επικαιροτητα

Published on 30 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Μας ψεκάζουν… λύκους;

ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Υπήρξαν καταγγελίες από κυνηγούς ότι λύκοι κατασπάραξαν  κυνηγόσκυλα και από κτηνοτρόφους ότι επιτέθηκαν σε κοπάδια αιγοπροβάτων. Έτσι εκτός από τα αγριογούρουνα τώρα έχουμε και αγέλες λύκων στην περιοχή. Τα αγριογούρουνα τουλάχιστον κυνηγιούνται για το κρέας τους, με τους λύκους τι γίνεται; Δεν αποκλείεται πάντως να κυκλοφορήσει πάλι εκείνη η απείρου… «κάλου» φήμη ότι «τους έριξαν οικολόγοι», όπως «έριξαν» -ως γνωστόν- και… φίδια! Η φήμη δεν ξεκαθαρίζει πώς τα «έριξαν»: Με αεροπλάνα; Ελικόπτερα απάτσι; Καταπέλτες; Μη σας κάνει εντύπωση, εδώ από επίσημα πολιτικά χείλη ειπώθηκε ότι μας ψεκάζουν, γιατί να μη ρίξουν και  οικολόγοι… λύκους, αγριογούρουνα, φίδια κ.λπ.;

Στα σοβαρά τώρα, σίγουρα υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τους λύκους στην ορεινή περιοχή μας. Το θέμα της αύξησης των πληθυσμών των λύκων δεν αποτελεί μόνο ηπειρωτικό ή ελληνικό φαινόμενο. Στη Νορβηγία π.χ. το πρόβλημα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και αποφασίσθηκε η λήψη μέτρων περιορισμού τους.

Το θέμα είναι περισσότερο σοβαρό απ’ ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται και δεν ισχύει η παροιμία ο λύκος φάει δεν φάει το όνομα το έχει. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.  Θα σκεφθεί κανείς ότι πάντα υπήρχαν λύκοι που πάντα έτρωγαν πρόβατα. Γιατί τώρα το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα και απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης; Το πρόβλημα εμφανίζεται τώρα πιο έντονο γιατί μετά την ερήμωση της υπαίθρου ο πληθυσμός των λύκων αυξήθηκε ιδιαίτερα, έτσι ώστε να αποτελούν πλέον κίνδυνο τόσο για την κτηνοτροφία, όσο και για τους εναπομείναντες κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή μας που μαστίζεται από την κρίση, ιδιαίτερα λόγω  έλλειψης δυνατοτήτων εύρεσης εργασίας αλλά και από την ύπαρξη των εξ Αλβανίας ορμώμενων και περιφερόμενων χωρίς έλεγχο λαθρομεταναστών και λοιπών απασχολουμένων με το επικερδές επάγγελμα διακίνησης κυρίως ινδικής  κάνναβης,  το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα της επιδρομής λύκων ακόμη και μέσα σε χωριά χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, με τροποποίηση της νομοθεσίας. Θυμίζουμε ότι σε   εθνικό επίπεδο τα νομοθετικά μέτρα προστασίας που έχουν θεσπισθεί περιλαμβάνουν: α) την κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980) και β) την εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991).

Μη μας πει κανένας ότι αυτή μας η άποψη αποτελεί «κινδυνολογία» με αντι-οικολογικά χαρακτηριστικά, γιατί θα τον παραπέμψουμε στη Νορβηγία που έλαβε δραστικά μέτρα περιορισμού του επιθετικού αυτού ζώου, χώρα που δε… φημίζεται για αντιοικολογικά αισθήματα, ούτε αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νορβηγικής υπαίθρου τα δικά μας προβλήματα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα.

Ήδη,  τουλάχιστον από το Πωγώνι και τα Γραμμενοχώρια -από περιοχές του νομού μας δηλαδή από τις οποίες έχουμε πληροφορίες- εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις επιθέσεις από αγέλες λύκων. Να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν το πρόβλημα διογκωθεί και γίνει μη αντιμετωπίσιμο. Ίσως για τον κάτοικο των πόλεων το θέμα να αποτελεί συνέχεια του παραμυθιού με τον κακό λύκο. Μία επίσκεψη όμως στην ορεινή Ήπειρο θα τον πείσει ότι τούτο το Υστερόγραφο δεν είναι παραμύθι, δεν είναι αποκύημα φαντασίας και υπερβολικής ανησυχίας, αλλά μία καταγραφή ενός πραγματικού προβλήματος, που επιζητά λύσεις και όχι αναθέματα.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Υπάρχει και η ύπαιθρος με τα ιδιαίτερα προβλήματά της, που δεν την απασχολούν οι «λύκοι» με τα εκατομμύρια ευρώ, οι τηλεοπτικές άδειες και ο… Καλογρίτσας αλλά οι πραγματικοί  λύκοι.

Πηγή : http://www.agon.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας