επικαιροτητα

Published on 13 Ιουνίου, 2016 | by Kynoclub

0

Ντοκουμέντο! Σπανιότατος Λύγκας νεκρός σε τροχαίο! Δες που βρέθηκε…

επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος

Και όμως ο μυστηριώδης Λύγκας εξακολουθεί να επιβιώνει στα δάση της Βόρειας Ελλάδος. Οι ερευνητές  τον ψάχνουν επί δεκαετίες χωρίς όμως να μπορούν να επιβεβαιώσουν την  παρουσία του μυστηριώδους αιλουροειδούς

-Τελικά η επιβεβαίωση ήρθε με λυπηρό τρόπο. Το kynoclub.gr  δημοσιεύει την φωτογραφία που έστειλε ο κυνηγός Δ. Τ. που είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής. Το νεκρό σώμα του νεαρού λύγκα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα  στην περιοχή Αγίας Τριάδος στο Ανταρτικό της Φλώρινας.

-Ο συγκεκριμένος κυνηγός, ως παρατηρητής της φύσης,  οδηγώντας στην διαδρομή από την Φλώρινα προς την Πρέσπα εντόπισε  το άψυχο κουφάρι πάνω στη άσφαλτο. Ήταν ένας νεαρός λύγκας πιθανότατα μικρότερος του ενός έτους που μάλλον είχε κτυπηθεί από αυτοκίνητο πριν από λίγες ημέρες. Αναμφίβολα είναι μια επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτού του σπάνιου ζώου και ταυτόχρονα μια σημαντική απώλεια με δεδομένο το γεγονός ότι  θεωρείτε σχεδόν εξαφανισμένο είδος στην ελληνική επικράτεια.

lugkas1Τι έγραφε το ΄΄Βήμα΄΄

Επιβεβαιωμένη παρουσία του ζώου στην Ελλάδα καταγράφηκε το 1975 όταν σκότωσαν έναν λύγκα στην κοιλάδα του Αώου. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 υπήρχαν ενδείξεις για ζημιές σε οικόσιτα ζώα από λύγκα. « Οι πληγές και τα τραύματα στα σκοτωμένα ζώα δεν προέρχονταν ούτε από αρκούδα ούτε από λύκο. Το κάθε ζώο αφήνει ξεχωριστά σημάδια. Η αρκούδα συνήθως τα σκοτώνει με χτύπημα και διακρίνονται στα θηράματά της αποτυπώματα από τα νύχια της.  Ο λύκος τα πνίγει και ο λύγκας τα συλλαμβάνει από τον λαιμό ή το μουσούδι και αφήνει μικρά σε έκταση, πιο εστιασμένα, ίχνη» υπογραμμίζει ο κ. Μερτζάνης.

Η κατάσταση του λύγκα στην Ελλάδα αποτελεί για δεκαετίες τώρα ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς παρ΄ όλες τις κατά καιρούς μαρτυρίες παρουσίας κάποιου ζώου σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και της βόρειας ορεινής Ελλάδας «κανένας ερευνητής ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση για το αν έχουμε να κάνουμε με ζώα τα οποία αποτελούν μέρος ενός μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα ή είναι λύγκες από γειτονικούς πληθυσμούς που βρίσκονται σε φάση διασποράς», όπως επισημαίνει ο κ. Κομηνός.

ΔΕΙΤΕ: Ο «φαντομάς» των ελληνικών βουνών!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας