επικαιροτητα

Published on 25 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Πελαργός στο Λασίθι δηλητηριάστηκε από λαγόψαρο!

Έναν ασυνήθιστο «ασθενή» φροντίζουν οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Κρήτη από την Πέμπτη 22/9. Πρόκειται για έναν Πελαργό που εντοπίστηκε με νευρολογικά προβλήματα στην περιοχή Καραβοστάσι κοντά στο Καλό Χωριό από τον κο Ηλία Καββουσανό και με την βοήθειά του αλλά και της Δ/νσης Δασών Λασιθίου μεταφέρθηκε στους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής υπήρχε και άλλο ένα παρυδάτιο πουλί με ανάλογα προβλήματα αλλά δεν κατόρθωσαν να το πιάσουν. Οι Πελαργοί αυτή την εποχή μεταναστεύουν και πολλοί κάνουν στάση στην Κρήτη πριν φτάσουν στον τελικό  προορισμό τους.

Το ζώο έχει σημάδια δηλητηρίασης. Πολλά είναι τα πουλιά ( κυρίως Γερακίνες) που παραλαμβάνουμε απ’ όλο το νησί τις τελευταίες εβδομάδες δηλητηριασμένα (από φυτοφάρμακα ή ποντικοφάρμακα).

Στην περίπτωση όμως του Πελαργού αυτού, υπάρχουν μαρτυρίες που ενοχοποιούν τα λαγόψαρα που έχουν τα τελευταία χρόνια συχνή και αυξανόμενη παρουσία στα νερά μας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή του Καραβοστασίου  κάποιοι ψαράδες όταν καθαρίζουν τα δίχτυα τους πετάνε τα ανεπιθύμητα λαγόψαρα στα ρηχά,  στην στεριά ή στα σκουπίδια –αντί να τα καίνε  ή να τα θάβουν – με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πουλιά, γάτες κλπ.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και επιβάλλεται οι αρμόδιες Αρχές να  παρέμβουν με συστάσεις στους «απρόσεχτους» αρχικά ή και με παραδειγματική τιμωρία αν συνεχίσουν.

“Καλό είναι να είμαστε όλοι προσεχτικοί γιατί η άγρια πανίδα του νησιού βάλλεται από παντού. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τόση χρήση ποντικοφαρμάκων  (άλλωστε τα πουλιά που δηλητηριάζονται με αυτά είναι οι φυσικοί εχθροί των ποντικών –Γερακίνες και Ζάρες καταναλώνουν χιλιάδες ποντίκια κάθε χρόνο-)”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τυος οι εθελοντές.

Το ΕΚΠΑΖ είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος.

Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν βρείτε ένα άγριο ζώο σε ανάγκη –ανεξαρτήτως μεγέθους ή σπανιότητας –μην διστάσετε να απευθυνθείτε στους εθελοντές το ΕΚΠΑΖ για την φροντίδα του.
Πηγή: flashnews.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας