αγγλικο σεττερ

Published on 26 Οκτωβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Το ζευγάρωμα των Σέττερ….

Joseph A. Grahmn (κυνοτρόφος Αγγλικών Σέττερ) έτος 1904

Οι κυνοτρόφοι πρέπει να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην εξυπνάδα μιας και αυτό το χαρακτηριστικό έχει τη μεγαλύτερη αξία.

Ο John H. Wallace έλεγε ότι όταν κάποιος εκτρέφει 2+2 μερικές φορές κάνει 4. Ευχαρίστως όμως συχνά κάνει και 3!

Στον μεγάλο sportsman Dr. Stark στην πολιτεία του Wiskonsin συνέβει το εξής: Λόγω απροσεξίας του επιστάτη του, ο γνωστός πρωταθλητής Duke Rhoebe μπήκε στο χώρο που ήταν οι θηλυκές και συζεύχθηκε με την αδελφή του και με την κόρη του. Το αποτέλεσμα ήταν δύο εξαίρετες γέννες όπου τα κουτάβια ήταν πολύ όμορφα και ικανά. Ο Dr. Stark για κακή του τύχη χάρισε και πούλησε όλα τα κουτάβια. Όταν αυτά μεγάλωσαν έγιναν διάσημα και έδωσαν με τη σειρά τους πολύ καλά Σέττερ…Παράξενο!

Με δεδομένο αυτό το συμβάν ο Dr. Stark επανέλαβε σκόπιμα τα ίδια ακριβώς ζευγαρώματα και η μοίρα θέλησε όλα τα κουτάβια που γεννήθηκαν να είναι άσχημα και άχρηστα.

Άλλο πείραμα: Ένας γιος του πρωταθλητή μου Gladstone, ζευγάρωσε με την Jem που ήταν εγγονή του Gladstone. Τα κουτάβια που γεννήθηκαν έγιναν πολύ μεγάλα σε μέγεθος εκτός στάνταρ. Το ένα όμως απ’αυτά, ήταν μικρό και ήταν η εξαίρετη Gath Mark. Το ίδιο ζευγάρωμα το επανέλαβα και μου έδωσε σκυλιά πολύ μικρόσωμα (κάτω απ’τα στάνταρ) εκτός από μια θηλυκιά πολύ μεγαλόσωμη η οποία έγινε και διάσημη και πρωταθλήτρια εργασίας και ήταν η Gath Hope.

setter1

Κάποιος θα σας πει ότι ένα τέλειο ζευγάρωμα είναι όταν ένας ικανός αρσενικός πάει με ικανή θηλυκιά. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να έχουμε καλούς απογόνους. Και όμως, θα σας πω ότι η μητέρα του πρωταθλητή Gladstone ήταν μια σκυλίτσα μικρής αξίας και στον τύπο (μορφολογικά) και στις κυνηγετικές ικανότητες. Και η μητέρα του πρωταθλητή Roadfield ήταν μια σκύλα που πολλοί αμφισβητούσαν ότι της ανήκε το γενεαλογικό δέντρο που είχε διότι ήταν τρομακτικά άσχημη και άχρηστη στο κυνήγι.

Εκείνες οι θηλυκές που είναι άσχημες και άχρηστες είναι συχνά οι καλύτερες μάνες. Το μυστικό είναι να ανακαλύψουμε τον κατάλληλο αρσενικό, αυτό δηλαδή που ίσως ενώ δεν μπορούσε να μεταδώσει τίποτα ζευγαρώνοντας με εξαίρετες θηλυκές μετέδωσε υπερβολικά με αυτήν τη μικρής αξίας θηλυκιά.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας