αυτοκινητα

Published on 30 Μαρτίου, 2016 | by Kynoclub

0

Φοροκαταιγίδα στα καύσιμα – Τα σενάρια για βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο!

Αυξήσεις «φωτιά», στα καύσιμα ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα φέρεται να προτείνει στους Θεσμούς η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Στο στόχαστρο μπαίνουν της αυτοκίνητα που κινούνται με τη συμβατική βενζίνη, αλλά και τα πετρελαιοκίνητα και ταυγραεριοκίνητα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση τουΕΦΚ θα φτάσει τα 10 λεπτά και στην περίπτωση αυτή η τελική τιμή της αμόλυβδης θα εκτοξευθεί στα 1,477 ευρώ από 1,347 σήμερα – αύξηση 13 ολόκληρων λεπτών του ευρώ. Σε κάποιες περιοχές η τιμή της βενζίνης θα εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο.

Για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή θα εξαρτηθεί ανάλογα με το σενάριο αύξησης του ΕΦΚ που θα επιλεγεί. Εάν αυξηθεί κατά 10 λεπτά, τότε το πετρέλαιο κίνησης (από 0,89 έως 1,05 που τιμάται σήμερα) θα κυμαίνεται με βάση τις σημερινές τιμές στην Αττική από το 1 έως το 1,17 ευρώ το λίτρο.

Εάν όμως επιλεγεί το ενδεχόμενο της εξομοίωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη τότε η τιμή αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο. Η επιβάρυνση θα είναι σημαντική και θα καταστήσει και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ασύμφορα.

Σε αυτό το σενάριο υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις από τους βενζινοπώλες. Η ΟΒΕ, υποστηρίζει πως το μέτρο δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.

«Αυτό το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ανάλογη αυξητική κίνηση από την κυβέρνηση στη νέα περίοδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις μεταφορές και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, θα είναι βαριές» αναφέρει η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει μεγάλη αύξηση και στη φορολογία στηνυγραεριοκίνηση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αύξηση στη φορολογία στο υγραέριο κίνησης θα είναι διπλάσια από αυτή στη βενζίνηκαι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,85 ευρώ το λίτρο από τα 0,65 που ήταν σήμερα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 200.000 αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο.

Πηγή: http://newpost.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας