επικαιροτητα

Published on 29 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους – Αποζημιώσεις ζητεί ο Δ. Λαγκαδά!

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αγριόχοιρων στην περιοχή του Λαγκαδά έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει γίνει οξύ το τελευταίο διάστημα, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 fm», προσθέτοντας πως δεν είναι λίγοι οι γεωργοί που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

«Οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης οι παραγωγοί. Πρέπει ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρέμβει. Είναι τεράστιο το ποσοστό καλλιεργειών που έχουν υποστεί ζημιές, καταστρέφονται νοικοκυριά, καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας» συμπλήρωσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς είναι, όπως λέει, πρωτοφανείς σε έκταση οι καταστροφές από τους αγριόχοιρους, σε περιοχές μάλιστα που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και το δίκτυο NATURA, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια. Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καραγιάννης ζητεί την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν και παράλληλα την άμεση υλοποίηση επιστημονικού προγράμματος για τον σταδιακό περιορισμό του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

«Το θέσαμε το θέμα και στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και με αφορμή την τροπολογία που έγινε για τα ελάφια της Ρόδου ζητάμε κι εμείς να γίνει μία αντίστοιχη τροπολογία από τον ΕΛΓΑ που να αφορά σε αποζημιώσεις των αγροτών μας και στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πλήθους των άγριων ζώων» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά και επισημαίνει ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει «να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά παράλληλα με σεβασμό στις αγροτικές περιουσίες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://www.zougla.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας