αγριοχοιρος

Published on 26 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Επικήρυξη του αγριόχοιρου στην Αρκαδία;

Επιτακτική η ανάγκη εύρεσης λύσης για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι αγριόχοιροι στην περιοχή της Αρκαδίας ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου σε τακτική συνεδρίαση.

Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου θηράματος έχει αυξηθεί επικίνδυνα και όπως ανέφεραν δημιουργεί προβλήματα στις σοδειές των αγροτών αλλά θέτει σε κίνδυνο και την δημόσια υγεία, καθώς ο αγριόχοιρος κυκλοφορεί πολλές φορές σε δρόμους που κυκλοφορούν αυτοκίνητα.Έχουν ήδη σημειωθεί ατυχήματα και τα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από το συγκεκριμένο θήραμα μπορεί να είναι μοιραία και θανατηφόρα.

Ο  Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αγροκτήματος Έλους Κανδήλας με επιστολή του θέλησε να κάνει γνωστό στο δήμο Τρίπολη το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί στην περιοχή καθώς οι αγριόχοιροι μπαίνουν στις καλλιέργειες στην περιοχή του ΤΟΕΒ Έλους Κανδήλας και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κανδήλας, Λεβιδίου, Παλαιοπύργου, Ορχομενού, Λίμνης, Χωτούσας, Βλαχέρνας του Δήμου Τρίπολης.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί καλλιεργητές κηπευτικών, σιτηρών, καλαμποκιού, ηλίανθου, τριφυλλιού, σόργου και άλλων χάνουν τα εισοδήματά τους

Η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία και βάσει του κανονισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.ΓΑ) δεν καλύπτει οικονομικά τις καταστροφές των παραγωγών από τους αγριόχοιρους.

Η Δασική νομοθεσία για την προστασία των άγριων θηραμάτων προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θήρευσης μη ικανό να περιορίσει τον πληθυσμό των ζώων.

Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι:

1. Επικήρυξη του αγριόχοιρου από το Δασαρχείο.

2. Απελευθέρωση της θήρευσης του για όλο το χρόνο.

3. Επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου η οποία οπωσδήποτε να αρχίζει από την 1η Ιουνίου.

4. Απελευθέρωση της κάρπωσης ζώων ανά ομάδα κυνηγών.

5. Να θηρεύεται ο αγριόχοιρος όλη την εβδομάδα.

6. Να συμπεριλάβει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις του και τις ζημίες που έχουν προκληθεί από αγριόχοιρους.

7. Οτιδήποτε άλλο κρίνετε ικανό να συνεπικουρήσει για τη λύση του προβλήματος. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Χαράλαμπος , ο οποίος έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το με αριθμό πρωτοκόλλου 35154/11-8-2016 έγγραφο του Τ.Ο.Ε.Β

“Αυτό που θα ήθελα να γίνει θα ήθελα από το Δημοτικό συμβούλιο η σύνταξη ενός ψηφίσματος η Επιτροπή που συντάσσει τα ψηφίσματα το οποίο ψήφισμα θα το κοινοποιούμε προς κάθε Αρμόδιο από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα ίσως και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή  καλλιέργειες που σχεδόν έχουν αφανιστεί. Θα μας καθορίσει πλέον ο αγριόχοιρος τι θα καλλιεργήσουμε και τι όχι, διότι σε κάποιες δεν αρέσκεται και κάποιες τις προτιμάει

Έπειτα το λόγο έλαβε ο Ξηρογιάννης Δημήτριος αντιπρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. επισημαίνοντας  την σοβαρότητα του θέματος το οποίο όπως είπε έχει λάβει  μεγάλες διαστάσεις  καθώς πέρα βέβαια από την πίεση προς τον ΕΛΓΑ να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις τις καταστροφές που προκαλεί ο αγριόχοιρος.

Εμείς από την πλευρά μας σαν καλλιεργητές θέλουμε να δούμε και το θέμα με το Δασαρχείο της επικήρυξης του αγριόχοιρου

Πρέπει να βγούμε οργανωμένα και να τον κυνηγήσουμε μέχρι να τον περιορίσουμε σε πολύ μικρό βαθμό και πλέον να ελέγχεται. Αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνος. Ακόμα και ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει, δεν μας έχει αποζημιώσει από τις θεομηνίες. Θα μας αποζημιώσει από τους αγριόχοιρους; τόνισε.

Η δημοτική σύμβουλος Εικοσιδέκα Μαρία ανέφερε ότι πρέπει το θέμα να πάει στο Υπουργείο γιατί όταν λέμε να πάμε στον ΕΛΓΑ, ο ΕΛΓΑ εντολές δεν δίνει μόνος του, παίρνει από το Υπουργείο εντολές, παίρνει μια εγκύκλιο η οποία ρυθμίζει τα πάντα και πρέπει δηλαδή και στον ΕΛΓΑ.

Η πρόταση της κ. Εικοσιδέκα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « εκ τούτου λέω το εξής να πάρουμε το ψήφισμα όπως είπε ο κ. Σταμάτης, να ορίσουμε μια επιτροπή η οποία δυναμικά θα πάει και να ζητήσει να συμπεριληφθεί ο αγριόχοιρος γιατί υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου που έχει συμπεριλάβει καταστροφές από αρκούδες, από αγριοκούνελα δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, να συμπεριληφθεί και ο αγριόχοιρος γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί ο αγριόχοιρος δηλαδή να ζητήσουμε να μπει μέσα στην εγκύκλιο του Υπουργείου η καταστροφή του αγριόχοιρου.»

Ο κ. Λάζαρης δημοτικός σύμβουλος ανέφερα μεταξύ άλλων ότι  το ψήφισμα έχει προβλήματα νομοθετικά. Ζητάμε ότι θέλουμε αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει επικήρυξη του

αγριογούρουνου το καταλαβαίνετε γιατί. Πάνω στο αγριογούρουνο στηρίχθηκε ολόκληρος εσωτερικός τουρισμός και μεγάλα έσοδα από το κυνήγι. Για αυτό είχαμε και τους περιορισμούς

Ο κ. Παπαδημητρίου Σωτήριος προσέθεσε ότι δεν είναι μόνο τα αγριογούρουνα σήμερα, υπάρχει και άλλη μία απειλή όπου κινδυνεύουν κτηνοτροφικές μονάδες είναι τα τσακάλια.

Άρα εάν πάρουμε ένα ψήφισμα αλλά το οποίο ψήφισμα αυτό αν δεν το διεκδικήσουμε με τις όποιες πιθανότητες έχουμε οι ίδιοι με πείσμα και δύναμη δεν έχουμε καμία πιθανότητα.

Ο κ. Βρέντας Σπυρίδων τόνισε ότι είναι υπέρ των αποζημιώσεων όπως είπε και ο κ. Λάζαρης εννοείται. Ξεχνάμε πως ξεκίνησε το πρόβλημα το 1998 όταν οι κυνηγετικοί σύλλογοι μαζί με τους οικολόγους- κάποιους που ονομάζονταν οικολόγοι- ξεκίνησαν και άφηναν αγριογούρουνα χωρίς να ξέρουν κάποτε που θα φτάσει αυτό το πρόβλημα.

Θεωρώ απαράδεκτο το 2016 να μιλάμε για κυνηγετική περίοδο όλο το χρόνο να σκοτώνουμε ζώα σε αναπαραγωγή που δεν μας φταίνε τίποτα γιατί και εκείνα έχουν τη θέση τους μέσα στον τόπο που ζούμε.

Το θέμα τρέχει και έχουν γίνει συζητήσεις και εντός της εβδομάδες θα υπάρχουν και εξελίξεις. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί το ψήφισμα για να σταλεί σε κάθε αρμόδιο προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα, το οποίο όπως φαίνεται ήρθε για να ταλανίσει τους αγρότες οι όποιοι τον τελευταίο καιρό βάλλονται από παντού.

Πηγή: http://arcadiaportal.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας