θεματα

Published on 26 Οκτωβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Θέλετε να ασχοληθείτε με τη σκοποβολή; 10 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε!

Αν σας οδήγησε η περιέργεια να κάνετε ένα κλικ και να βρεθείτε εδώ, τότε αυτό το άρθρο έκανε ήδη την δουλειά του! Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το γεγονός και πριν το ξανασκεφτείτε, διαβάστε τα 10 πράγματα που σας παραθέτουμε εδώ και που ξέρετε, ίσως χωρίς καν να το καταλάβετε να σας συναντήσουμε σε κάποιο σκοπευτήριο…

  1. Μην κάνετε υποθέσεις από το διαδίκτυο, παρακολουθήστε το αγώνισμα που σας ενδιαφέρει από κοντά

Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος που συχνά κάνουμε στην πρώτη μας προσέγγιση με ένα αγώνισμα, είναι να παρακολουθούμε εκτεταμένα βίντεο στο ιντερνετ και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους κανόνες του. Μην παίρνετε αυτό το ρίσκο, αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω και επισκεφθείτε το πλησιέστερο σε εσάς σκοπευτήριο. Δείτε έναν αγώνα ζωντανά ως θεατές, παρακολουθήστε το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των σκοπευτών και αναζητήστε τους υπεύθυνους ώστε να σας εξηγήσουν εκτενέστερα το αγώνισμα που σας ενδιαφέρει. Δεν θα έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε καθώς η νομοθεσία δεν το επιτρέπει, θα έχετε αποκομίσει όμως μία πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το αγώνισμα που σας ενδιαφέρει.

  1. Μην αναβάλλετε την πρώτη σας προπόνηση, ξεκινήστε αμέσως

Αφού κατασταλάξατε στο σκοπευτικό αγώνισμα που σας αρέσει, γιατί περιμένετε; Δρομολογήστε άμεσα τις διαδικασίες με το σωματείο σας και φροντίστε να ενταχθείτε το συντομότερο δυνατόν στη δύναμη του σωματείου με θεωρημένο Δελτίο Σκοπευτή (ΔΕ.ΣΚ) από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε). Η πρώτη ημέρα της προπόνησης είναι και αυτή που θα θυμάστε για όλη τη μετέπειτα σκοπευτική σας πορεία. Προετοιμαστείτε για αυτή, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και γεμίστε με όρεξη για τα πρώτα μαθήματα γύρω από την ασφάλεια του όπλου.

  1. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με πανάκριβο εξοπλισμό

Ακολουθήστε τη συμβουλή μας οπωσδήποτε σε αυτό! Μην σπαταλάτε χρήμα για πανάκριβο εξοπλισμό. Ακόμη πραγματοποιείτε τη γνωριμία σας με το αγώνισμα και δεν αποκλείεται στην πορεία να αλλάξετε γνώμη βλέποντας δίπλα τους συναθλητές σας σε κάτι διαφορετικό. Το κάθε αγώνισμα θέλει και τον εξοπλισμό του, αυτά που είναι κοινά όμως είναι τα γυαλιά και οι ωτοασπίδες. Δώστε λίγα χρήματα παραπάνω για αυτά τα είδη καθώς έχουν να κάνουν με την υγεία σας. Σε πολλά από τα σκοπευτικά αγωνίσματα θα πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο μέχρι να αποκτήσετε το δικό σας όπλο. Μέχρι τότε περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα και μην ξοδεύετε χρήματα για περιττές αγορές. Θα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αργότερα όταν θα έχετε το δικό σας όπλο. Επιλέξτε μία θήκη universal για το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC και αποφύγετε γενικότερα όποια αγορά σας περιορίζει στην επιλογή όπλου στη συνέχεια.

  1. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε πολύ για να συμμετάσχετε στον πρώτο σας αγώνα

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας, προπονηθείτε στους κανόνες ασφαλείας που είναι το Α και το Ω σε όλα τα σκοπευτικά αγωνίσματα και στη συνέχεια δηλώστε συμμετοχή άμεσα στον πρώτο σας αγώνα. Χρειάζεστε εμπειρία και αυτή μπορεί να συγκεντρωθεί μόνο μέσα από αγώνες. Όταν ο εκπαιδευτής σας θεωρήσει ότι είστε έτοιμος, μην χάνετε ευκαιρία και ξεκινήστε άμεσα τους αγώνες. Δεν χρειάζεται να γίνετε άριστος σκοπευτής αφού φυσικά δεν επιδιώκετε κάποια διάκριση στην αρχή αλλά τη συγκέντρωση της εμπειρίας.

  1. Η σκοπευτική κοινότητα είναι γεμάτη από έμπειρους σκοπευτές. Αρπάξτε την ευκαιρία και μην σταματάτε να ρωτάτε συνεχώς

Η συμμετοχή σας ιδιαίτερα στους πρώτους αγώνες θα πρέπει να συνοδεύεται συνεχώς από ερωτήσεις προς τους πιο έμπειρους σκοπευτές. Κάντε νέες γνωριμίες και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από εμπειρότερους στο αγώνισμα. Οι αγώνες είναι η καλύτερή σας ευκαιρία για να αποσπάσετε τα μυστικά του αγωνίσματος. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή (όχι όταν ο σκοπευτής προετοιμάζεται να ρίξει) και κάντε την ερώτησή σας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε!

  1. Μην περιμένετε να κερδίσετε από τον πρώτο σας αγώνα

Είστε στους τελευταίους της κατάταξης; Μάλλον περισσότερο θα πρέπει να χαίρεστε παρά να απογοητεύεστε καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό στους πρώτους σας αγώνες. Είναι σημαντικό να μην «ξεχνάτε» ότι είστε νέος σκοπευτής στο χώρο, οι διακρίσεις θα έρθουν με την πάροδο του χρόνου χτίζοντας τη σκοπευτική σας ικανότητα και αποκτώντας εμπειρία. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε όλα τα βήματα σωστά, μάθετε πώς παίζεται το «παιχνίδι» και πολύ σύντομα θα είστε σε θέση να ανταγωνιστείτε άλλους σκοπευτές.

  1. Ελέγξτε το άγχος σας, μην το αφήσετε να σας κυριεύσει

Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που νέοι σκοπευτές αποφεύγουν να ξεκινήσουν τις συμμετοχές τους σε αγώνες. Συνήθως οφείλεται στον φόβο μήπως και κάνουμε κάτι λάθος που μπορεί να μας ντροπιάσει στους συναθλητές μας ή να μας βγάλει εκτός παιχνιδιού. Αρκεί να σκεφτείτε ότι όλοι όσοι σας παρακολουθούν εκείνη τη στιγμή πέρασαν από αυτό το στάδιο. Ακολουθήστε ψύχραιμα τους κανονισμούς του αγωνίσματος, εστιάστε σε αυτά που έχετε μάθει στην προπόνησή σας και με την πάροδο του χρόνου αυτό το άγχος θα εκλείψει. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που συμβαίνει σε όλους τις πρώτες φορές που συμμετέχουν σε κάτι καινούργιο.

  1. Οι επιδόσεις σας σε μία προπόνηση δεν θα είναι ποτέ ίδιες με αυτές σε έναν αγώνα

Θα ευχόμουν αυτό να μην είναι αλήθεια, αλλά δυστυχώς είναι! Οι επιδόσεις σας σε μία προπόνηση δεν θα είναι ποτέ ίδιες με αυτές σε έναν αγώνα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχετε συνεχώς στο μυαλό σας, και ο μοναδικός τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι με ενδελεχείς προπονήσεις ανεβάζοντας συνεχώς το επίπεδό σας. Η πίεση του αγώνα συμβάλλει αρνητικά στην απόδοσή μας, κάτι που αντιμετωπίζεται μόνο με καλή προετοιμασία και συσσώρευση εμπειρίας.

  1. Κρατήστε σημειώσεις μετά από έναν αγώνα

Η σωστή προετοιμασία είναι το Α και το Ω του αγωνίσματος. Κρατήστε σημειώσεις με κάθε λεπτομέρεια για το τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του αγώνα σας. Μπορεί να μην είστε σε θέση να διακρίνετε όλα τα λάθη σας, θα μπορέσετε όμως να ξεχωρίσετε τα βασικά και να τα αντιμετωπίσετε. Μάθετε πώς να τα αντιμετωπίσετε ρωτώντας τους εμπειρότερους του αγωνίσματος. Επίσης αυτή είναι μία πολύ καλή πρακτική που θα εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο όσο εξελίσσεστε ως σκοπευτής.

  1. Απολαύστε τη συμμετοχή σας, πάνω από όλα είναι το χόμπυ σας

Πολλές φορές όσο μπαίνουμε στα βαθιά ξεχνάμε το βασικότερο όλων, ότι αυτό που κάνουμε είναι το χόμπυ μας, κάτι που έχουμε επιλέξει για να περνάμε καλά. Βάλτε αυτόν τον κανόνα πάνω από όλους τους άλλους! Μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει τη διάθεση και φροντίστε και εσείς να μην χαλάσετε τη διάθεση κάποιου άλλου. Η Κυριακή που επιλέγουμε όλοι εμείς να βρισκόμαστε στο σκοπευτήριο, είναι η μέρα που επιζητούμε τη χαλάρωση και τη διασκέδαση μέσα από το χόμπυ μας. Αυτό είναι το κοινό στοιχείο όλων όσων ασχολούνται με τα σκοπευτικά αγωνίσματα, συμμορφωθείτε με αυτό και απολαύστε το αγαπημένο σας αγώνισμα!

Πηγή: http://www.shooters.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας