ιχνηλατες

Published on June 13th, 2016 | by Kynoclub

0

Η σημασία των αγώνων για ιχνηλάτες μεγάλου θηράματος!

Κείμενο-φωτο Γιάννης. Αμπατζίδης

Αν πριν λίγα χρόνια μου μίλαγε κανείς για αγώνες μεταξύ σκύλων που ειδικεύονται στα αγριογούρουνα, το πιθανότερο είναι να γελούσα με κάποια δόση ειρωνείας…

Η δική μας χώρα ούτε κουλτούρα ούτε παράδοση έχει σε τέτοιους αγώνες. Ο καθένας από εμάς, με προσωπικά κριτήρια έμαθε να επιλέγει σκυλιά και να κυνηγάει αγριογούρουνα στον τόπο του. Οι παρέες άλλωστε, ενδιαφέρονται μόνο για.. το αποτέλεσμα.

Και όμως, να που τον περασμένο Μάρτη βρέθηκα σε μια χώρα με υψηλό κυνολογικό επίπεδο, την Ουγγαρία, μαζί με τον φίλο και συνάδελφο κυνηγό Πάνο Κουτσομπέλη ώστε να συμμετέχουμε με τέσσερις σκύλους σε ένα τέτοιο αγώνα!

Το έκανα απολύτως συνειδητά, όταν κάποια πράγματα ωρίμασαν μέσα μου, αλλά και στον τρόπο που κυνηγώ πλέον τα αγριογούρουνα. Η ενασχόλησή μου με σκύλους που κυνηγούν αγριόχοιρους αποτελεί ανέκαθεν το μεγάλο μου μεράκι και ένας τέτοιος αγώνας αποτελούσε επίσης για εμένα και ”πρόκληση” και μοναδική εμπειρία για την αγαπημένη μου φυλή, οπότε και κίνησα για Ουγγαρία!

Ήθελα να δω από κοντά τι…κοιτάνε οι ξένοι στα ”γουρουνόσκυλα” και πόσο μάλλον οι κριτές, οι οποίοι αποτελούν επίσημα γνώστες της Κυνοτεχνίας υπό την αιγίδα της παγκοσμίου ανώτατης Κυνολογικής αρχής F.C.I (Federation Cynologique Internationale). Ήθελα να γνωρίσω ποια είναι η ιεράρχηση που κάνουν στα προσόντα των σκυλιών τους, αλλά και τι προσφέρουν αυτοί οι αγώνες στην εκτροφή των καθαρόαιμων ιχνηλατών μεγάλου θηράματος…

Για να μην τα πολυλογώ, οι αγώνες αυτοί εξετάζουν τα πάντα!
Όχι μόνο κατά πόσο ανταποκρίνονται οι σκύλοι στο μορφολογικό πρότυπο της φυλής τους, αλλά και τα ουσιαστικά κυνηγετικά τους ένστικτα και προσόντα.

Οι ιχνηλάτες σκύλοι ”φιλτράρονται” ατομικά σε όλους τους τομείς!

Στην οσφραντική τους ικανότητα κατά την δοκιμασία της ιχνηλασίας (παλαιότητα ιχνών έως 24 ώρες), στην συμπεριφορά τους κατά την επαφή με τους αγριόχοιρους, στην αντίδρασή τους στον πυροβολισμό (κροτοφοβία), έως και σε…τεστ χαρακτήρα.

ixnilates6

Λάθη δεν συγχωρούνται:

Κατά την εξέταση της ιχνηλασίας, η διαδρομή των ιχνών, η απόσταση αλλά και η παλαιότητα τους, ”κατασκευάζονται” έτσι που όλοι οι σκύλοι να κριθούν αντικειμενικά και ισότιμα, όπως επίσης όλοι οι ιχνηλάτες να αντιμετωπίζουν τους ίδιους αγριόχοιρους με την αντίστοιχη συμπεριφορά που αυτοί εκφράζουν.

Ο κάθε σκύλος που αγωνίζεται, τσεκάρεται από τους κριτές για τον τρόπο που ακολουθεί τον ντορό αλλά και πόσο χρόνο χρειάστηκε. Ένα βασικό κριτήριο είναι κατά πόσο εργάζεται με ακρίβεια και κίνητρο έως το τέλος της διαδρομής δίχως παρεκτροπή (από την διαδρομή) άνω των 30 μέτρων, αλλά και εάν ερευνά με ηρεμία και συγκέντρωση και πόσο επηρεάζεται η ερευνά του από εξωτερικούς παράγοντες.

Στο πραγματικό κυνήγι στο βουνό μπορεί ένας σκύλος να λαθεύει πολλές φορές κατά την ιχνηλασία, ή να επεμβαίνει ο κυνηγός και να τον διορθώνει. Στους αγώνες που έζησα εγώ, όμως, τέτοια λάθη δεν συγχωρούνται. 
Αν ο σκύλος δεν εργαστεί μέσα σε συγκεκριμένα και αυστηρά πλαίσια, τότε αποκλείεται από τον αγώνα.

Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης επίσης, οι κριτές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον τρόπο έρευνας του σκύλου, το στυλ της κίνησης, την αυτοδυναμία του, την επιμονή και την αυτοπεποίθηση του, την αντοχή, την επιφυλακτικότητα, αλλά ταυτόχρονα και την πίεση και την ενεργητικότητα που ασκεί στη φάση της στάμπας!
Εάν το σκυλί είναι υπερβολικά επιθετικό και χάνει τον αυτοέλεγχο του απέναντι στο καπρί, αυτό είναι κάτι που ”τιμωρείται”…με μείωση της βαθμολογίας του. Πάντως, επ’ αυτού οι κριτές δείχνουν μια επιείκεια, στους νεότερους ηλικιακά ιχνηλάτες…

Οι σκύλοι θα αξιολογηθούν επισταμένα και στο πως αντιδρούν στους πυροβολισμούς, γιατί κάθε υποψία κροτοφοβίας αντιμετωπίζεται σαν μια ”κατάρα” για την εκτροφή. Κατά την δοκιμασία, μόνο ο σκύλος που παραμένει ουδέτερος ή δείχνει να ερευνήσει την περιοχή του πυροβολισμού (στρέφεται προς την κατεύθυνση του πυροβολισμού, οπότε και υπάρχει εμφανής σύνδεση πυροβολισμού και θήρευσης) μπορεί να λάβει την μέγιστη βαθμολογία. Εάν ο σκύλος είναι ντροπαλός (φοβικός) και δεν συνεχίσει να εργάζεται, αποκλείεται από την εξέταση με 0 βαθμούς.

Η εργασιακή εξέταση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής, μόνο εάν ο σκύλος περάσει όλες τις φάσεις, όπως αυτές ορίζονται από τους κανονισμούς. Εάν κατά την διάρκεια της εξέτασης αποτύχει σε μία οποιαδήποτε άσκηση, η συνολική εργασία του κρίνεται ως ”ανεπιτυχής”, ανεξάρτητα της βαθμολογίας που έλαβε στις υπόλοιπες βαθμίδες!

ixnilates7

Στην Ουγγαρία είδα σκύλους που, ενώ ανταποκρίθηκαν με εξαίρετο τρόπο σε κάποιες από τις δοκιμασίες, αποκλείστηκαν στη συνέχεια κατά την επαφή τους με τους αγριόχοιρους στη φάση της στάμπας, ή κατά την καταδίωξη.

Στη χώρα μας φυσικά, είναι συνηθισμένο ένα ”γουρουνόσκυλο” να είναι καλό σε κάποιους τομείς και να υστερεί σε κάποιους άλλους. Και όχι μόνο είναι συνηθισμένο, αλλά αυτός ο σκύλος αργά ή γρήγορα θα ζευγαρώσει, αναπαράγοντας κατά συνέπεια τα ελαττώματά του! Η αξιολόγηση των σκύλων στους αγώνες είναι αυστηρή και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Εκεί.. θα πρέπει να αναδειχθούν τα πιο αποδοτικά άτομα της φυλής.

Η συμμετοχή ημίαιμων σκύλων σε τέτοιους αγώνες δεν υφίσταται, όσο καλοί κι αν είναι αυτοί στο κυνήγι. Ένα γουρουνόσκυλο απροσδιορίστου φυλής δεν ενδιαφέρει κανέναν εκεί, όσα κυνηγετικά προσόντα και αν έχει…
Ο λόγος είναι απλός: γνωρίζουν πολύ καλά πως οι απόγονοί του, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα δικά τους στάνταρ.

‘Ετσι, λοιπόν, μέσω αυτής της αντικειμενικής διαδικασίας αναδεικνύονται και επιλέγονται για την εκτροφή τα πιο χαρισματικά ζώα, γι αυτό και τέτοιοι εργασιακοί αγώνες διεξάγονται συχνά (τουλάχιστον τρεις φορές σε ετήσια βάση). Και βέβαια, στους αγώνες ιχνηλατών δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ”αγωνόσκυλων” και μη, καθώς πρόκειται για τα ίδια σκυλιά που κυνηγάει η κάθε παρέα.

Ευελπιστώ κάποια στιγμή να υλοποιηθούν και στη δική μας χώρα επίσημοι εργασιακοί αγώνες στο μεγάλο θήραμα, για το κοινό καλό της κυνοφιλίας…

ixnilates8


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας