τσιχλα

Published on 1 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Φέτος είναι η χρονιά του …κότσυφα!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς μας ήρθαν τις τελευταίες ημέρες τα κοτσύφια. Τα ΄΄μπασίματα΄΄ παράλληλα με αυτά της τσίχλας ήταν έντονα κια ειδικά τις τελευταίες ημέρες ΄΄μαύρισαν.. οι πουλιάστρες. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι τσιχλοκυνηγοί έβαλαν περισσότερα κοτσύφια στην τσάντα παρά τσίχλες.

Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο αναμφίβολα θα μπορούμε να μιλάμε για την ΄΄χρονιά του κότσυφα΄΄.

Ο κότσυφας κυνηγιέται παράλληλα με την τσίχλα και στους ίδιους βιότοπους. Η βασική διαφορά με την τσίχλα είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του παραμένει στον τόπο μας ως ενδημικό είδος. Αρκείται σε τοπικές μεταναστεύσεις από τα ορεινά στα πεδινά και αντίστροφα ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες και την διαθέσιμη τροφή.

tsixles1

Αντίθετα η τσίχλα μας εγκαταλείπει  μαζικά και …ολικά τον Μάρτιο και επιστρέφει το φθινόπωρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη παρουσία και οικισμός του κότσυφα μέσα στις πόλεις, τα πάρκα, τις πλατείες και τα περιαστικά δάση.

Τα κοτσύφια τα κυνηγάμε ψάχνοντας σε ρεματιές, φυσικούς φράχτες, θαμνότοπους κ.λπ. Το ξημέρωμα και το σούρουπο τα κυνηγάμε με καρτέρι στα υψώματα, στις άκρες πευκοδασών, ελαιώνων και θαμνοτόπων. Χρησιμοποιούμε ελαφρές γομώσεις και φυσίγγια με σκάγια Νο 8 – 9.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας