κυνολογικα

Published on 26 Ιουλίου, 2016 | by Kynoclub

0

Η σημασία του χρώματος των κυνηγόσκυλων!

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχουν τα χρώματα των σκύλων κάποια σημασία στην κυνηγετική απόδοση; Σύμφωνα με τα εγχειρίδια και τα πρότυπα των φυλών, ο χρωματισμός του σκύλου δεν έχει καμία σημασία στην απόδοσή του, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν έχουν καμία σημασία και επιρροή στις ικανότητες ενός σκύλου.

 Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τους κυνόφιλους να επιλέγουν έναν χρωματισμό και να απορρίπτουν έναν άλλο. Και αυτοί οι λόγοι μπορεί να είναι πρακτικοί, μόδας ή ακόμα και λόγοι προσωπικής αισθητικής…

Το μαύρο χρώμα απορροφά την ηλιακή θερμότητα και κάνει τον σκύλο να ζεσταίνεται πιο γρήγορα από έναν ανοιχτόχρωμο. Για να κατανοήσουμε τη διαφορά, αρκεί να ακουμπήσουμε το χέρι μας στα μαύρα μπαλώματα ενός ασπρόμαυρου πόιντερ και στη συνέχεια στη λευκή επιφάνεια του κορμιού του. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι εντυπωσιακή και μετρήσιμη ακόμα και… δια της αφής! Το πρόβλημα για τα σκουρόχρωμα σκυλιά είναι πολύ πιο έντονο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στις μεσογειακές χώρες, κατ’ επέκταση και στην πατρίδα μας που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Όμως δεν είναι μόνο η ζέστη το αρνητικό στοιχείο για τους σκουρόχρωμους σκύλους. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η δυσκολία να τους διακρίνει κάποιος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως είναι η ομίχλη και το περιβάλλον του δάσους. Αυτό όμως το πρόβλημα ξεπερνιέται σχετικά εύκολα αν χρησιμοποιήσουμε ένα φωσφόριζε λουράκι ή ένα… «παλτουδάκι» (ή όπως αλλιώς λέγεται) σαν αυτά που χρησιμοποιούν αρκετοί Βορειοευρωπαίοι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγίου και των Μεσογειακών Αγώνων που έγιναν πριν μερικά χρόνια στις Σέρρες, είδαμε κάποιους ξένους κυναγωγούς να χρησιμοποιούν αυτά τα «παλτουδάκια» ακόμα και τις λαμπερές ημέρες στον κάμπο. Μια εξήγηση που δώσαμε ήταν το διαφημιστικό λογότυπο γνωστής εταιρείας σκυλοτροφών που έφεραν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα «παλτουδάκια». Ίσως ήθελαν να κάνουν τζάμπα διαφήμιση…

pointer1Στην ομίχλη είναι ευδιάκριτο το λευκό χρώμα του Πόιντερ, όπως και η πορτοκαλί ρίγα στο καπέλο του κυνηγού.

 Η αξία του λευκού

Το λευκό είναι το αντίθετο του… μαύρου. Αντανακλά τη θερμότητα και κρατάει χαμηλή τη θερμοκρασία σε σχέση με τις σκούρες επιφάνειες. Θα έχετε προσέξει ότι οι επαγγελματίες κυναγωγοί, έχουν όλοι λευκά φορτηγάκια για να μεταφέρουν τα σκυλιά τους. Δύσκολα βρίσκει κανείς κυναγωγό που να έχει αυτοκίνητο άλλου χρώματος, εκτός από λευκό. Σε όλα τα ζεστά μέρη το λευκό χρώμα είναι ένα όπλο κατά του καύσωνα. Λευκά είναι τα σπίτια στις Κυκλάδες, λευκές οι κελεμπίες των βεδουίνων της ερήμου, λευκά και τα ψυγεία για να διατηρούν τη δροσιά.

Οι λευκοί σκύλοι λοιπόν, εκ των πραγμάτων, είναι πιο ανθεκτικοί και επομένως προτιμητέοι στα ζεστά κλίματα. Ίσως ο χρωματισμός να είναι ένας ακόμα λόγος που τα Πόιντερ, τα Αγγλικά Σέττερ και τα Επανιέλ Μπρετόν κατέχουν στη χώρα μας το μεγαλύτερο… «μερίδιο αγοράς». Βέβαια υπάρχουν και ολόμαυρα Πόιντερ ή Αγγλικά Σέττερ, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να… αβγατίσουν μια και δεν προτιμώνται από τους κυνηγούς παρόλο που στα μάτια κάποιων (όπως ο γράφων) είναι πανέμορφα.

Προτιμήσεις…

Πολλοί κυνηγοί επιλέγουν ένα κουτάβι που είναι γιος του τάδε πρωταθλητή, αλλά θέλουν να έχει και το ίδιο χρώμα με τον πατέρα του, πιστεύοντας ότι θα βγάλουν και αυτοί έναν «πρωταθλητή» στο κυνήγι. Κάθε τόσο έχουμε και νέες μόδες ανάλογα με τους πρωταθλητές που αναδεικνύονται. Αν ο διάσημος σκύλος έχει χρώμα… τριανταφυλλί, κάποιοι θα θέλουν τριανταφυλλί κουτάβια. Και κάποιοι κυνοτρόφοι, θα σπεύσουν να παράγουν ό,τι ζητάει τη συγκεκριμένη εποχή η αγορά. Άλλοι διαλέγουν έναν χρωματισμό επειδή πριν από… είκοσι χρόνια είχαν ένα καλό σκυλί με το ίδιο χρωματάκι. Πιστεύουν ότι θα ξαναζήσουν τις ίδιες αξέχαστες στιγμές που έζησαν πριν από κάποιες δεκαετίες…

kourtsxaar

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θέλουν να έχουν δικά τους σπάνια χρώματα. Να μην τα έχει άλλος και, κυρίως, να μην τα έχει ο… ανταγωνισμός. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και κάποιοι επαγγελματίες που επιλέγουν σπάνια χρώματα όπως επιλέγουν και σπάνιες ράτσες. Πάντα υπάρχουν… συλλέκτες που θα θελήσουν κάτι διαφορετικό. Όμως μερικές φορές τα σπάνια χρώματα τρομάζουν.

pointer2 Ενα μαύρο Πόιντερ μπορεί να ξενίζει, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το προτιμούν γι’ αυτόν ακριβώς τον χρωματισμό του και ας μην είναι ο ιδανικός για το ζεστό ελληνικό κλίμα.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας