θεματα

Published on 18 Απριλίου, 2016 | by Kynoclub

0

Ανεξάρτητη Κυνηγετική Ομοσπονδία: Αδιανόητο η πολιτεία να διαχωρίζει τους πολίτες σε συνεργαζόμενους και μη!

Τον  εκδημοκρατισμό και την ισονομία μεταξύ των κυνηγών και των οργανώσεων τους ζητά μέσα από τις θέσεις του για τον Εθνικό διάλογο, για το κυνήγι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυνηγετικών-Σκοπευτικών Συλλόγων. Λάβαμε και δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο με τις θέσεις της  συγκεκριμένης Ομοσπονδίας που στις τάξεις της περιλαμβάνει περισσότερους από 40 Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την επικράτεια και μάλιστα με σημαντικό αριθμό μελών. Ενδεικτικά αξίζει αναφέρουμε ορισμένους ανεξάρτητους Συλλόγους (αναγνωρισμένους από το κράτος και νομίμως λειτουργούντες) μέλη της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας καθώς  και τον αριθμό των μελών τους σε διάφορες περιοχές όπως π.χ, Εβρος-1000, Πύργος 800, Γιαννιτσά 950, Καβάλα 200, Αμαλιάδα 700, Ξάνθη 850,  κ.λ.π.

-Το μακροσκελές κείμενο με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυνηγετικών-Σκοπευτικών Συλλόγων περιλαμβάνει όλο το εύρος του νομικού πλαισίου που διέπει το κυνήγι και εκφράζει το εύλογο αίτημα για ισότιμη μεταχείριση των κυνηγών και των οργανώσεων τους από την πολιτεία χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε συνεργαζόμενους και μή συνεργαζόμενους. Φυσικά εκφράζει και το αίτημα για το συνταγματικά καθιερωμένο δικαίωμα του πολίτη κυνηγού να ιδρύει και να ανήκει σε όποιο Σύλλογο αυτός επιθυμεί και όχι όπου του επιβάλουν τα ισχύοντα χουντικά καταστατικά των ΄΄συνεργαζόμενων΄΄ Κυνηγετικών Οργανώσεων. Διαβάστε το πλήρες κείμενο των θέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυνηγετικών-Σκοπευτικών Συλλόγων και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα… Ν.Φ

sullogosΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ – ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Αν Νικολαϊδη 64 Πτολεμαΐδα Τκ 50200

Προς

Κον  ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΤΙΝΟΚΑ

Συντονιστή Εθνικού διαλόγου για το Κυνήγι

parasullogos

Στα πλαίσια της συμμετοχής μας ( κατόπιν πρόσκλησης από το Υ.Π.ΕΝ. ) στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι , και σε απάντηση σχ.e.mail του αρμοδίου συντονιστή για υποβολή προτάσεων για το εν λόγω θέμα σας καταθέτουμε την άποψη μας υποβάλλοντας εγγράφως τις κάτωθι

  • Όσον αφορά το νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει την θήρα

Προτείνουμε την ριζική αναδιάρθρωση του Δασικού κώδικα στο σύνολο του (αρθ΄86/69) προτείνουμε να καταργηθούν όλα τα αντισυνταγματικά άρθρα , να εκσυγχρονισθεί πλήρως και να αφαιρεθούν όλες οι αναχρονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν το κυνήγι ,τα Δάση και γενικά όλη την Πανίδα και Χλωρίδα του τόπου, Κρίνουμε πως είναι αδιανόητο να ισχύουν 50 ετών διατάξεις εν έτη 2016 .

Ειδικότερα πιστεύουμε πως πρέπει να καταργηθούν όλα τα άρθρα που διέπουν την θήρα τις Κυνηγετικές οργανώσεις, την θηροφυλακή , και την Δασική Υπηρεσία.

Προτείνουμε να αλλάξει όλο το νομικό και διοικητικό καθεστώς που αφορά τα προαναφερθέντα , να γίνει ποιο ευέλικτο και δίκαιο , και πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

  • Προβλήματα του υφιστάμενου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Κ.Σ , Κ.Ο , ΚΣΕ

            Κυριότερα προβλήματα όσον αφορά το υφιστάμενο πλαίσιο οργάνωσης και

            Λειτουργίας των ανωτέρω θεωρούμε πως είναι τα εξής.

  • Κρίνουμε πως πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή των αρ΄του Ν 86/69 που αφορούν

τις κυνηγετικές οργανώσεις καθώς και τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των.

Θεωρούμε φρόνιμο πως η Πολιτεία δεν πρέπει να παρεμβαίνει και να καθορίζει πόσοι Σύλλογοι θα υπάρχουν , που θα ευρίσκονται αυτοί, καθώς κι πόσες και ποιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις θα εκπροσωπούν αυτούς. Πρέπει κατά την άποψη μας να εφαρμοσθούν η Νόμοι του Κράτους και τα άρθρα του Συντάγματος περι ατομικής ελευθερίας – Σωματειακής ελευθερίας και γενικότερα της ελευθερίας του ατόμου ( αρθ 4 – 12 κλπ) και να μην αναμιγνύεται το κράτος δια των Υπηρεσιών του στην λειτουργία των Κυνηγετικών Οργανώσεων όταν υπάρχουν Νόμιμα Καταστατικά λειτουργίας αυτών

Θεωρούμε αδιανόητο η ίδια η πολιτεία να διαχωρίζει τους πολίτες αυτής σε συνεργαζόμενους και μη συνεργαζόμενους

  • Ομοίως θεωρούμε εξωφρενικό να διαχωρίζει τους Συλλόγους (με νόμιμα καταστατικά που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη) και να μη συνεργάζεται μαζί τους όπως ισχύει σήμερα.. Αντιθέτως η πολιτεία πρέπει κατ΄επιταγή του Συντάγματος να εφαρμόζει την ισονομία και ισοπολιτεία προς όλους.
  • Πρέπει Συνεπώς να καταργηθούν όλοι οι Νόμοι – Υπουργικές αποφάσεις – διατάγματα – τροπολογίες – και οτιδήποτε άλλο Ν.Δ που διακρίνει και διαχωρίζει τους Έλληνες Πολίτες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις .
  • Πιστεύουμε πως όλες οι κυνηγετικές οργανώσεις πρέπει να λειτουργούν με βάση τον Νόμο με τον οποίον ιδρύθηκαν ( Νόμος περί σωματείων – Αστικός Κώδικας ) και να τηρούνται σε όλες αυτές δίκαια οι Νόμοι του Κράτους χωρίς διακρίσεις.
  • Προβλήματα και Παραλήψεις που σχετίζονται με την έκδοση των αδειών θήρας
  • Στο πολύ σοβαρό θέμα της έκδοσης των κυνηγετικών αδειών σας τονίζουμε τα

προβλήματα και τις εσκεμμένες από την πολιτεία παραλήψεις – διακρίσεις που γίνονται σε βάρος πολλών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών και των Συλλόγων τους (των ανεξάρτητων κυνηγετικών Συλλόγων)  αυτούς με τους οποίους η πολιτεία αρνείται να συνεργαστεί παραβαίνοντας το Σύνταγμα και τους προαναφερθέντες νόμους και προτείνουμε τα εξής:

      Α)  Να καταργηθεί ο διαφορετικός τρόπος της έκδοσης άδειας θήρας ανάλογα με τον

           Σύλλογο εις τον οποίο ευρίσκετε ο κυνηγός , σας θυμίζουμε πως όταν ο κυνηγός

           είναι μέλος των λεγομένων «συνεργαζόμενων» συλλόγων δεν προσέρχεται

           αυτοπροσώπως στην Δασική αρχή  προκειμένου να εκδώσει την άδεια θήρας

           αυτού, αλλά ούτε προσέρχεται ο ίδιος και σε ΔΟΥ η Τράπεζα της Ελλάδος για

           να πληρώσει τα σχετικά τέλη αδείας , όλα αυτά τα εκτελεί ο Σύλλογος του.

         –  Σε αντίθεση όμως με αυτούς τους πολίτες  όσοι κυνηγοί είναι μέλη άλλων

           συλλόγων αναγκάζονται με διάφορες Υπουργικές αποφάσεις να προσέρχονται

           αυτοπροσώπως στην Δασική αρχή , να πηγαίνουν αυτοπροσώπως σε ΔΟΥ και

           Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εκδώσουν την άδεια θήρας των με όλα τα

           επακόλουθα.

          – Η διάκριση αυτή διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες και προκαλεί Κίνητρα  στους

            μεν και αντικίνητρα στους άλλους κατά παράβαση του συντάγματος και των

            νόμων του κράτους και δεν θυμίζει σε τίποτα ευνομούμενη πολιτεία

Προτείνουμε την κατάργηση κάθε νόμου- τροπολογίας η άλλης απόφασης  που προβλέπει διάκριση πολιτών

  • Προτείνουμε την ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων κυνηγών πολιτών και συλλόγων όσον αφορά στο θέμα της έκδοσης της άδειας θήρας αυτών.

      Β)  Προτείνουμε διαφορετικό τρόπο έκδοσης της άδειας θήρας ο οποίος θα ισχύει

            ισόνομα για όλους τους Έλληνες πολίτες ως ακολούθως.

     -Η άδεια θήρας του κυνηγού να εκδίδεται άπαξ και να ισχύει για 10 δέκα έτη

όσα και τα έτη που ισχύουν για την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου.

          -Η ετήσια ανανέωση της άδειας θήρας του κυνηγού να γίνεται από τον ίδιο είτε

προσερχόμενος προσωπικά είτε ηλεκτρονικά σε όποια τράπεζα επιθυμεί ο ίδιος,

Ακολούθως ο κυνηγός να δίνει την εισφορά του μέσω της τράπεζας σε Σύλλογο της αρεσκείας του

          -Η εισφορά θα καθορίζεται μέσω αρμοδίας Υπουργικής απόφασης

-Να καταργηθούν τα παράβολα και τα τέλη προς ΔΟΥ και να προταθεί ένα ενιαίο τέλος για όλες τις άδειες θήρας προς έναν κροτικό φορέα  ( πχ Κ.Τ.Γ.και Δασών) απο τον οποίο τα χρήματα των κυνηγών θα επαναπροοθούνται στην πανίδα και χλωρίδα του τόπου αποδεδειγμένα και με δικαίωμα ελέγχου από τις νόμιμες

κυνηγετικές οργανώσεις. Σκοπός της πρότασης μας αυτής είναι να πηγαίνει το σύνολο των χρημάτων από τις άδειες θήρας στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε κυνηγετικές οργανώσεις.

-Να σταματήσει η διάκριση των Ελλήνων πολιτών ως προς τα τέλη έκδοσης  της άδειας θήρας και να μη γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών με διπλάσια τέλη στους κυνηγούς που δεν είναι μέλη των λεγόμενων «συνεργαζόμενων» Συλλόγων .

-Τονίζουμε ιδιαιτέρως τον συνεχή περιορισμό υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και ΔΟΥ δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στην έκδοση αδειών θήρας για τα μέλη των  ανεξαρτήτων Συλλόγων, «τους μεμονωμένους κυνηγούς» όπως θέλει να τους αποκαλεί η πολιτεία, με αποτέλεσμα δυσλειτουργία-απώλεια εσόδων του κράτους-και έμμεσου ψυχαναγκασμού σε αυτούς προκειμένου να γίνουν μέλη των λεγόμενων «συνεργαζόμενων συλλόγων»

-Ομοίως τονίζουμε την έλλειψη δασικών υπηρεσιών ( Δασονομεία κλπ) όπου εκδίδονται οι άδειες θήρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία και ταλαιπωρία ειδικά στους κυνηγούς μέλη των ανεξάρτητων κυνηγετικών συλλόγων οι οποίο διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εκδώσουν την άδεια θήρας των.

-Προτείνουμε την πλήρη απεμπλοκή των Δασικών Υπηρεσιών από την έκδοση των αδειών θήρας. Ο κάθε κυνηγός θα επιδεικνύει την απόδειξη κατάθεσης των τελών σε κάθε εντεταλμένο Δασικό όργανο φέροντας μαζί του και το έντυπο της άδειας θήρας αυτού το οποίο θα εκδίδεται μία φορά κάθε 10 έτη όπως προαναφέραμε σε συνάρτηση με την άδεια κατοχής του όπλου αυτού

-Σε περίπτωση ποινής για τον κυνηγό η Δασική Υπηρεσία σε συνδυασμό με τις αστυνομικές αρχές θα εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τον  Νόμο βλ. 2168/93.

-Προτείνουμε την Προαιρετική και όχι την Υποχρεωτική ασφάλιση των κυνηγών όπως ισχύει σήμερα, αυτή να είναι αποκλειστική διαδικασία του κυνηγού με τον σύλλογο του και όχι απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης άδειας θήρας που εφαρμόζεται τώρα

  • Η λειτουργική Δομή της πολιτείας σε σχέση με τους «συνεργαζόμενους» με αυτήν Κυνηγετικών Οργανώσεων

Διαφωνούμε ριζικά με τον όρο «συνεργαζόμενες» κυνηγετικές Οργανώσεις

Η ορολογία αυτή πρωτοεφαρμόσθηκε κατά την Δικτατορία αρθ 86/69 και δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα. Μπορεί να ήταν σύμφωνη με τις τακτικές της εποχής εκείνης , δεν είναι όμως σύμφωνη και επίκαιρη με μία χώρα που θέλει να λέγεται Δημοκρατική. Πιστεύουμε πως δεν είναι δίκαιο και Δημοκρατικό να έχουν ένα ενιαίο καταστατικό 250 περίπου κυνηγετικοί Σύλλογοι στην χώρα. Ομοίως πιστεύουμε πως δεν πρέπει να ορίζετε σε καταστατικό πως ο πρόεδρος της ΚΣΕ πρέπει να είναι «Αθηναίος πολίτης»,  και ότι ο πρόεδρος του κυνηγετικού Συλλόγου πρέπει να είναι απόφοιτος γυμνασίου η άλλης ισότιμης σχολής, και ότι διορίζεται ταμίας του Συλλόγου από το κράτος.

‘Όλα τα ανωτέρω παραπέμπουν σε άλλες εποχές  αλλά διατηρούνται ακόμα

-Προτείνουμε την κατάργηση των λεγομένων «συνεργαζόμενων» κυνηγετικών οργανώσεων την πλήρη απελευθέρωση όλων των κυνηγετικών συλλόγων και την λειτουργία αυτών σύμφωνα με τους Νόμους του κράτους  (Σωματειακή ελευθερία- νόμος περί σωματείων κλπ)

-Επίσης προτείνουμε την πλήρη ελευθερία των πολιτών να ιδρύουν σωματείο –να μετέχουν σε σωματείο και να αποχωρούν από αυτό χωρίς εμπόδιο, η να μη μετέχουν εάν το θέλουν. Θεωρούμε πως ο εξαναγκασμός με διάφορους τρόπους σε σωματείο είναι αντισυνταγματικός.

  • -Προτείνουμε την διακοπή της χρηματοδότησης των λεγομένων «συνεργαζόμενων» συλλόγων ( ποιο σωστά χρηματοδοτούμενων συλλόγων) και συνολικά τα τέλη άδειας θήρας να κατατίθενται απευθείας στο Δημόσιο όπως προαναφέραμε

– Όλα τα ανωτέρω κατά την άποψη μας καταδεικνύουν την  αναχρονιστική λειτουργία των λεγόμενων «Συνεργαζόμενων» κυνηγετικών οργανώσεων από πλευράς πολιτείας και πρέπει να διορθωθούν.

  • Κενά στο Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την θήρα των τριχωτών και πτερωτών θηραμάτων
  • Όπως σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα έτσι και για την θήρα των πτερωτών και

Τριχωτών θηραμάτων νομίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα στο Νομοθετικό πλαίσιο και σας προτείνουμε τα εξής:

  • Πρέπει να επανακαθοριστεί ριζικά το Νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την έναρξη και λήξη της κυνηγετικής περιόδου όλων των θηραμάτων
  • Προτείνουμε την όσο το δυνατόν ενιαία έναρξη και λήξη των θηρεύσιμων ειδών και την αποφυγή διαφορετικών ημερομηνιών ( κυρίως ) λήξεως των θηρεύσιμων ειδών προς αποφυγή της σύγχυσης των κυνηγών ως προς αυτά τα είδη.
  • Προτείνουμε την διενέργεια μελετών αποκλειστικά από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις προκειμένου να καθορίζεται ο αριθμός των θηρεύσιμων ειδών, και η κυνηγετική περίοδος αυτών
  • Προτείνουμε τον έλεγχο της αποδοτικότητας των καταφυγίων από μηδενική βάση

των ήδη υπαρχόντων – την δημιουργία νέων –  και την κατάργηση των μη αποδοτικών

  • Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των καταφυγίων πάντα στα πλαίσια μελέτης από

ειδικούς επιστήμονες σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις

  • Προτείνουμε την καταπολέμηση των επιβλαβών θηραμάτων και τον έλεγχο με

καταγραφή αυτών από τις Δασικές Υπηρεσίες

  • Προτείνουμε την δημιουργία από το Αρμόδιο Υπουργείο κυνηγετικών Χαρτών

και την διανομή αυτών στους κυνηγούς.

  • Προτείνουμε τον ορισμό χώρων εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων και την πιστή

τήρηση αυτών αποκλειστικά και με ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών

 6) Εκπαίδευση κυνηγών . Αλλαγή τρόπου εξέτασης υποψηφίων

  • Βασικότατος παράγοντας για όλη την κυνηγετική δραστηριότητα κατά την άποψη μας είναι και η εκπαίδευση των κυνηγών. Πιστεύουμε στην όσο το δυνατόν άρτια εκπαίδευση του νέου κυνηγού – στην ανάπτυξη της κυνηγετικής του παιδείας – αλλά και την επανεκπαίδευση του παλαιού σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
  • Να γίνουν αλλαγές στο θέμα των εξετάσεων για τους νέους κυνηγούς
  • Εκτός από τις γραπτές εξετάσεις να περιλαμβάνονται και μαθήματα πρακτικής άσκησης και ακολούθως εξετάσεις στο θέμα της χρήσης του όπλου και της άσκησης θήρας
  • Οι εξεταστές θα είναι Δημόσια Δασικά όργανα όσον αφορά την θήρα και Αστυνομικά όργανα όσον αφορά την χρήση του όπλου
  • Οι παλαιότεροι κυνηγοί αλλά και οι νέοι να παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν το κυνήγι την χρήση των όπλων και γενικά θέματα που αφορούν την πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας
  • Οι κυνηγοί ως πρωτεργάτες της ασφάλειας για τις πυρκαγιές να παρακολουθούν σεμινάρια πυρόσβεσης
  • Οι κυνηγοί να μετέχουν σε οποιεσδήποτε αποστολές που αφορούν πυρκαγιές – φυσικές καταστροφές – και γενικά σε ότι απειλεί την πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας