ιρλανδικο σεττερ

Published on January 11th, 2016 | by Kynoclub

0

Ιρλανδικά στον κάμπο της Νεστάνης. Όλα στο ….κόκκινο!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ήταν μια σχεδόν τυχαία συνάντηση. Τους αντίκρισα από μακριά σε κάποιες ΄΄λούτσες΄΄ καταμεσής  στον κάμπο της Νεστάνης κοντά στη Τρίπολη να έχουν βγάλει τα ιρλανδικά τους για κυνήγι μπεκατσινιών. Ευγενικά δέχτηκαν να φωτογραφηθούν και να μου μιλήσουν για  τα σκυλιά τους….

irishsetter1

 

Δεν συναντάς κάθε μέρα παθιασμένους με τα ΄΄κόκκινα΄΄  και μάλιστα ψαγμένους σε βάθος με τις εργασιακές γενεαλογίες. Όταν όλοι έχουν πέσει με τα  μούτρα στα Πόιντερ και τα Αγγλικά Σεττερ ο Τόλης Μόρτης από την Κόρινθο και ο Φώτης Ασημακόπουλος από την Καλαμάτα ανταμωθούν για να περάσουν μια ακόμα ημέρα  με τα αγαπημένα τους Ιρλανδικά . Επιμένουν να παλεύουν με αυτή την θρυλική αλλά παρεξηγημένη κυνηγετική φυλή όταν οι περισσότεροι παλιοί φίλοι της ράτσας φαίνετε ότι τα έχουν πια εγκαταλείψει…

irishsetter4

 Το Ιρλανδικό με δυο λόγια..

Το πιο «συγκλονιστικό» απ’ όλα τα σέττερ σε μορφή και δυνατότητες, μπορεί να καταστραφεί στα χέρια ενός ανίδεου ή άπειρου ιδιοκτήτη από λάθος χειρισμό στην ανατροφή και την εκπαίδευση. Δεν πρέπει να βγαίνει στο κυνήγι νωρίς ούτε να καθυποτάσσεται. Δεν αποδίδει στην εναλλαγή κυναγωγών, δεν ανταποκρίνεται στις μηχανιστικές εντολές, δεν ενδιαφέρεται στια τίποτα όταν νιώθει παραμελημένο ή αντιμετωπίζεται σαν εργαλείο  Ταιριάζει σε έμπειρους  κυνόφιλους που είναι  ικανοί να κατανοήσουν αυτό το «διαφορετικό» σέττερ που είναι ζυμωμένο με φλόγα και πάθος ασίγαστα. Η ανυπότακτη και ορμητική του φύση καθοδηγείται αλλά δεν πρέπει ποτέ να «δοκιμάζεται» με τη βία. Είναι σκύλος της φαμίλιας, πολυπρόσωπος και πολυτάλαντος, πολύ συντροφικός με τα ζώα του αγροκτήματος, που απεχθάνεται να ζει μόνος. 

irishsetter2 irishsetter


About the AuthorBack to Top ↑