επικαιροτητα

Published on 7 Οκτωβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

ΒΒC: Απελπιστική η κατάσταση στην Κύπρο με την λαθροθηρία!

Το πρόβλημα της λαθροθηρίας πουλιών στην Κύπρο παρουσιάζει σε νέο εκτενές ρεπορτάζ του το BBC. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και ακριβώς λόγο της όξυνσης του προβλήματος, η Βρετανία αποφάσισε να ενισχύει την αστυνομική της δύναμη στην Κύπρο για την προστασία εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών που θανατώνονται με παράνομες ξόβεργες και δίχτυα.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι κάθε χρόνο θανατώνονται εκατοντάδες χιλιάδες μικρά πτηνά τα οποία πωλούνται στην μαύρη αγορά. Το BBC κάνει μάλιστα λόγο για μια παράνομη αγορά η οποία στήθηκε στην Κύπρο μέσω της οποίας διακινούνται εκατομμύρια ευρώ.
Ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση
Το ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει ότι η κατάσταση με την Λαθροθυρία στην Κύπρο παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες της βρετανικής βάσης, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και των ακτιβιστών συναντούν εχθρικές αντιδράσεις. «Υπήρξαν περιπτώσεις που επιτέθηκαν σε αξιωματικούς, τους απείλησαν με όπλα και εμβόλισαν τα οχήματά τους» λέει ο υπαξιωματικός της βρετανικής βάσης Άντι Αδάμου.

melisofagos

Το Βρετανικό δίκτυο αναφέρει εκτενώς τους παράνομους τρόπους θήρευσης των μικρών πτηνών- κυρίως των αμπελοπουλιών. Όπως αναφέρεται, στην  διάρκεια της ευαίσθητης μεταναστευτικής περιόδους, αμπελοπούλια, τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια, μελισσοφάγοι και άλλα πτηνά πιάνονται με ξόβεργες και μεγάλα δίχτυα που απλώνονται στο ύπαιθρο.
Ακολούθως τα περισσότερα πουλιά σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά σε σπίτια και εστιατόρια, όπου τα λεγόμενα αμπελοπούλια πωλούνται 60 με 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

kupros1

Όπως είχε εκτιμήσει πέρυσι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το φθινόπωρο του 2014 πρέπει να σκοτώθηκαν στην Κύπρο περισσότερα από δύο εκατομμύρια πτηνά, όπως τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και αηδόνια.
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σύμφωνα με την οποία η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει παράνομα κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τεστ DNA που αναγνωρίζει τα προστατευόμενα πτηνά ακόμα και μαγειρεμένα.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου Κλαίρη Παπαλοίζου καλωσόρισε την απόφαση της Βρετανίας για ενίσχυση των αστυνομικών έλεγχων στις περιοχές όπου ελέγχωνται από τις Βάσεις.

Πηγή: http://politis.com.cy


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας