ειπαν

Published on 18 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Αχιλλέας Γιάππος: Σήμερα ο ασφαλέστερος τρόπος να εξελιχθείς κυνοφιλικά είναι ο παραγοντισμός.

Με ένα κείμενο ποταμό, σχεδόν 4.000 λέξεων, ο Αχιλλέας Γιάππος παρεμβαίνει στην δημόσια αντιπαράθεση των Γιάννη Μαθιόπουλου και Σάκη Πονηρέα. Ο Αχιλλέας Γιάππος που πολύ έγκαιρα εξέφρασε, αποχωρώντας, τις διαφωνίες του για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΟΚΑΔΕ  δεν διστάζει ζει για μια ακόμα φορά να βάλει τα δάκτυλα επί (εις) τον τύπον των ήλων΄΄. Διαβάστε το κείμενο του και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Ν. Φ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ……..ΣΥΝΦΩΝΩΝΤΑΣ

Κείμενο Αχιλλέας Γιάππος

φωτο Νικος Φωτακόπουλος

giapposΣήμερα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι η Οικονομική κρίση εκτός από την τρομακτική συρρίκνωση που επέφερε στην κυνοφιλία, δημιούργησε ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις να χαλάσουν παρέες, να συγκρουστούν ή και να εκλείψουν συμφέροντα , να ανοίξουν στόματα και να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό, πολλά από τα πλέον σκοτεινά μυστικά της. Πρόσωπα των ημερών οι αποκαλύψεις-καταγγελίες του Γιάννη Μαθιόπουλου και οι εξομολογήσεις-αποκαλύψεις του Σάκη Πονηρέα. Δύο πασίγνωστοι κυνόφιλοι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία και τις εμπειρίες τους στα κυνοφιλικά πράγματα. Δύο παρεμβάσεις που ενώ εκ πρώτης όψεως δείχνουν να συγκρούονται, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα διαπιστώσει ένας μυημένος αναγνώστης κυνόφιλος ότι ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεπιβεβαιώνονται. Περιγράφουν με εξαιρετική ακρίβεια τις δύο όψεις του ίδιου προβλήματος. Της κατάντιας της Ελληνικής κυνοφιλίας. Δυστυχώς οι αποκαλύψεις αυτές δεν έρχονται με σκοπό να αλλάξουν τα πράγματα και να υποστηριχτεί το γενικότερο καλό, αλλά διότι και οι δύο αισθάνθηκαν ότι κάποιος τους αδίκησε. Πάλι το προσωπικό και όχι το συλλογικό. Ας είναι όμως έστω και έτσι. Εγώ δεν ενδιαφέρομαι να διαλευκάνω τις αντιδικίες, μου είναι αδιάφορες. Προσπαθώ να προσεγγίσω τις αιτίες που γεννάν τις συγκρούσεις μέσα από τα ίδια τα λόγια των δύο φίλων.
Ξεκινώ από τις παρεμβάσεις του φίλου Γιάννη Μαθιόπουλου που καταγγέλλει διάφορα πράγματα για τα κακώς κείμενα στην Ελληνική κυνοφιλία. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε να ‘φωνάζει’ μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια. Επίσημη απάντηση καμία, αντίδραση καμία. Μίλησε για παρέες, κατευθυνόμενα αποτελέσματα, προώθηση συγκεκριμένων σκύλων, κυναγωγών και ιδιοκτητών, μαγαζιά μεγαλοπαραγώντων, προαποφασισμένες Εθνικές και πλήθος άλλων. Όμως για όλα αυτά έχουν επανειλημμένως μιλήσει πολλοί άλλοι στο παρελθόν. Ουσιαστικά πρόσθεσε και την δική του φωνή δίπλα σε όλους τους προηγούμενους, παρόντες ή και απόντες από την σημερινή κυνοφιλία. Ο Γιάννης όμως έκανε ένα βήμα παραπέρα. Μίλησε για τουλάχιστον έναν παράγοντα (ίσως και περισσότερους) στον οποίο αποδίδει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι του αποσπούσε λεφτά εκμεταλλευόμενος την θέση, την φιλία, τις γνωριμίες ή κάτι άλλο που ακριβώς δεν έχω καταλάβει. Είναι ο πρώτος και ο μόνος που βάζει ένα τέτοιο θέμα. Προσωπικά έχω σταθεί πολύ κριτικά απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις της κυνοφιλίας, αλλά οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι ΚΑΝΕΙΣ και ΠΟΤΕ δεν μου ‘έφαγε’ λεφτά. Πλήρωσα πολλά και έχασα ακόμα περισσότερα από δόλιες πράξεις και ύποπτες ‘παραλείψεις’ παραγόντων. ΚΑΝΕΙΣ όμως και ΠΟΤΕ δεν μου έφαγε λεφτά. Το δηλώνω αυτό όχι από πληροφορίες αλλά από προσωπική εμπειρία. Στα τόσα χρόνια της κυνοφιλικής μου πορείας μόλις μία και μόνη φορά μεσολάβησα για πελάτη μου στην αγορά σκύλου από γνωστό μεγαλοπαράγοντα. Θεωρώ ότι η συναλλαγή ήταν απολύτως καθαρή και πολύ λογική. Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τα λεγόμενα του Γιάννη. Όμως εδώ έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Καταρχάς καταγγέλλεις Γιάννη κάτι εξαιρετικά σοβαρό αλλά παρότι και εγώ σε έχω ακούσει και κατ’ ιδίαν εδώ και χρόνια να αναφέρεσαι σε λεφτά, διαμερίσματα και άλλα που κάποιοι σου έφαγαν, ακόμα και σήμερα δεν έχεις πει ένα όνομα. Κάποιοι ξέρουν, πολλοί υποπτεύονται αλλά ποτέ επίσημα δεν το είπες. Δεν αρκεί να δηλώνεις ότι δεν φοβάσαι και δεν έχεις ανάγκη κανέναν. Πρέπει και να το κανείς. Δυστυχώς αυτό το ‘πέπλο’ μυστηρίου έχει μυθιστορηματικό ενδιαφέρον, αλλά σπιλώνει πολλούς. Προστάτευσε του αθώους !!!!!!!

agwnes1
Αν δεν μπορείς να γίνεις συγκεκριμένος, καλύτερα να σταματήσεις αυτό το τροπάριο. Έχε υπόψη σου ότι την στιγμή που εμφανίζεσαι ως θύμα την ίδια στιγμή γεννιούνται πολλά ερωτήματα τα οποία χρόνια αφήνεις αναπάντητα. Πως ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τις πλαγιές του Ταΰγετου βοσκώντας ζώα (όπως εσύ δηλώνεις) και κατόρθωσε να κτίσει σε λίγα χρόνια μία μικρή αυτοκρατορία, ταυτόχρονα μπορεί να είναι τόσο αφελής που κάποιοι να τον εξαπατούν σαν μικρό παιδί? Είναι πολύ αντιφατικό. Δεν το είχες καταλάβει ότι σε εκμεταλλεύονται? Αν όχι, τότε πότε το συνειδητοποίησες? Γιατί μόλις το κατάλαβες δεν μίλησες και εν πολλοίς μέχρι και σήμερα μιλάς με μισόλογα? Αν το είχες καταλάβει τότε που γινόταν (όπως προκύπτει από την ιστορία των δύο κουταβιών) , γιατί το ανεχόσουν? Καταλαβαίνεις ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και πολύ φοβάμαι ότι και οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Καλό είναι λοιπόν αυτό το θέμα να μην το επαναφέρεις , τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που θα βρεις το κουράγιο να το πας μέχρι τέλους. Προφανώς μέχρι σήμερα δεν είσαι έτοιμος.
Άλλωστε υπάρχουν τόσα πολλά να αναφέρεις για τα κακώς κείμενα της κυνοφιλίας που αυτό περισσεύει. Γιάννη για όλα τα άλλα έχεις ένα πελώριο δίκιο. Πράγματι η κυνοφιλία δεν τους μεταχειρίζεται όλους ισότιμα. Ζωντανή και πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η δική σου. Εδώ και 3 χρόνια καταγγέλλεις πράγματα τρομερά και φοβερά και ουδείς ποτέ δεν σε κάλεσε καν να δώσεις εξηγήσεις. Πολλοί άλλοι για πολύ λιγότερα πέρασαν πειθαρχικά, κλήθηκαν σε απολογίες, απειλήθηκαν σε διαγραφές, διαγράφηκαν, υποχρεώθηκαν να δηλώσουν μεταμέλεια σε γενικές συνελεύσεις, τιμωρήθηκαν με αγωνιστικό αποκλεισμό, μπήκαν σε black list. Βλέπεις ότι ο όμιλος διαχρονικά καθορίζει την στάση του ανάλογα με το ποιόν έχει απέναντι του. Εσύ δηλώνεις ότι σε φοβούνται. Κάποιοι άλλοι φωνάζουν ότι σε προστατεύουν ξανά. Ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτή η έλλειψη σταθερών κανόνων αποτελεί μία από τις πλέον σοβαρές δυσλειτουργίες του.

Για τον Πονηρέα.

ponireas
Έρχομαι στον άλλο πρωταγωνιστή των ημερών τον Σάκη Πονηρέα. Ο Σάκης προφανώς αισθανόμενος να αδικείται από κάποιον, μιλά για άδικη συμπεριφορά κάποιου ιδιοκτήτη απέναντι του. Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τις ώρες που αφιέρωσε να απαντήσει στις ‘άδικες’ επιθέσεις , δεν βρήκε τον χρόνο να κατονομάσει τον αχάριστο κυνόφιλο. Φίλε Σάκη μένω άφωνος. Σε θυμάμαι στον Λαγκαδά με αυστηρότητα να επιπλήττεις όλους όσους πήγαιναν να διαμαρτυρηθούν διότι αισθανόταν ότι τους αδίκησαν οι κριτές και να τους κάνεις σκληρές συστάσεις ότι θα πρέπει, ότι έχουνε να πούνε να το καταγγείλουνε επώνυμα και εγγράφως στην Όμιλο και την Επιτροπή κριτών. Σήμερα αυτό ακούγεται ως ανέκδοτο, όταν εσύ που δεν φοβάσαι και δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ζεις από τον σκύλο και απλώς κάνεις το χόμπι σου, κάνεις ανώνυμες καταγγελίες. Ας είναι. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Άλλωστε δεν είσαι ο μοναδικός ‘δάσκαλος που δίδασκε ……….’. Θα σεβαστώ την επιλογή σου για ανωνυμία και θα συντηρήσω το μυστήριο.
Το σημαντικό όμως της παρέμβασης του Σάκη δεν είναι αυτό. Είναι η πρώτη φορά στα κυνοφιλικά χρονικά που ένας σημαντικότατος παράγοντας επιβεβαιώνει με τρόπο εντυπωσιακό όλες τις παθογένειες του Ομίλου και δικαιώνει όλους αυτούς που διαχρονικά τοποθετήθηκαν κριτικά ακόμα και απέναντι στον ίδιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός ήταν ο στόχος του, ούτε ότι το συνειδητοποίησε. Όμως η αλήθεια λάμπει πίσω από τις λέξεις, τα νοήματα και τα συμφραζόμενα. Ας δούμε τι σημαντικό μας είπε ο φίλος Σάκης. Θα χρησιμοποιήσω αυτούσιες τις εκφράσεις μέσα από το κείμενο για να μην υπάρξουν ούτε καν υπόνοιες παραποίησης .
Ξεκινάω με το εντυπωσιακό. «Δεν λέω ότι δεν πλήρωσες τα σκυλιά που πήρες, μερικές φοράς και με το παραπάνω, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, αγόρασες μαζί αυτό που είσαι στην κυνοφιλία και πλήρωσες λιγότερο από αυτό που πήρες (value for money)» . Μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι κάποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να ‘αγοράσουν’ την θέση τους στην κυνοφιλία και μάλιστα σε καλή τιμή. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο ομολογείται από στόμα μεγαλοπαράγοντα. Κάποιοι τα έλεγαν αυτά χρόνια και δέχονταν τόνους λάσπης. Βέβαια κάποιος λιγότερο κακοπροαίρετος από εμένα μπορεί να πει ότι εδώ ο Σάκης αναφέρετε στα σκυλιά που πούλησε στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη όπου μέσω αυτών έγινε και γνωστός. Είναι όμως έτσι?
Για να δούμε τι συμπληρώνει για τον συγκεκριμένο ‘αχάριστο’ ιδιοκτήτη. «Είσαι από τους ευνοημένους του συστήματος. Όλοι από πάνω σου μην φύγεις από την κυνοφιλία, μαζί και εγώ, γιατί έχουμε απομείνει λίγοι». Πόσο πιο ξεκάθαρη ομολογία ότι κάποιοι υπήρξαν αγαπημένα παιδιά του συστήματος. Τόσο που κάθε φορά που απειλούσε ότι θα σταματήσει, όλοι έτρεχαν να τον μεταπείσουν. Μαζί και ο φίλος Σάκης. Γιατί άραγε? Μήπως γιατί ο ιδιοκτήτης αυτός πλήρωνε και έφερνε καλά σκυλιά στην Ελληνική κυνοφιλία? Γνωρίζω δεκάδες σημαντικούς ιδιοκτήτες που πλήρωσαν αδρά για αγορές και εισαγωγές σκύλων και σήμερα είναι μακριά από την κυνοφιλία ξεχασμένοι και σχεδόν αηδιασμένοι. Ουδείς έκλαψε και κανείς δεν έπεσε πάνω τους να τους παρακαλέσει να μείνουν. Όχι μόνο ιδιοκτήτες αλλά και εκτροφείς και κυναγωγοί. Μάλιστα σε κάποιους το κύκλωμα έδειχνε συστηματικά την πόρτα εξόδου και οι ελάχιστοι που αρνούνταν να υποκύψουν (συγκεκριμένα ένας) τότε στήνονταν και έκτακτα πειθαρχικά με αστείες κατηγορίες και τους πετούσαν με τις κλοτσιές έξω. Αν λοιπόν η αναφορά σου είχε να κάνει μόνο με τα λεφτά που ξοδεύονταν για την αγορά και την στήριξη σπουδαίων σκύλων, τότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι αγωνιούσατε για τις επενδύσεις του ενός και αδιαφορούσατε για τις επενδύσεις όλων των άλλων? Τι διαφορά είχαν τα χρήματα αυτά μεταξύ τους?. Η απάντηση είναι προφανής. Πήγαιναν σε λάθος τσέπες. Άρα όπως λένε και στο χωριό μου, ‘από πίτα που δεν τρως , τι σε νοιάζει και αν καεί’.

lappas
Συμπληρώνει «Όλοι με κατηγορούσαν ότι βοηθούσα εσένα και τον κυναγωγό σου, εσύ με κατηγορείς ότι σε αδικούσα? Ποιος έχει δίκιο τελικά.». Ο κόσμος το είχε τούμπανο ….. .Ακόμα και αν δεχτούμε την διευκρίνηση που κάνεις στην επόμενη σειρά «Εγώ ξέρω ότι ήμουν πάντα δίκαιος και απέφευγα να κρίνω τα σκυλιά σου» είναι βέβαιο ότι κάποιοι το έκαναν. Κριτές και παράγοντες μόνο. Ποιοι? Έχει ελάχιστη σημασία. Εγώ το εξετάζω ως φαινόμενο και δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Τι σημαίνει όμως ότι κάποιος είναι ευνοημένος?. Έπαιρνε περισσότερα από αυτά που δικαιούταν. Ο ίδιος, οι σκύλοι του και ο κυναγωγός του. Αυτό ταυτόχρονα δημιουργούσε πλήθος άλλων αδικημένων, διότι σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα τα δώρα στον ‘εκλεκτό’ σπρώχνουν όλους τους συνδιαγωνιζόμενους σε ακόμα μειονεκτικότερη θέση. Βέβαια όποιος έκανε το λάθος να διαμαρτυρηθεί για την προνομιακή μεταχείριση σκύλων, ιδιοκτητών και κυναγωγών ήταν από ανόητος, ανίδεος, κομπλεξικός με τα σκυλιά του, παράλογος, περίεργος και πλήθος άλλων. Μάλιστα Σάκη το παιχνίδι αυτό εσύ προσωπικά το πήγες σε άλλο επίπεδο. Ήθελα να σου θυμίσω ένα χαρακτηριστικό περιστατικό και θα καταλάβεις φίλε Σάκη. Πριν από δύο χρόνια όταν συναντηθήκαμε στον χώρο της έκθεσης Outdoor και στα πλαίσια μίας κυνοφιλικής συζήτησης παρουσία του φίλου μου Βασίλη (τον γνωρίζεις καλά) η κουβέντα έφτασε μοιραία ακριβώς στο παραπάνω θέμα. Σε σχόλιο μου, η απάντηση σου απευθυνόμενος στον Βασίλη ήταν ‘Ο Γιάππος διακατέχετε από σύνδρομο καταδίωξης’ και αμέσως έφυγες να συναντήσεις την σύζυγό σου που σε περίμενε από έξω. Φίλε Σάκη ούτε λίγο ούτε πολύ με χαρακτήρισες ψυχασθενή. Κυρίως οι σχιζοφρενείς διακατέχονται από σύνδρομο καταδίωξης. Δεν σε παρεξήγησα διότι ήμουν σίγουρος ότι δεν κατάλαβες τι είπες και πιθανών να μην γνώριζες λεπτομέρειες. Συνήθως είσαι εξαιρετικά ευγενής. Όμως σήμερα είμαι ανακουφισμένος που με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο με δικαιώνεις και έτσι ησύχασα ότι δεν είμαι τρελός. Σε ευχαριστώ.
Κλείνω το κεφάλαιο τον αγαπημένων παιδιών συμπληρώνοντας. «Εάν αναλύσουμε την περίπτωση σου, στην ουσία η προσφορά σου ήταν μικρή» . ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη και η εύνοια που του προσφέρατε δεν οφειλόταν καν στην κυνοφική προσφορά του ιδιοκτήτη αλλά ….. σε άλλα χαρίσματα. Μάλιστα με τις υπηρεσίες που του προσφέρατε καταστήσατε έναν (σίγουρα και άλλους) ασήμαντο κυνόφιλο σε μεγαλοπαράγοντα, που τα νέα παιδιά είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις του όπως δηλώνεις εσύ «Μην προσπαθείς να σώσεις τα νέα παιδιά από τον σκυλέμπορο, σώσε τα από εσένα. Εκμεταλλεύτηκες τα σκυλιά όσο κάνεις άλλος , το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η αυτοπροβολή ( διαφημίσεις, βίντεο, face book)». Αλήθεια θα βρεθεί κάποιος να ζητήσει συγνώμη από αυτόν τον κυνόφιλο κόσμο που με τις ενέργειες αυτές τους κάνατε να μας σιχαθούν όλους. Αθώους και ένοχους.

Το  ασυμβίβαστο…

kupellomathio
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που βάζεις είναι το θέμα του ασυμβίβαστου. Ομολογείς ότι « Όταν έγινα κριτής, αποφάσισα, πως δεν έπρεπε να έχω σκυλιά στους αγώνες και στα έδωσα όλα (πίστευα στο ασυμβίβαστο , έκανα λάθος)». Αλήθεια Σάκη πότε το κατάλαβες?. Ήταν όμως απλώς ένα λάθος ? Για να δούμε. Γνωρίζουμε όλοι, αλλά προκύπτει και από τα γραφόμενα σου ότι υπηρέτησες όλες τις κυνοφιλικές ιδιότητες. Εισήγαγες σκύλους, εμπορεύτηκες σκύλους, κυναγωγός (δικών σου σκύλων) και εκτροφέας. Ταυτόχρονα αναδείχθηκες σε κριτή και ενεπλάκης ενεργά στα Διοικητικά όπως και κάποιοι άλλοι. Με την συμμετοχή και την δική σου, ξαφνικά ανακαλύφθηκε το ασυμβίβαστο. Όποιος είχε μία από τις παραπάνω ιδιότητες δεν μπορούσε να γίνει ούτε κριτής ούτε Διοικητικός. Εκτός φυσικά από εσάς τους λίγους. Μάλιστα για άγνωστους λόγους αποκλείστηκαν οι κτηνίατροι, οι ιδιοκτήτες pet shop, ιδιοκτήτες πανσιόν, οι εκδότες κυνηγετικών περιοδικών και μύριοι άλλοι σχετικοί και άσχετοι. Στην ουσία όποιος έχει ουσιαστική επαφή με σκύλο κρίνεται εκ προοιμίου ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ. Παραδόξως εσείς που ανεβήκατε ήδη στο ‘καράβι’ μπορούσατε χωρίς πρόβλημα να τους υπηρετείτε όλους αυτούς τους ρόλους χωρίς να αισθάνεστε καμία σύγκρουση συμφερόντων. Τι ακριβώς διαφοροποιούσε όλους εσάς, από όλους εμάς?. Μήπως αυτό που αυτάρεσκα δηλώνεις «Την τιμιότητα μας, δεν την προσδιορίζουμε εμείς, αλλά η πορεία στην δουλειά μας και οι ανθρώπινες σχέσεις Η ανατροφή μου δεν με άφηνε να λειτουργήσω διαφορετικά, παρόλο το νεαρό της ηλικίας μου». Αλήθεια Σάκη όλοι εμείς είμαστε ανέντιμοι? Μήπως κάποιος σε ενημέρωσε ότι η ανατροφή η δική μας ήταν προβληματική? Έχεις την αίσθηση ότι εμείς μεγαλώσαμε σε σπίτια εγκληματιών? Εξ αντιδιαστολής αυτό φαίνεται να πιστεύεις. Λυπάμαι πολύ. Αυτό ήταν το ύψιστο κυνοφιλικό σας (συλλογικό) αμάρτημα. Ειδικά από εσένα που γαλουχήθηκες μέσα στην Ευρωπαϊκή Κυνοφιλία αυτή η επιλογή μοιάζει στο μυαλό μου αδιανόητη. Αλήθεια φίλε Σάκη, ποιά θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κυνοφιλία αν δεν υπήρχαν στο τιμόνι της άνθρωποι όπως ο Pillard, o Zurlini, o Dellatorre, o Zironi, o Falleti, o Darrigade, o Pedrazzetti, o Monaco, ο Amannatti και πλήθος άλλων κυνοφιλικών τεράτων που λησμονώ να αναφέρω.? Φτωχή έως ανύπαρκτη. Εσείς φροντίσατε να σηκώσετε ένα καταστατικό τοίχος σε όλους τους πιστοποιημένους κυνόφιλους. Σήμερα ο ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να εξελιχθείς κυνοφιλικά είναι ο παραγοντισμός. Αν κάποιος περιμένει να αναδειχθεί κυνοφιλικά μέσω του κυνοφιλικού του έργου που είναι η γέννηση και η ανάδειξη σπουδαίων σκύλων, θα χρειαστεί να ξοδέψει αρκετές δεκαετίες, χιλιάδες ευρώ, αμέτρητες ώρες δουλειάς και πάντα με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Αλήθεια ποιόν προστατεύατε? Τον Όμιλο? Πολύ φοβάμαι ότι προστατεύατε μαγαζάκια. Κάποιοι συνειδητά και πολλοί ασυνείδητα υπηρέτησαν την μετατροπή του Ομίλου σε ένα Κλαμπ Φίλων. Καταφέρατε σήμερα την κυνοφιλία να την οδηγούν άνθρωποι (όχι όλοι) που δυσκολεύεσαι να τους βρεις σε μία φωτογραφία να κρατάνε σκύλο, ενώ πλήθος ιστορικών κυνόφιλων να είναι απομονωμένοι και ξεχασμένοι . Προς θεού δεν έχω τίποτα με κανένα από τα παιδιά. Με κάποιους από αυτούς έχω και ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Το επιχείρημα ‘είναι καλά παιδιά’ ακούγετε κενό, όπως και η καθυστερημένη αναγνώριση του λάθους σου. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε κακοί? Απάντησε φίλε Σάκη. Τους περισσότερους από εσάς τους παλιούς σας θυμάμαι να κρατάτε σκύλους. Εσύ με τους τίτλους S.HUMBERT και Ευρωπαϊκό μπεκάτσας. Τον Άκη τον θυμάμαι με τα δόντια να προσπαθεί να κρατήσει το θηρίο την Noemi πίσω από το ξενοδοχείο. Ο Γεωργίου να πηδάει τα βράχια στο Μουρίκι (αν θυμάμαι καλά) για να σερβίρει το Edward και πλήθος άλλων κυνόφιλων με ιστορία. Σήμερα θυμάσαι κάποιων κάπου? Ανακαλείς στο μυαλό σου έναν σημαντικό σκύλο που ανέδειξαν οι διάδοχοι σου? Λυπάμαι αλλά δεν με πείθεις ότι σήμερα αναγνωρίζεις το λάθος. Σε θυμάμαι πριν από ελάχιστα χρόνια στην Γενική συνέλευση επί Προεδρίας Κώστα Λάμπρου που ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος που αντιλήφθηκε τον παραλογισμό του ασυμβίβαστου και πήγε να αλλάξει αυτό το άρθρο της ντροπής. Εσύ μαζί με έναν ακόμα μεγαλοπαράγοντα δώσατε λυσσαλέα μάχη να μην αλλάξει. Χάθηκε μία ψηφοφορία ενώ ήδη δυο φορές είχε ψηφίσει θετικά το σώμα. Το χάος που δημιουργήσατε και τα λάθη του προεδρείου οδήγησαν σε μία ανεξήγητη Τρίτη ψηφοφορία που ήταν τελικά κατά της εισήγησης της τότε Διοίκησης. Μία ήττα που οδήγησε και σε άμεση παραίτηση της τότε Διοίκησης. Σάκη ρίξατε τον Κώστα ο οποίος αποτελεί έναν από τους ηθικότερους παράγοντες που πέρασαν από την Ελληνική Κυνοφιλία και προώθησε ουσιαστικές αλλαγές. Τι μεσολάβησε και σήμερα αναγνωρίζεις το λάθος σου? Νομίζω ότι σε πολλά ήσουν ειλικρινείς στο κείμενο σου, όμως γι αυτό δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Αν ήθελες πραγματικά ακόμα και σήμερα, έχεις την δύναμη να προωθήσεις αυτό που τότε με πάθος εμπόδισες. Φυσικά κάποιος οφείλει και μία συγνώμη στον Κώστα. Χαίρομαι όμως που έστω και καθυστερημένα παραδέχεσαι το λάθος.
Δεν θέλω να πιστεύεις ότι σε αδικώ που σε θεωρώ τον κύριο υπεύθυνο αυτής της κατάστασης. Άλλωστε αν θυμάσαι στο είχα πει και προσωπικά το 2012 μέσα στο χωράφι στην Μεσήμβρια όσο περιμέναμε τον συνάδελφο να φέρει το σκύλο του. Μία μέρα σημαδιακή μιας και ήταν το τελευταίο τούρνο του Zeffiro. Άλλωστε μας το υπενθύμισες ακόμα μία φορά μέσα στο κείμενο σου. «Δεν μπορείς να καταλάβεις πως χτυπώντας το πρόσωπο μου, στην ουσία χτυπούν τον Όμιλο». Όποιος σου ασκεί κριτική είναι εχθρός του Ομίλου?. Εντυπωσιακό. Όταν λοιπόν δηλώνεις ότι εσύ ουσιαστικά ενσαρκώνεις ολόκληρο τον Όμιλο τότε είναι αυτονόητο ότι εθελοντικά βάζεις τον εαυτό σου ως τον κυρίαρχο υπεύθυνο. Δεν σου χρεώνει κανείς τίποτα περισσότερο από αυτό που εσύ ο ίδιος αναλαμβάνεις.

Ο ανέξοδος ανταγωνισμός

agwnes3
Τέλος ομολογείς ακόμα ένα τεράστιο δομικό λάθος για το οποίο αισθάνομαι ότι το αναφέρεις με υπερηφάνεια. «Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι εγώ χαρίζω τα κουτάβια μου. Δεν παίρνω χρήματα για ζευγαρώματα, ούτε καν πάω να δω τα κουτάβια» και δεν είσαι ο μόνος παράγοντας που κάνει αυτό το έγκλημα. Εξήγησε μας φίλε Σάκη το λόγο για τον οποίο κάποιος ιδιώτης ή ιδιοκτήτης να πληρώνει για να σας παρουσιάζει τους σκύλους τους όταν τελικά ανέξοδα όλοι εσείς τους ανταγωνίζεστε ανέξοδα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί ακόμα και μυημένοι κυνόφιλοι δεν έχουν αντιληφθεί το έγκλημα αυτό. Διαχρονικά η παρουσίαση ενός σκύλου υπήρξε μία πολύ δαπανηρή δραστηριότητα. Κάποιοι θα βιαστούν να συμπεράνουν οτί εδώ τοποθετούμαι συντεχνιακά ως επαγγελματίας. Άλλωστε το αφήνεις και εσύ να εννοηθεί «(ίσως και αυτό να τσούζει ορισμένους)». Τραγικό λάθος. Αφορά όλους τους κυνόφιλους. Αλήθεια, πόσο στοιχίζει σε έναν απλό παθιασμένο κυνηγό κυνόφιλο, ερασιτέχνη, ημιεπαγγελματία ή και επαγγελματία, η παρακολούθηση έστω και αυτού του μικρού και πλέον οικονομικού Τροπαίου Πολυκανδριώτη? Ξενοδοχεία, φαγητά, βενζίνες και συμμετοχές αθροίζουν κάποια 1000-2000 ευρώ/έτος. Κόστος μιας σοβαρής προετοιμασίας που διαρκεί από 1-2 χρόνια με συχνές επισκέψεις στα βουνά?. Άλλα τόσα. Αν μάλιστα ο ιδιοκτήτης έχει την ‘ατυχία’ να διαθέτει καλό σκύλο τότε τον περιμένει η Εθνική. Πώς να μην πάει? Άλλωστε για αυτό τρέχει. Τα Πανευρωπαϊκά συνήθως γίνονται αλλού και σπανιότερα εδώ. Κόστος από 300-500 ευρώ στην Ελλάδα και 1000-1500 ευρώ υπό προϋποθέσεις στο εξωτερικό (κοινά αυτοκίνητα, κοινά δωμάτια και πολύ δίαιτα). Το νούμερο αρχίζει να γίνεται δυσβάσταχτο. Δεν μιλάω για Πολωνίες, Γαλλίες , Ισπανίες και Σερβίες που πάνε οι επαγγελματίες. Εκεί τα πράγματα αγριεύουν. Σημαντικό μέρος των χρημάτων ξοδεύεται για να καλυφθούν τα έξοδα των κριτών. Όλοι αυτοί (και εμείς) οι ‘άσχετοι’ πληρώνουν εσάς ως πιο καταρτισμένους για να τους αξιολογήσουν. Δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Αυτό συμβαίνει. Άρα εξ ορισμού όλοι οι συμμετέχοντες αποδέχονται την αξία την γνώση και την εγκυρότητα των κριτών. Τελικά κάποιοι κατορθώνουνε να κάνουνε σκύλους Πρωταθλητές Βουνού ή ακόμα και Πρωταθλητές Ευρώπης. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όσο οι σκύλοι βούλιαζαν στην αφάνεια είναι λογικό κανείς να μην προσδοκά αναγνώριση, δικαίωση, ανταπόδοση. Όταν όμως κατακτηθεί ο τίτλος? Τότε έρχεται και η σύγκρουση με στην σκληρή πραγματικότητα. Τώρα ο κάθε κυνόφιλος περιμένει μία καταρχάς ηθική και δευτερευόντως μία μικρή οικονομική ανταμοιβή. Για να τα οικονομήσει? Γελοίο. Κανείς δεν πλούτισε από τους σκύλους. Τα θέλει για να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του για ακόμα καλύτερο κυνηγετικό σκύλο. Άλλωστε ένας σκύλος μπορεί να τρέχει 4-6 χρόνια. Τα παραπάνω έξοδα, 4-6 φορές περισσότερα. Γιατί όμως κάποιος κυνηγός (πελάτης) να χρηματοδότηση την προσπάθεια του κάθε πικραμένου κυνόφιλου, όταν την ίδια στιγμή μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε σκύλο κάποιου κριτή? Όπως αναφέραμε παραπάνω, δικαίως ή αδίκως (συνήθως αδίκως), ο κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι κάθε κριτής διαθέτει έναν τουλάχιστο πολύ καλό σκύλο (στην ταράτσα). Το δίλλημα σαφές. Πολύ καλό και τζάμπα ή Πρωταθλητή και με λεφτά? Με την βοήθεια της οικονομικής κρίσης η απάντηση προκύπτει αβίαστα. Άρα λοιπόν ο κάθε ρομαντικός κυνόφιλος που πληρώνει από την τσέπη του τα έξοδα του κάθε κριτή που τον κρίνει, στην ουσία χρηματοδοτεί τον ανταγωνιστή του. Αυτό αποτελεί την πιο ακραία μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλλον έχετε αποφασίσει ότι στην κυνοφιλία θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο οικονομικοί κολοσσοί που μπορούν να ξοδεύουν από 10-40 χιλιάδες ευρώ για μία καριέρα σκύλου και να μην τους απασχολούν αυτές οι μικρολεπτομέρειες. Οι φτωχοί ας κάτσουν σπίτι.

Είμαι σίγουρος Σάκη ότι μπορεί και να μην έχετε καν υπολογίσει την ζημιά που προκαλείται στην κυνοφιλία με αυτή σας την ενέργεια. Πολλοί επαγγελματίες εγκατέλειψαν την αγωνιστική κυνοφιλία για να μειώσουν τα κοστολόγια τους και μπορέσουν να επιβιώσουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που τους ασκούσατε. Βέβαια ποιός ενδιαφέρετε για την απώλεια ενός επαγγελματία? Ξεχνάνε όμως όλοι ότι, όταν καίγεται η γειτονιά σου περίμενε το και στο σπίτι σου. Αλήθεια Σάκη καθώς και όλοι οι φίλοι που επιδοκιμάζουν αυτή σας την πρακτική, μπορεί κάποιος να μου πει που βρίσκεται φέτος ο περσινός Αναπληρωματικός Πρωταθλητής Ευρώπης Πόιντερ Βουνού? Κοιτάω τις φωτογραφίες του φετινού Πολυκανδριώτη και μάταια ψάχνω να τον δω. Ένας παθιασμένος κυνόφιλος με απίστευτο ήθος που αρκετά χρόνια τώρα δηλώνει ανελλιπώς το παρόν στο συγκεκριμένο τρόπαιο και είναι σχεδόν μόνιμο μέλος των Εθνικών ομάδων σέτερ βουνού. Δεν απορεί κανείς που φέτος δεν πάτησε το πόδι του? Το λογικό θα ήταν τώρα που ήρθε η μεγάλη διάκριση να μην απουσιάσει ποτέ ξανά. Παραδόξως είναι απών. Ειλικρινά δεν μίλησα μαζί του και δεν ξέρω τους πραγματικούς λόγους , αλλά πιστέψτε με τους υποψιάζομαι. Δυστυχώς το έγκλημα αυτό δεν κάνει διακρίσεις. Σάκη πες μου λοιπόν έναν καλό λόγο για να συνεχίσει την συμμετοχή του στους αγώνες οποιοσδήποτε κυνόφιλος (πλην ζάπλουτων)?

krites

Η κυνοφιλία πάει κατά διαόλου…
Κλείνω με ένα τελευταίο σχόλιο σου, «Την τελευταία δεκαπενταετία έχω δώσει όλα και όλα 4 σκυλιά μαθημένα (κανένα κουτάβι), τα οποία τα είχα πληρώσει. Τα έδωσα με δοκιμή για όσο καιρό ήθελαν και πληρωμή οπότε μπορούσαν.» Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω αν το 4 είναι ακριβές ή όχι, αλλά αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ολόκληρο το υπόλοιπο σχόλιο είναι απολύτως ακριβές διότι ένα από αυτά τα σκυλιά μεσολάβησα να αγοραστεί από τον φίλο Παπαχρήστο από τα Τρίκαλα και τον στήριξε αγωνιστικά για δύο χρόνια ο Καραστάθης (ένας ακόμα διωγμένος). Ήταν ο SHERPA που παρουσίαζα στην έρευνα κυνηγίου. Η διαδικασία που περιγράφεις είναι απολύτως ακριβείς.

Σάκη είμαι σίγουρος ότι την στιγμή που θα διαβάζεις αυτά θα λες ότι ‘εγώ δεν εννοούσα αυτό, δεν το είπα έτσι, κάτι άλλο είχα στο μυαλό μου, με παρερμηνεύεις’. Ειλικρινά δεν είναι στις προθέσεις μου ούτε να σε καταγγείλω, ούτε να σε υποτιμήσω, ούτε να διαστρεβλώσω τις σκέψεις σου. Εγώ απλώς ερμηνεύω αυτά που εσύ λες. Αν κάνω λάθος θα κριθώ και εγώ. Σε θεωρώ πυλώνα της κυνοφιλίας με τεράστια προσφορά. Όμως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Άλλωστε το γνωρίζεις καλά ότι η κυνοφιλία πάει κατά διαόλου. Δεν γίνεται λοιπόν να φταίνε πάντα μόνο οι άλλοι. Φυσικά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και σε κυναγωγούς και σε εκτροφείς και σε απλούς κυνόφιλους. Το ότι δεν αναφέρομαι σε αυτά είναι γιατί ήθελα να μείνω στενά πάνω σε αυτά που και οι δύο περιγράψατε. Περιγράφοντας προσωπικά γεγονότα απλώς περιγράφεται τυχαία συμπτώματα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι αιτίες που γενάνε αυτά τα συμπτώματα. Εμένα αυτά με ενδιαφέρουν. Όταν λυθούν αυτά, θα λυθούν και τα προσωπικά. Πιστεύω ότι ακόμα και άθελα σου είπες πολλές και μεγάλες αλήθειες. Το πρώτο βήμα στην θεραπεία ενός προβλήματος είναι η σωστή διάγνωση. Ακόμα και αν σε κάποια σε ερμηνεύω τελείως λάθος , δεν γίνεται να είμαι λάθος σε όλα. Άλλωστε πολλά από αυτά που γράφεις δεν επιδέχονται και πολλών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι αξίζει να δεις τα γεγονότα και από μία άλλη οπτική. Εγώ πάντως έγινα πολύ πιο αισιόδοξος από την παρέμβαση σου.
Αγαπητοί φίλοι ξέρω ότι σας κούρασα αλλά έχω μιλήσει πολλές φορές εδώ και αρκετά χρόνια για τις παθογένειες της Ελληνικής Κυνοφιλίας αλλά συνήθως ήμουν μόνος και πάντοτε πλήρωνα ένα μεγάλο τίμημα για τις απόψεις μου. Η κόπωση και η αδιαλλαξία κάποιων με οδήγησαν συνειδητά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια στο περιθώριο. Ειλικρινά το απολαμβάνω απαλλαγμένος από την αγωνιστική βάσανο. Όμως εξακολουθώ να παρακολουθώ τα δρώμενα και να πονάω για καταστάσεις που δεν αλλάζουν με τα χρόνια. Σήμερα θεωρώ ότι οι δύο αυτοί σημαντικότατοι κυνόφιλοι από διαφορετικές αφετηρίες και ενδεχομένως με διαφορετικούς στόχους συμφωνούν απόλυτα και δικαιώνουν όλους όσους κατά καιρούς τα έχουν πει, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών. Όπως η εκδίκηση έτσι και η δικαίωση είναι ένα πιάτο που συνήθως τρώγεται κρύο. Αυτή η δημόσια κατάθεση απόψεων και όχι αντιπαράθεση, ας γίνει η αφορμή για βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές. Σας ευχαριστώ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας