αγωνες

Published on 13 Ιουνίου, 2016 | by Kynoclub

0

Σε κίνδυνο η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Μπορεί οι Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, για περισσότερο από δυο δεκαετίες, να αποτελούν μια σημαντική ΄΄δορυφορική΄΄ κυνηγετική δραστηριότητα  με πάμπολλους θιασώτες όμως όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο. Και αυτό οφείλεται από την μια πλευρά στο γενικότερο αντικυνηγετικό κλίμα και δεύτερον (και κυριότερο) στην αδιαφορία, ίσως και στην ανικανότητα, των αρμοδίων κυνοφιλικών οργάνων.  Ειδικότερα τα δυο τελευταία χρόνια η διοίκηση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, ως κατ εξοχήν αρμόδια, όχι μόνο  αδράνησε αλλά έδειξε και παντελή αδιαφορία για την νομοθετική θωράκισή τους! Ενδεικτικό είναι ότι δεν πήρε καν μυρωδιά την επί τρίμηνο διεξαγωγή του Εθνικού διαλόγου για το κυνήγι όπου συζητήθηκε (και) το θέμα των Ζωνών Εκπαίδευσης Σκύλων και φυσικά η διεξαγωγή των Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων.

ethnikosdialogos1

H χαμένη ευκαιρία του Εθνικού Διαλόγου

-Δυστυχώς πέρα από την  παντελή απουσία εκπροσώπων του Κυνολογικού Ομίλου και των υπό αυτών Κυνοφιλικών Ομίλων, στις συνεδριάσεις του εθνικού διαλόγου, ΔΕΝ  κατατέθηκαν καν έγγραφες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ.

-Δεν πίστευα στα αυτιά μου πριν από λίγες ημέρες, όταν κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΕ, όπου συμμετείχα ως νέο μέλος , διαπίστωσα την παντελή άγνοια για το θέμα του διαλόγου, τόσο της προέδρου κας Γαλανού όσο και του υπεύθυνου της ομάδος επτά κ Ψυχάρη όπως και των υπολοίπων μελών της διοίκησης. Και ας ήταν αυτονόητη υποχρέωση και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ η κατάθεση προτάσεων για την οριστική και πάγια νομοθετική ρύθμιση νόμιμης διεξαγωγής Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων με όρους και κανόνες που θα εξυπηρετούσαν την κατοχύρωση και  ανάπτυξη και  της αγωνιστικής κυνοφιλίας.  Όπως διαπίστωσα πλέον, όλα βρίσκονται   στον …αυτόματο πιλότο από πλευράς του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος. Δυστυχώς!

-Από την  άλλη πλευρά οι τοπικοί κυνοφιλικοί Όμιλοι και οι Όμιλοι κυνηγετικών  Φυλών συχνά ΄΄διαβουλεύονται΄΄ μόνοι τους με το Υπουργείο ή τα τοπικά Δασαρχεία, με ότι αυτό συνεπάγεται είτε θετικά είτε αρνητικά ενώ παράλληλα (σχεδόν) εκλιπαρούν  τον ΚΟΕ για μια απάντηση στα αιτήματα τους…

-Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά το έγγραφο αίτημα μου (ως πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος), πριν από μήνες, να μου αποσταλεί η λίστα των κριτών, που είναι εγκεκριμένοι από τον ΚΟΕ να κρίνουν ΑΚΙ, ακόμα δεν την έχω λάβει και όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε πρόκειται…

-Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε την επιτυχία του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη που κατάφερε πριν δυο χρόνια, επί προεδρίας του κ Βαβουράκη, να επιτύχει την νομοθετική ρύθμιση διεξαγωγής  Αγώνων για Ιχνηλάτες. Και αυτό όταν η διοίκηση του ΚΟΕ επί χρόνια αρνιόταν πεισματικά να ασχοληθεί με το θέμα Αγώνων Εργασίας για Ιχνηλάτες. Και ας ήταν αυτό υποχρέωσή της και ότι σημαντικότερο για το μέλλον της εθνικής μας φυλής.

-Όμως παρά τις σποραδικές επιτυχίες,όπως αυτή του ΟΦΕΙ, τα αρνητικά είναι πολύ περισσότερα και οφείλονται στην έλλειψη κεντρικού συντονισμού από τον ΚΟΕ που αντιμετωπίζει τους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων περισσότερο ως πάρεργο παρά ως κυνολογική του υποχρέωση και αρμοδιότητα. Είναι πραγματικά παράδοξο και σχεδόν παράδοση Κυνοφιλικοί Όμιλοι υπό τον ΚΟΕ  να τον παρακάμπτουν αναζητώντας απ ευθείας λύση στα προβλήματα τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.. Ενίοτε όμως δημιουργούν προβλήματα και οι ίδιοι οι Όμιλοι δημιουργώντας αρνητικά προηγούμενα  με τις διοργανώσεις τους που δεν είναι πάντοτε εντός του κανόνων διεξαγωγής Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων. Ενδεικτικό είναι ότι το Δασαρχείο Άμφισσας έχει υποβάλει μηνύσεις στους υπευθύνους του ΟΚΑΔΕ σε περσυνό τους αγώνα !

agwnes3

Ψυχάρη μπες μπροστά!

-Στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε λοιπόν καλό θα είναι η διοίκηση του ΚΟΕ, και κυρίως ο υπεύθυνος των ΑΚΙ κ Ψυχάρης, να πράξει τα αυτονόητα όσο είναι καιρός και πριν η αγωνιστική κυνοφιλία καταγράψει μια ακόμα ήτα που ίσως  αποδειχτεί  (καθ)οριστική. Τώρα πρέπει να διαβεί το κατώφλι του Υπουργείου με προτάσεις και διεκδικήσεις. Σε λίγο ίσως είναι αργά…

-Αρκεί να σημειώσουμε ότι κάποτε (επι Γεωργίου, Στεφανάτου, Λάμπρου) επιτρέπονταν οι Αγώνες παντού, ακόμα και μέσα στα καταφύγια, ενώ σήμερα κινδυνεύουν να περιοριστούν μόνο στις ΖΕΣ και για μερικούς μήνες του χρόνου…  Ακόμα και στην Θεσσαλονίκη όπου κάποτε το καταφύγιο του Λαγκαδά ήταν ο κατ εξοχήν τόπος διεξαγωγής αγώνων οι αγώνες έχουν περιοριστεί ασφυκτικά στις Ζώνες Εκπαίδευσης της Επανομής και της Μεσήμβριας.

-Και κάτι τελευταίο! Οι κυνηγετικές φυλές αποτελούν το 70% των εγγραφών στα γενεαλογικά βιβλία του ΚΟΕ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ύπαρξη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και η δύναμη του, κυνολογική και οικονομική, στηρίζεται σε αυτές. Δεν θα έπρεπε λοιπόν η διοίκηση της κας Γαλανού και η ίδια προσωπικά,  να ασχοληθεί με το μέγα θέμα της νομοθετικής κατοχύρωσης της διεξαγωγής των Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων και φυσικά για όλες ανεξαιρέτως τις κυνηγετικές  φυλές;  Φέρμας, Ιχνηλάτες, Σπάνιελ κ.λ.π;

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας