αλεπου

Published on 12 Αυγούστου, 2016 | by Kynoclub

0

Φωκίδα: Γέμισαν τα δάση και οι …πλατείες των χωριών με αλεπουδίτσες!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αναμφίβολα αυτό που συμβαίνει  φέτος στην Φωκίδα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αρκεί μια βόλτα με το αυτοκίνητο τις νυχτερινές ώρες για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι η φετινή …σοδειά όχι  μόνο πήγε καλά αλλά απογείωσε σε ανησυχητικό βαθμό τον πληθυσμό των αλεπούδων. Είναι τόσο πολλές που πλέον μπαίνουν άφοβα μέσα στα χωριά και στα πιο κεντρικά τους σημεία, τις πλατείες. Ο πληθυσμός είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία …νεανικός κάτι που δικαιολογεί την απειρία και την  άγνοια κινδύνου που δείχνουν τα ανήλικα αλεπόπουλα.  Ενδεικτική είναι η φωτογραφία  που έχει τραβηχτεί στην πλατεία της Καλοσκοπής.

Χρήσιμη αν ελέγχεται

Η χρησιμότητα της αλεπούς ως μέρος της τοπικής βιοποικιλότητας είναι αναμφισβήτητη. Τι γίνεται όμως όταν ο πληθυσμός της φτάνει σε επίπεδα πληθυσμιακής έκρηξης; Τότε έχουμε θύματα…

Πρώτο θύμα του υπερπληθυσμού είναι η ίδια η αλεπού που αναγκάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή της να προσεγγίζει ανθρωπογενή περιβάλλοντα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της..  Θύματα (της) όμως είναι και όλα τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου πέρα από τα ποντίκια, όπως είναι τα ζαρκαδάκια, οι λαγοί, οι πέρδικες κ.λ.π.  Ο πληθυσμός της αλεπούς, όπως βεβαιώνουν όλοι οι θηραματολόγοι, είναι ο κύριος ρυθμιστής των υπόλοιπων ειδών σε περιβάλλοντα όπου η ίδια βρίσκεται ψηλά στην τροφική αλυσίδα.

alepou1

Λυσσόπληκτη η Ελλάδα

Το γεγονός όμως ότι η χώρα μας είναι  λυσσόπληκτη θα πρέπει  να μας κάνει να ανησυχούμε σοβαρά με την έξαρση του πληθυσμού των αλεπούδων. Η λύσσα ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα όταν επικρατούν συνθήκες  αλεπουδίσιου συνωστισμού.

Ο πληθυσμός της αλεπούς στην Φωκίδα λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχτεί δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του νομού καταλαμβάνετε από τα καταφύγια άγριας ζωής και την ανενεργή Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή Παρνασσίδας όπου απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι όλων των θηραμάτων. Δυστυχώς και εδώ η λύση της επάρατης φόλας είναι το μόνο διαχειριστικό μέτρο, παράνομο φυσικά. Σε αυτό καταφεύγουν ορισμένοι  συμπολίτες μας προκειμένου να σώσουν τα πουλερικά τους. Όμως τα αποτελέσματα της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας, από αυτή την πρακτική, φαίνονται στην φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο έξω από την Παύλιανη. Την νεκρή δηλητηριασμένη αλεπού έφαγαν και ξεκοκάλισαν αλλά ζώα που με την σειρά τους δηλητηριάστηκαν…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας