εκπαιδευση

Published on December 22nd, 2015 | by Kynoclub

0

Αστάθεια στη φέρμα;;; – Πίσω στη βασική εκπαίδευση!

κείμενο: Louise Petrie-Hay

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

special

http://www.specialanimalfoods.gr/

Όποιον εκπαιδευτή και αν ρωτήσετε για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με το σκυλί σας, και αν ο εκπαιδευτής θέλει να σας πει την αλήθεια, θα σας δηλώσει ένα πράγμα ξεκάθαρα: τα προβλήματα αυτά είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανθρώπινα. Δεν είναι το σκυλί που φταίει για την αστάθεια της φέρμας ή το σκληρό δόντι, ή όποιο άλλο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί. Ο άνθρωπος εκπαιδευτής φταίει που το άφησε και πήρε διαστάσεις. Και κάτι βασικότερο: το πρόβλημα δεν εμφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα άρχισε πριν καιρό, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Η ρίζα του κακού είναι πάντα η ελλιπής βασική εκπαίδευση. Αν είστε από τους κυνηγούς που δεν πιστεύουν στο ρόλο της βασικής εκπαίδευσης και στη χρησιμότητα της υπακοής, τότε θα πρέπει να αποφασίσετε ότι βασίζεστε στα ένστικτα του σκυλιού σας. Το σκυλί σας είναι αυτό που κάνει κουμάντο στις κυνηγητικές εξορμήσεις και όχι εσείς. Αν η κατάσταση αυτή σας ευχαριστεί είστε ευτυχισμένος άνθρωπος. Να θυμάστε πάντως πως όσο και αν νομίζετε πως εσείς είστε το αφεντικό, όσο και αν το το σκυλί σας δείχνει να σας φοβάται, το σκυλί είναι που κάνει κουμάντο. Αυτό διαλέγει που και πως θα ερευνήσει, αυτό διαλέγει ποια πουλιά θα φερμάρει και πότε θα τα φερμάρει. Το γεγονός ότι πολλοί κυνηγοί περνούν μια ζωή ολόκληρη χωρίς να καταλάβουν αυτό το γεγονός, δείχνει τα θαυμάσια ένστικτα με τα οποία η φύση έχει προικίσει τα κυνηγετικά σκυλιά. Δείχνει πόσο αξιόλογη ήταν η δουλειά των πρώτων κυνοτρόφων που κατάφεραν να διατηρήσουν αυτά τα ένστικτα, ώστε πολλοί κυνηγοί σήμερα να μπορούν να κυνηγούν με βασικά ανεκπαίδευτα σκυλιά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι, δεν ανήκετε στην κατηγορία των κυνηγών που βάζουν το σκυλί στο «αυτόματο» και αφήνουν τα ένστικτα του να ρυθμίσουν την κατάσταση. Οτι πραγματικά θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

kinigi

Ο βασικός κανόνας είναι: «πίσω στη βασική εκπαίδευση».

Μπορεί να σας φαίνεται άσχετη η βασική εκπαίδευση με το πρόβλημα της αστάθειας της φέρμας. Και όμως δεν είναι. Εχετε ένα σκυλί που μόλις πιάσει μυρωδιά του θηράματος φερμάρει στιγμιαία και μετά αρχίζει να ορμάει στο θήραμα, ή να ποντάρει συνεχώς, ή και να φεύγει από το σημείο ψάχνοντας για άλλα θηράματα.

Η ενστικτώδης αντίδραση του άπειρου εκπαιδευτή είναι να αρχίσει τις φωνές και τις παροτρύνσεις στο σκυλί του να μείνει ακίνητο, να φερμάρει, και άλλα τεχνάσματα αυτού του είδους. Αυτή η τακτική δεν λέει τίποτα απολύτως στο σκυλί. Απλά αυξάνει την σύγχυσή του, συντηρεί το στρες που το διακατέχει και χειροτερεύει την κατάσταση.

Ας αναλύσουμε όμως το πρόβλημα.

Η αστάθεια στην φέρμα δημιουργήθηκε με κάποιο τρόπο. Το πως ακριβώς, μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Βασικά όμως φταίει η έλλειψη ενθάρρυνσης του σκυλιού, ή οι παρεμβάσεις που του γίνονται την ώρα που φερμάρει και διαλύουν την αυτοσυγκέντρωση του. Η φέρμα είναι ένστικτο, και για να χαλάσει ένα ένστικτο θέλει πολλή δουλειά!

Η λύση είναι να ξαναδώσουμε στο ζώο την αυτοπεποίθησή του, την εμπιστοσύνη του στα ένστικτά του. Το βγάζουμε «εκπαιδευτικό» σε μέρη που έχει θηράματα, και το αφήνουμε να φερμάρει. Μόλις φερμάρει, και πριν μπορέσει να κάνει οτιδήποτε άλλο, του δίνουμε το πρόσταγμα «κάτω» ή το «κάτσε». Ακινητοποιούμε, δηλαδή, το σκυλί και αμέσως του δίνουμε επαίνους και χάδια. Το μήνυμα που του περνάμε είναι ότι, φέρμα και ακινησία ίσον κάτι καλό για μας. Η διαδικασία αυτή καλμάρει το σκυλί, διώχνει τη σύγχιση και του ενισχύει το ένστικτο της φέρμας. Και φέρμα σημαίνει κοκκάλωμα, μόλις το ζώο πιάσει τη μυρωδιά του θηράματος.

Για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε αυτή την εύκολη διόρθωση, το σκυλί πρέπει να υπακούει ΑΠΟΛΥΤΑ στο «κάτω». Βλέπετε τώρα γιατί η βασική εκπαίδευση θεωρείτε από όλους τους επαγγελματίες το θεμέλιο της εκπαίδευσης, όχι μόνο των σκυλιών αλλά όλων των ζώων; Τώρα λοιπόν που δεν έχει κυνήγι αφιερώστε 15 λεπτά την ημέρα –δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνος- ενισχύοντας τη βασική εκπαίδευση του σκυλιού. Τα βασικά προστάγματα που χρειάζεται ένα κυνηγετικό σκυλί είναι το «έλα»,το «κάτω», το «μείνε». Το «κάτω» βέβαια, είναι το πρόσταγμα- «κλειδί» για ένα κυνηγετικό σκυλί.

Οταν έχετε ενισχύσει την βασική εκπαίδευση του σκυλιού σας, τότε μόνο μπορείτε να προχωρήσετε στη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Αντιμετωπίστε το συγκεκριμένο πρόβλημα αναλυτικά: ποια είναι η συμπεριφορά του ζώου, ποια είναι η σωστή και επιθυμητή συμπεριφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση; Πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ένστικτα του ζώου και τη βασική του εκπαίδευση, για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Αυτή είναι η δουλειά του εκπαιδευτή. Φυσικά και πρέπει να ξέρουμε για τα ένστικτα του σκύλου μας και για την εκπαίδευση γενικά. Ρωτήστε και πιο έμπειρους κυνηγούς που έχουν διανύσει τον ίδιο δρόμο, και πάντα να θυμάστε  πως το σκυλί θέλει να σας ευχαριστήσει! Το μόνο που χρειάζεται είναι να του δείξετε το τρόπο.


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας