επικαιροτητα

Published on 20 Μαρτίου, 2016 | by Kynoclub

0

Μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο χάνεται με την αύξηση των λύκων στην περιοχή μας!

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες πτυχές στη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου», σε διοργάνωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Μόδεστος» και του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 11 Μαρτίου.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, ήταν κατάμεστη από κόσμο, καθώς το ζήτημα αφορά πολλούς συμπολίτες μας. Η αντιμετώπισή του, κρίνεται άμεση, όπως δήλωσαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους, λόγω των απωλειών που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στην περιοχή μας, στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο αλλά και στους κυνηγούς.

Σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες κενές εκτάσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες οι ζημιές από τους λύκους είναι αναπόφευκτο γεγονός.

Οι ζημιές από λύκους στην Ελλάδα αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα, όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι επιθέσεις, είναι πιο συχνές κοντά σε θέσεις αναπαραγωγής της αγέλης, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες των λυκόπουλων είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, εποχή που σημειώνονται οι περισσότερες ζημιές στην κτηνοτροφία. Περιοχές με έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση, που δυσχεραίνουν την επιτήρηση και συγκέντρωση του κοπαδιού εμφανίζουν, επίσης συχνές ζημιές.

LYKOS_HMERIDA_1

κ. Ιβάν Γκοράνοφ, γενικός γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Γκότσε Ντέλτσεφ (από αριστερά)

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις» κ. Γιάννης Γεωργιάδης, μίλησε για τις σύγχρονες πτυχές που αφορούν στη διαχείριση του λύκου, ενώ τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού του λύκου, λέγοντας ότι: «Το θέμα μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά, διότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους λύκου έχει παρουσιάσει μια έκρηξη, όπου τα προβλήματα του πλέον είναι εμφανή και στους κυνηγούς. Εμείς ως κυνηγοί, χάνουμε τα κυνηγόσκυλα μας και οι κτηνοτρόφοι, βλέπουν την περιουσία τους να κατακερματίζεται».

Ακολούθως, ο Δασολόγος – Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, μίλησε για τη διαχείριση των πληθυσμών του λύκου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάνοντας μια συγκριτική προσέγγιση, με την πρακτική και την νομοθεσία, στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Σουηδία, ενώ σημείωσε: «Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την αύξηση των ζημιών τα τελευταία χρόνια στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Παράλληλα, εμείς οι κυνηγοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι λύκοι κατασπαράζουν κυνηγόσκυλα. Αυτό ήταν μια αφορμή, να συνεργαστούμε με τους κτηνοτρόφους για το κοινό μας πρόβλημα. Στο ζωικό κεφάλαιο, οι ζημιές που παρατηρούνται είναι πάρα πολύ μεγάλης αξίας και έχουν σχέση τόσο με την τοπική οικονομία, όσο και με την εθνική».

Για την αποτίμηση των ζημιών στην κτηνοτροφία από λύκους στο Ν. Δράμας, μίλησε η Δασολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κα. Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ παρουσίασε στην ημερίδα στοιχεία μελέτης, που πραγματοποιήθηκε το 2013. Η κα. Παπαδοπούλου, παρουσίασε αρχικά μια εποπτική εικόνα των επιθέσεων από τον λύκο στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και στα κυνηγόσκυλα στο Νομό μας. Η συγκεκριμένη μελέτη, στηρίζεται σε στοιχεία του ΕΛΓΑ, αλλά και σε ερωτηματολόγια τα οποία συμμετείχαν οι κτηνοτρόφοι.

LYKOS_HMERIDA_2

κα. Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δασολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός έργου, που υλοποίησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας με τον Κυνηγετικό Σύλλογο του Γκότσε Ντέλτσεφ, που αφορά στο προγράμματο ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία, το 2013.

Ο αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας και γενικός γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την ημερίδα θετικό εγχείρημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ημερίδα αποτελεί ένα πολύ θετικό εγχείρημα, ώστε να μιλήσουμε για το ζήτημα και για την αύξηση του πληθυσμό του λύκου. Φέτος, έχουμε βιώσει πολλές δύσκολες καταστάσεις, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι, γι’ αυτό και έγινε η επιλογή του θέματος της ημερίδας, παρουσία επιστημονικού προσωπικού, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι πάνω στο αντικείμενο για την διαχείριση του λύκου. Νομίζω ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη να συμβεί αυτή η ημερίδα, για την ενημέρωση και την καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος».

Τον Κυνηγετικό Σύλλογο του γειτονικού Γκότσε Ντέλτσεφ, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Ιβάν Γκοράνοφ, σημειώνοντας ότι και εκεί αντιμετωπίζουν τα ίδια περιστατικά, καθώς όπως τόνισε ο λύκος δεν αναγνωρίζει σύνορα και βρίσκεται παντού. Τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε ο κ. Γκοράνοφ, ο Κυνηγετικός Σύλλογος του Γκότσε Ντέλτσεφ έχει αποκτήσει άριστη σχέση και συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας, ενώ πραγματοποιούν από κοινού εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν και οι δυο Σύλλογοι.

Ο κ. Γκοράνοφ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο λύκος δεν αναγνωρίζει σύνορα, έτσι όπως βρίσκεται εδώ, βρίσκεται και στην Βουλγαρία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε και στην Βουλγαρία την αύξηση του πληθυσμού του λύκου».

 

LYKOS_HMERIDA_5

κ. Γιάννης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις»

Πηγή: http://www.proinos-typos.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας