ερωτησεις

Published on 17 Ιανουαρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Eρώτηση: Μπορεί να έχει το Γαλλικό Μπράκ ρόλο λαγόσκυλου;

Καλημέρα και καλή χρονιά, Είμαι νέος κυνηγός που ασχολούμαι μόνο με τον κυνήγι λαγού και ενδιαφέρομαι να αποκτήσω Γαλλικό Μπρακ Πυρηναίων. Την συγκεκριμένη φυλή είχα εμπειρία από μία σκύλα που κυνηγούσα στο παρελθόν με τον πατέρα μου και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και εντυπωσιασμένος, γιατί είχε την δυνατότητα να ιχνηλατεί αργά και σταθερά τον ντόρο στο έδαφος για πολύ μεγάλες αποστάσεις (σαν ιχνηλάτης) και να εντοπίζει το λαγό και να τον φερμάρει. Εκτός από αυτό το σκυλί δεν γνωρίζω περισσότερα πράγματα εκτός από αυτά που έχω δει σε βίντεο και έχω διαβάσει στο ίντερνετ. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την φυλή γιατί φοβάμαι μήπως και η εμπειρία που έχω με την σκύλα αυτή είναι μεμονωμένη και δεν αντιπροσωπεύει την ράτσα (θέλω το σκυλί να ιχνηλατεί και να φερμάρει γιατί η περιοχή που κυνηγώ είναι δύσβατη και δεν έχω την δυνατότητα να έχω ιχνηλάτη σκύλο, αφού το δοκίμασα στο παρελθόν με τραγικά αποτελέσματα, με αρκετά ξεφωλιάσματα χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να τουφεκίσουμε το θήραμα). Επιπλέον που μπορώ να αποταθώ για να βρω κάποιο κουτάβι. Με εκτίμηση Στέφανος.

brak

Απαντά ο Νίκος Φωτακόπουλος

(κριτής Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων ηπειρωτικών φυλών)

Θεωρητικά όλοι οι σκύλοι μπορούν να ιχνηλατήσουν. Από τους Ιχνηλάτες μέχρι τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και τα Τσιουάουα.  Το θέμα είναι στην προκείμενη περίπτωση που μιλάμε για έναν σκύλο φέρμας κατά πόσο η ενασχόληση του με τα ίχνη, θα επηρεάσει την κατ εξοχήν εργασία του που είναι η αναζήτηση του θηράματος μέσα από τον άνεμο. Υπάρχουν φυλές όπως τα Κούρτσχααρ και τα Ντράτχααρ που υποβάλλονται σε ΄΄δοκιμασίες΄΄ ή αγώνες που περιλαμβάνουν εξετάσεις στην ιχνηλασία. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να στραφείτε σε αυτές τις φυλές ή ακόμα καλύτερα στο Σπρινγκερ Σπάνιελ το οποίο ναι με δεν φερμάρει όμως δουλεύει -πολύ κοντά στον κυνηγό  -ως σκούπα, ξεσηκώνοντας ότι βρεθεί στο διάβα του..

Όπως και να έχει ζητάτε από ενώ πουλόσκυλο να βρει και να φορμάρει το λαγό και μόνο τον λαγό. Ακούγεται λίγο παράδοξο και είναι δύσκολο όμως  δεν είναι ακατόρθωτο.  Αν λοιπόν  προτιμάται το Γαλλικό Μπράκ  και καλά κάνετε γιατί πρόκειται για μια άριστη φυλή, καλό θα είναι να πάρετε περισσότερες πληροφορίες από τον Όμιλο Γαλλικού Μπρακ τύπου Πυρηναίων Ελλάδος (τηλ.  2310.314164– 6936927376 ). Έχουμε όμως καιρό να ακούσουμε για κάποια δραστηριότητα του συγκεκριμένου Ομίλου και αυτό είναι λίγο ανησυχητικό για το μέλλον της φυλής στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Όμιλος σε παλιότερη ανακοίνωση του, όταν ιδρύθηκε το 2009 ανέφερε τα εξής σχετικά με την φυλή.

brak2

 Το Γαλλικό Μπράκ με λίγα λόγια

Το Γαλλικό Μπράκ (Braque Francais) δημιουργήθηκε στην Γαλλία. Χρονολογείτε από το 1600 μ.Χ.  και λέγετε ότι έχει προηγηθεί χρονικά όλων των σύγχρονων κοντότριχων φυλών (κούρτσχααρ-πόϊντερ-βίζλα κ.λ.π.)οι οποίες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας 80% αίματος από τα Πυρηναία όρη.   Η διάδοση των Αγγλικών και Γερμανικών φυλών είχε σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη φυλή να περάσει κάποια κρίση.      Όμως, η μεγάλη ποιότητα της φυλής και οι υψηλές και σταθερές κυνηγητικές ικανότητές της, δεν επέτρεψαν την εξαφάνισή της και σήμερα πολλοί κυνηγοί και εκτροφείς ασχολούνται με τα Γαλλικά Μπράκ με αποτέλεσμα να επανέλθει η φυλή στη θέση που της άξιζε, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες.      Παράλληλα αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την φυλή στις σύγχρονες απαιτήσεις, κάνοντάς την πιο γρήγορη και με μεγαλύτερη έρευνα, έτσι ώστε να ανταγωνίζεται με επιτυχία, όλες τις ηπειρωτικές φυλές, τόσο στο κυνήγι, όσο και στους διάφορους αγώνες ΑΚΙ κ.λ.π. που διοργανώνονται. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 60 άτομα της φυλής, (σ.σ. το έτος 2009) τα οποία επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, τις ικανότητές τους στο κυνήγι, κάτω από τις  συνθήκες και τις απαιτήσεις των Ελληνικών δεδομένων.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας