σε σημαντικά υψηλούς αριθμούς βρίσκονται οι πληθυσμοί της καμπίσιας πέρδικας στους βιότοπους του είδους στον νομό Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον στα τερέν  όπου διοργανώθηκαν οι πρόσφατοι  Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων του ΚΟΕ και του ΟΚΑΔΕ, όπως είναι το Ωραιόκαστρο η Νεοχωρούδα, Τσανταλη, η ευρύτερη περιοχή της Επανομής,  κ.λ.π. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Δεκέμβρη και σε λίγες εβδομάδες τα πάμπολλα πουλιά θα αρχίσουν να σχηματίζουν ζευγάρια δίνοντας υποσχέσεις για αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον του είδους…

Τα περισσότερα σκυλιά κατά την διάρκεια του αγωνιστικού τους χρόνου είχαν μια, δυο και τρεις συναντήσεις με πεδινές πέρδικες και μάλιστα με μεγάλα κοπάδια των 10-15 και πλέον πουλιών!

perdikes1

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα και δεν υπάρχουν παντού πέρδικες. Δυστυχώς σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία τα πουλιά είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Και αυτό το παράδοξο  έχει δυο αίτιες. Η πρώτη αιτία είναι η ΄΄ιδιορυθμία΄΄ της πεδινής πέρδικας να αποικίζει περιοχές κοντά σε ανθρωπινή δραστηριότητα και παρουσία. Η δεύτερη αιτία είναι η λαθροθηρία που εξακολουθεί να υπάρχει όπου δεν υπάρχουν …μάτια και εκπαιδευτές σκύλων. Έτσι οι πεδινές που εγκαθίστανται σε απομακρυσμένες περιοχές δεν προλαβαίνουν να ριζώσουν και να επιβιώσουν!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας