αγωνες

Published on 10 Φεβρουαρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Αγωνιστική κυνοφιλία!

Κείμενο-Φώτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Όλο και περισσότερο μεγαλώνει το ενδιαφέρον των κυνόφιλων κυνηγών για τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων και αυτό είναι εμφανές αφού δεν υπάρχει πλέον Σαββατοκύριακο που να μην  διεξάγεται κυνοφιλική εκδήλωση σε κάποια γωνιά της Ελλάδος. Αγώνες κάθε είδους και για κάθε …γούστο. Από επαγγελματικούς αγώνες που διεξάγονται κυρίως τον Γενάρη και Φλεβάρη σε καμπίσιες πέρδικες μέχρι αγώνες σε μπεκάτσα τον χειμώνα ή  σε ήμερο ορτύκι την κλειστή κυνηγετική περίοδο.

Η Ανάγκη των Αγώνων…

Σύμφωνα με τα κυνολογικα εγχειρίδια οι αγώνες και οι εκθέσεις μορφολογίας έχουν σαν στόχο την επιλογή των καλύτερων σκύλων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή. Και αυτή είναι μια διαχρονική αλήθεια.  Όμως πέρα από αυτή την χρησιμότητα οι κυνοφιλικές εκδηλώσεις προσφέρουν και ψυχαγωγία σε όσους ασχολούνται με αυτό το χόμπι αλλά και μεροκάματο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά…

Όμως το σημαντικότερο κέρδος από τους αγώνες είναι η συνάθροιση και η ενεργοποίηση των κυνηγών που κατά κανόνα είναι αδιάφοροι για τους Κυνηγετικούς Συλλόγους. Μέσα από τους αγώνες πέρα από την ανάπτυξη της κυνοφιλικής κουλτούρας και παιδείας  υπάρχει και ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και του θηράματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τερέν της Θεσσαλονίκης όπου η καμπίσια πέρδικα βρίσκεται πλέον σε μεγάλους πλυθησμούς λόγω ακριβώς των αγώνων. Δεκάδες κυνόφιλοι κυνηγοί και κυναγωγοί βρίσκονται καθημερινά σε αυτά τα τερέν για προπόνηση και η παρουσία τους λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιοδήποτε απόπειρα λαθροθηρίας..

agwnes

Οι ερασιτέχνες…

Δεν είναι λίγοι οι κυνηγοί που ασχολούνται χομπίστικα με τους αγώνες και ο γράφων γνωρίζει αρκετούς που σταματούν το κυνήγι στο τέλος Δεκεμβρίου για να  ασχοληθούν με τους αγώνες τον Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Πολλοί είναι και αυτοί που όταν τελειώνει η κυνηγετική περίοδος επιδίδονται στους αγώνες και τους βλέπουμε είτε στο Σχιστό είτε στην Τρίπολη είτε οπουδήποτε αλλού διοργανώνεται αγώνες. Χαρακτηριστικό των ερασιτεχνών που συμμετέχουν στους αγώνες είναι ότι χρησιμοποιούν τους κυνηγετικούς τους σκύλους σαν ….αγωνιστικούς. Κάνουν πράξη το ξεχασμένο απόφθεγμα ότι οι σκύλοι των αγώνων και οι σκύλοι κυνηγίου είναι το ίδιο πράγμα….

Οι ερασιτέχνες συμμετέχουν κυρίως στους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου σε διάφορα θηράματα όπως είναι η πέρδικα (ορεινή και καμπίσια) η μπεκάτσα και το ορτύκι. Στους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου δεν απαιτείται ακινησία στο ξεπέταγμα του θηράματος και αυτό το γεγονός διευκολύνει την συμμετοχή των απλών κυνηγών που δεν έχουν γνώσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης…

Βέβαια έχουμε δει και αρκετούς ερασιτέχνες να συμμετέχουν και μάλιστα με επιτυχία και σε αγώνες ….μεγαλύτερων κατηγοριών όπως είναι η Έρευνα Κυνηγίου και η Μεγάλη Έρευνα.

lakopetra

Οι επαγγελματίες

Υπάρχουν επαγγελματίες και ‘’επαγγελματίες’’. Οι αγώνες (και οι εκθέσεις) είναι ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό πεδίο για τους περισσότερους επαγγελματίες. Ειδικά για τους κυνοτρόφους τα ‘’προϊόντα’’ των οποίων έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν μέσα από τον  συναγωνισμό. Ο γράφων δεν θα αγόραζε ποτέ σκύλο από κυνοτρόφο που αποφεύγει τους αγώνες και τις εκθέσεις όπως ο διάολος το λιβάνι. Και μην νομίζετε πώς δεν υπάρχουν τέτοιοι επαγγελματίες που …κρύβονται γιατί απλούστατα δεν έχουν να δείξουν τίποτε που να αξίζει.. Βέβαια η συμμετοχή σε αγώνες και εκθέσεις απαιτεί  χρόνο και χρήμα αλλά ένας επαγγελματίας πρέπει και να ξοδεύει εκτός από το να εισπράττει…

Οι κυναγωγοί των αγώνων…

Υπάρχει μια μερίδα επαγγελματιών που οι αγώνες είναι οι δουλειά τους. Βγάζουν το μεροκάματό τους εκπαιδεύοντας και παρουσιάζοντας σκύλους στους αγώνες και αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά. Άλλη είναι η εκπαίδευση που θέλει ένα  απλό κυνηγόσκυλο και άλλη η εκπαίδευση που χρειάζεται ένας σκύλος που κάνει πρωταθλητισμό.

Βέβαια οι περισσότεροι κάνουν και τις δύο δουλειές ταυτόχρονα μια και στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα φτάσει  σε …. Ιταλικό επίπεδο όπου πολλοί κυναγωγοί ασχολούνται αποκλειστικά με τους αγώνες και μάλιστα ολοχρονίς ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, το αντίθετο μάλιστα και οι εργατοώρες που επενδύονται πάνε σε ένα αγωνιστικό σκύλο είναι άπειρες.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας