προσωπα

Published on 6 Ιουνίου, 2016 | by Kynoclub

0

Να ποιοι και πώς ίδρυσαν τον ΟΚΑΔΕ

Θυμάται ο Νίκος Φωτακόπουλος

Hταν μια εποχή που θύμιζε αρκετά την σημερινή κυνοφιλική πραγματικότητα. Και τότε επικρατούσε η θεωρία του ΄΄ή είσαι μαζί μας ή είσαι με τους άλλους΄΄!

-Όπως συμβαίνει σήμερα  κάπως έτσι ήταν τα κυνοφιλικά δρώμενα στα τέλη του 80 και τις αρχές της δεκαετίας του 90. Από την μία ήταν ο Μπασουράκος και από την απέναντι πλευρά  ο νεοσύστατος ΚΟΕ που το αρχικό του όνομα ήταν ΄΄Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καθαρόαιμων Σκύλων Ελλάδος΄΄ (ΣΙΚΣΕ) με έτος ίδρυσης το 1984.

-Εκείνη λοιπόν την εποχή …έβραζε το αίμα πολλών ποιντεροσεττεράδων που θέλαμε να κάνουμε πράγματα αλλά δεν μπορούσαμε γιατί ο αείμνηστος κτηνίατρος Σταύρος Μπασουράκος μας είχε σε …καταστολή. Μια φουρνιά από κυνόφιλους ήθελε δράση, αγώνες, εκθέσεις, σεμινάρια αλλά δεν τολμούσε. Ο φόβος ότι ο Μπασουράκος θα τους βάλει στην μαύρη λίστα δεν άφηνε περιθώρια για όνειρα. Ο ΚΟΕ ακόμα δεν είχε σταθεί στα πόδια του και οι κυνοτρόφοι της εποχής αγωνιούσαν αν θα μπορούν να έχουν πιστοποιητικά οι σκύλοι τους. Μέχρι τότε ο Μπασουράκος (που για την εποχή του ήταν μεγάλη κυνοφιλική προσωπικότητα) εξέδιδε γενεαλογικά πιστοποιητικά τα οποία βέβαια δε είχαν καμία διεθνή αναγνώριση αφού ο Ελληνικός Κυνολογικός Οργανισμός (ΕΚΟ) που είχε ιδρυθεί την δεκαετία του 50 από τον ίδιο σταδιακά αδρανοποιήθηκε και την δεκαετία του 70 διαγράφτηκε οριστικά από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Ο ιδρυτής όμως συνέχισε να τηρεί κάποια γενεαλογικά βιβλία όπου έγραφε κυρίως κυνηγητικούς σκύλους.

okade1

Στην αρχή υπήρξε ο ΚΟΕ

Το κενό ήρθε να συμπληρώσει η διεθνής αναγνώριση του ΚΟΕ και η ένταξη του στην FCI το 1989. Η πρώτη έκθεση στις 5 Μαΐου 1990 ήταν η αρχή της εκτίναξης της ελληνικής  κυνοφιλίας και της εξέλιξης της όπως την γνωρίζουμε σήμερα…

-Από τα πρώτα μέλη λοιπόν του ΚΟΕ, που είχαν την κυνηγετική ιδιότητα, ήταν ο γράφων και ο Ισίδωρος Θεοδωράκης. Είναι  αυτοί που απετέλεσαν τον συνδετικό κρίκο του κυνόφιλου κυνηγετικού κόσμου με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος που εκείνη την εποχή αποτελείτο αποκλειστικά από μέλη που δεν ήταν κυνηγοί.  Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ομίλου αποκλειστικά για Πόιντερ και Σέττερ, η οποία προϋπήρχε, άρχισε να υλοποιείται όταν με αφορμή την εισαγωγή ενός κουταβιού  Σέττερ απο την Αγγλία ο γράφων σκέφτηκε να προσκαλέσει κάποιους γνωστούς και άγνωστους κυνόφιλους σε ένα …ιδιωτικό σεμινάριο στο ξενοδοχείο Ηoliday Inn. Καλεσμένος ήταν ο Άγγλος εκτροφέας Σπάνιελ Jim Wylie. Σε εκείνη λοιπόν την συνάντηση θυμάμαι ότι συμμετείχαν αρκετά γνωστά πρόσωπα που μετέπειτα αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη του ΟΚΑΔΕ. Θυμάμαι ότι τους είχα τηλεφωνήσει προσπαθώντας   να τους εξηγήσω το ….όνειρο και το όραμα.

Το σεμινάριο έγινε με επιτυχία και με την συμμετοχή περίπου 30 ατόμων. Μέγιστη η συμβολή του καλού μου φίλου Νικήτα Κυπρίδημου που έκανε τον διερμηνέα ενώ έθεσε το περιοδικό του ΄΄Κυνήγι και Σκοποβολή΄΄ αφιλοκερδώς  στην διάθεση του υπό ίδρυση Ομίλου. Μην νομίζετε όμως ότι ήταν όλα εύκολα. Δε ήταν λίγοι αυτοί που απέφυγαν να προσχωρήσουν  ή ότι δεν υπήρχαν και άλλοι που λοιδόρησαν την ιδέα για να θυμηθούμε όσα προαναφέρθηκαν σε τούτο το άρθρο. Γνωστά ονόματα που μετέπειτα δοξάστηκαν μέσα του ΟΚΑΔΕ απέφυγαν να συστρατευτούν και να υπογράψουν το καταστατικό που ετοίμασε ο Ισίδωρος Θεοδωράκης για να μην τους κατηγορήσει  ο Μπασουράκος ότι είναι με τους …άλλους!

okade4Τα ιδρυτικά μέλη

Αξίζει όμως να σημειώσω κάποια από τα ονόματα που θυμάμαι. Τα ονόματα των ιδρυτικών μελών που με την υπογραφή και την συνεισφορά τους έγραψαν ιστορία.. Τι κρίμα όμως που οι μετέπειτα όπως και  οι πρόσφατες διοικήσεις τα έχουν ξεχάσει…

Είναι οι Αντώνης Αιγινήτης (πρώτος πρόεδρος) Ισίδωρος Θεοδωράκης, Νίκος Φωτακόπουλος, Γιάννης Φουτρής, Νάσος Μάντης, Γιώργος Ξύδης, Άκης Λάππας, Σάκης Πονηρέας, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Βασίλης Σακαντάνης, Γιάννης Σαρρής, Νίκος Κατσούλης, Σπύρος Ασπρογέρακας, Ηλίας Γιανναράς κ.λ.π. Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που μετά από 26 χρόνια δεν θυμάμαι τα ονόματα τους αλλά υπόσχομαι να τα συμπληρώσω όταν μου τα υπενθυμίσουν οι παλιότεροι ποιντεροσεττεράδες.

Ιστορική αξία έχει πλέον, ως μαρτυρία,  παλιότερο άρθρο του Άκη Λάππα που δημοσιεύτηκε το έτος 1998 στο εξαιρετικό περιοδικό ΄΄Το Βλέμμα΄΄ που εξέδιδε ο κ Περικλής Κοσμόπουλος από την Θεσσαλονίκη. Αυτό το άρθρο ήταν και η αφορμή για να γραφτεί το κείμενο που διαβάζετε. Έτσι σαν μια μικρή συμβολή στην καταγραφή της ιστορίας του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος..

                 Η πρώτη διοίκηση

Αντώνης Αιγινήτης (πρόεδρος)

Γιάννης Σαρρής (αντιπρόεδρος)

Ισίδωρος Θεοδωράκης (Γ. Γραμματεύς)

Νίκος Φωτακόπουλος (ταμίας)

Ηλίας Γιανναράς (μέλος)

Νίκος Κατσούλης (μέλος)

okade2


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας