αγωνες

Published on 28 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Αγώνες ηπειρωτικών φυλών στην Μεσσηνία με θήραμα άγριο ορτύκι…

κειμενο: Βασίλης Ανδριανόπουλος


Την Κυριακή 25-9-2016 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας (Μελιγαλάς, Σολακι) πραγματοποιήθηκε Αγώνας Κυνηγετικών Ικανοτήτων για κυνηγητικούς σκύλους Ηπειρωτικών φυλών(Κούρτσχααρ,επανιελ Μπρετόν) με θήραμα άγριο ορτύκι.
Οι συμμετέχοντες -σκύλοι και κυναγωγοί – βρέθηκαν στα τερέν-χωράφια- νωρίς το πρωί και παρόλο που κάποιοι από αυτούς είχαν διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να βρεθούν στην Μεσσηνία ήταν όλοι τους ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια . 

messinia

Κριτής του αγώνα ήταν ο Βασίλης Ανδριανόπουλος με βοηθό το δόκιμο κριτή Θοδωρή Κομηνέα και συμμετοχές εκτός από την Μεσσηνία είχαμε και από την Αχαΐα αλλά και την Αθήνα .Χωρίς να είναι ιδιαίτερα πολυάριθμες οι παρουσίες των διαγωνιζομένων σκύλων εν τούτοις ήταν εξαιρετικά ποιοτικές.
Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε διαγωνιζόμενους και θεατές να απολαυσουν όμορφες κυνηγητικές «φάσεις» από σκύλους που αναμετρηθήκαν στα ίσια με τα μικρά αλλά παμπόνηρα ορτύκια που η φύση τα έχει εξοπλίσει με ιδιαίτερο θάρρος ,πονηριά αλλά και πτητική ικανότητα.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μια από τις δεκάδες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στην Μεσσηνία με διοργανωτή τον Κυνοφιλικό Όμιλο Μεσσηνίας του οποίου η κυνοφιλική δραστηριότητα έχει αναδείξει την Μεσσηνία σε «κυνοφιλική πρωτεύουσα» της νότιας Ελλάδας .
Μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις αναδεικνύεται και το κυναθλητικό κομμάτι του κυνηγίου αλλά και της κυνοφιλιας που όταν καλλιεργείται ,προάγεται και προβάλλεται μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει σε όσους την υποστηρίζουν ,την παρακολουθούν και την υπηρετούν.

messinia1Οι Αγώνες Κυνηγητικών Ικανοτήτων είναι μια διαδικασία προσομοίωσης κυνηγίου μέσα από την όποια –με συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες- αξιολογούνται και επιλέγονται οι καλύτεροι σκύλοι που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγική διαδικασία έτσι ώστε οι κυνηγητικές φυλές να βελτιώνονται και οι κυνηγετικοί σκύλοι να γίνονται στο πέρασμα του χρόνου καλύτεροι και ακόμα αποτελεσματικότεροι κυνηγητικοί σύντροφοι του ανθρώπου.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε πως κανένας σκύλος δεν «μπήκε» στην βαθμολογία αν και κάποιοι από αυτούς έφτασαν πολύ κοντά στο να το κάνουν ,αλλά τελικά η δυσκολία του θηράματος ή η απειρία των κυναγωγων δεν τους το επέτρεψαν .
Ο Κ.Ο.Μ απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια του για την συγκεκριμένη διοργάνωση και ιδιαίτερα στο Δασαρχείο Καλαμάτας, στον κυνηγητικό σύλλογο Μελιγαλά και τον θηροφύλακα του, στο Δασονομείο Μελιγαλά ,στον κυνηγετικό σύλλογο Καλαμάτας, στον Ομιλο Κουρτσχααρ Ελλάδος (για την αμέριστη συνεργασία του) αλλά κυρίως οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες σκύλους και κυναγωγους όχι μόνο για την συμμετοχή τους αλλά και για το ευγενές κυναθλητικο πνεύμα που επέδειξαν.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας