επικαιροτητα

Published on 24 Μαρτίου, 2016 | by Kynoclub

0

Δασολόγοι εναντίον Τσιρώνη….

«Ως τουλάχιστον άστοχες» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) τις δηλώσεις του αρμόδιου για τη Δασική Πολιτική, Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔΔΥ τονίζει ότι η αναφορά του κ. Τσιρώνη για μηδενική συνεισφορά του δασικού τομέα στο ΑΕΠ είναι «άστοχη και προσβλητική και δείχνει την έλλειψη βασικών γνώσεων για το τι πραγματικά προσφέρει ο τομέας αλλά και την αποσπασματικότητα  που προσεγγίζει ο ίδιος  τη λειτουργία του».

«Ας σεβαστεί επιτέλους η Κυβέρνηση τον κόπο και την προσπάθεια αφανών εργαζομένων της δασικής πράξης και ας αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Συνταγματικής υποχρέωσης της, για την οργάνωση και τη λειτουργία του Τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Λεκτικό ατόπημα  ή σκοπιμότητα; 

Με αφορμή την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας», το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας  έχει να παρατηρήσει τα εξής :

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Αρμόδιου για τη Δασική Πολιτική, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτηρίζονται ως τουλάχιστον άστοχες.

Αυτή τη φορά η άμεση υποβάθμιση και απαξίωση του Δασικού Τομέα και μάλιστα από το βήμα μιας επετειακής εκδήλωσης για τη Δασοπονία, μας προβλημάτισε όλους. Η αναφορά του για μηδενική συνεισφορά του Τομέα στο ΑΕΠ είναι άστοχη και προσβλητική και δείχνει την έλλειψη βασικών γνώσεων για το τι πραγματικά προσφέρει ο Τομέας αλλά και την αποσπασματικότητα  που προσεγγίζει ο ίδιος  τη λειτουργία του. Ελπίζουμε να μην διατύπωσε «εν τη ρύμη του λόγου του»  κάποια υφέρπουσα σκοπιμότητα …

Πολύ δε περισσότερο που και η (επίσης προσβλητική για τους οικοδεσπότες) άμεση αποχώρησή του, μετά την ολοκλήρωση της σύντομης ομιλίας του, δεν επέτρεψε σε επίπεδο αντιφωνήσεων να δοθούν απαντήσεις.

Βέβαια έχουν προηγηθεί και άλλες ενέργειες Υπουργών της Κυβέρνησης  οι οποίες μας έχουν προϊδεάσει σχετικά, πχ δηλώσεις και τροπολογίες στη Βουλή για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που είχαν τελεσίδικα (δικαστικώς) κριθεί κατεδαφιστέα, κινητοποιήσεις βουλευτών του Κυβερνώντος κόμματος για το θέμα των αυθαιρέτων  με ταυτόχρονη στοχοποίηση των δασικών αρχών,  δηλώσεις για τους δασικούς χάρτες ή για τους rangers της φύσης κ.λ.π,  οι οποίες έδιναν το στίγμα της Κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της προστασίας των δασών.

Όμως,  το να γίνεται δημόσια από τον αρμόδιο για τα δάση Υπουργό, αυτή η αποσπασματική αναφορά σε αριθμούς (ποσοστό του ΑΕΠ) για να υποβαθμιστεί ουσιαστικά ο Τομέας και να αγνοείται το πραγματικό επίπεδο άσκησης αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών και η  φύση του έργου και η προσφορά τους   στην οικονομία  της υπαίθρου, τη δασοπροστασία, τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση της φυτοϋγείας και της κατάστασης των δασών, το δημόσιο συμφέρον καθώς και η συνεισφορά του σε άυλες αξίες που σχετίζονται με την οικονομία κ.λ.π, ή οι κυλιόμενες αλληλεπιδράσεις αυτών των δραστηριοτήτων στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δεν συνάδει κατά την άποψή μας με τη θέση και τα καθήκοντα που ασκεί

Ας μας απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που και αυτή τη φορά προέβη σε μια ατυχέστατη προσέγγιση ποια είναι κατ΄ αντιστοιχία η συνεισφορά στο Α.Ε.Π της Χώρας, Κρατικών Υπηρεσιών με ανάλογο έργο, όπως η ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα ή ο Ελληνικός Στρατός …

Ας μας απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα  ερωτήματα που τέθηκαν και περιμένουν απάντηση:

  • Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του Δασικού Τομέα και για την χαμηλή (όπως είπε) οικονομική συνεισφορά του στο Α.Ε.Π της Χώρας.
  • Ποιες είναι οι πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για την οργάνωση κατά χώρο της δασοπονίας και για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τη λειτουργία του Τομέα.
  • Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης (σύμφωνα εξάλλου με το πρόγραμμά της )  για την κάθετη διάρθρωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών με την υπαγωγή τους σε ένα Υπουργείο .
  • Ποιες είναι οι προτάσεις για τη δασοπολιτική επιτήρηση των δασών, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εποπτείας και τον έλεγχο  της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Ποιες παρεμβάσεις έγιναν σε νομοθετικό ή διοικητικό επίπεδο για τους δασικούς χάρτες (εξασφάλιση πόρων)
  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την κατάργηση συγκεκριμένων διατάξεων των Νόμων 4280/14 και 4315/14, που τόσο πολύ είχε διαφημιστεί.
  • Ποιες είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης για να περάσει η δασική οικονομία από το μοντέλο της γραμμικής, στη νέα σύγχρονη αντίληψη της κυκλικής οικονομίας που επικρατεί στην Ε.Ε
  • Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών,  σε επιστημονικό προσωπικό, μέσα και πόρους.
  • Ποιες είναι παρεμβάσεις για την πάταξη της εσωτερικής γραφειοκρατίας και τη λειτουργία των χρηματοδοτικών μέσων (βλ Πράσινο Ταμείο).

Κανένας από τους επιστημονικούς, επιμελητηριακούς, συνδικαλιστικούς φορείς που έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες της άστοχης προσέγγισής του Αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού  δεν μπορεί να κατανοήσει  την λογική της εσωτερική απαξίωσης ενός ιδιαίτερα νευραλγικού Τομέα της οικονομίας και ενός διακριτού τομέα της επιστήμης και της διοίκησης (εκτός αν κάτι υποκρύπτεται πίσω από αυτές).

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος να ασχοληθεί περισσότερο με τα δάση, να λάβει υπόψη του τον σύγχρονο και πλέον σύνθετο ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων, τη συνεισφορά του Τομέα στην οικονομία, άμεση και έμμεση, την εξυπηρέτηση των ορεινών και παραδασόβιων κοινωνιών, που συνήθως είναι και οι ασθενέστερες, τους περιβαλλοντικούς σκοπούς που εξυπηρετήθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες για τους εργαζόμενους συνθήκες, και την συνεχή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ας σεβαστεί επιτέλους η Κυβέρνηση τον κόπο και την προσπάθεια αφανών εργαζομένων της δασικής πράξης και ας αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της  Συνταγματικής υποχρέωσης της, για την οργάνωση και τη λειτουργία του Τομέα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ

Πηγή: http://dasarxeio.com/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας