ορτυκι

Published on 2 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Τα ορτύκια της ….κομπίνας!


Ήρθε η εποχή της κομπίνας! Μην πάει το νου σας στο κακό, μέρες που ζούμε…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

-Ήρθε  εποχή που οι κομπίνες (θεριζοαλωνιστικές μηχανές) πιάνουν δουλειά. Tα δάση από τις καλαμποκιές αφού ολοκλήρωσαν  τον φιλοθηραματικό τους προορισμό, δίνοντας κάλυψη και τροφή σε μια μεγάλη ποικιλία θηραμάτων,  ….κατασπαράσσονται από τα θηριώδη μηχανήματα. Όμως αυτό ακριβώς το ισοπέδωμα είναι που αλλάζει τις συνθήκες του κυνηγίου και δίνει νέες ευκαιρίες στο ορτυκοκυνηγό. Τα ορτύκια που μέχρι τώρα έβρισκαν καταφύγιο και κάλυψη στις καλαμποκιές και στα βαμβάκια απλώνονται, σε όλη την διαθέσιμη γή. Οι πιστοί κυνηγοί της Κωπαΐδας και των άλλων πεδιάδων γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την διαφοροποίηση.

Σύμμαχος μας ο δροσερός καιρός και η εμπειρία που έχουν πλέον αποκτήσει τα νεαρά σκυλιά. Σύμμαχοι  μας και …κομπινιέριδες!

Τώρα τα ορτύκια βρίσκονται παντού και ειδικότερα όπου υπάρχει κάλυψη έστω και από μια τόση δα τούφα αγριόχορτων. Ψάξτε λοιπόν τις άκρες των χωραφιών και όπου έχουν μείνει σπόροι απο τον θερισμένο καρπό…

Τα περάσματα συνεχίζονται και αυτή την εποχή έστω και σποραδικά και σε σημαντικά μικρότερο αριθμό πουλιών.  

Ναι! Μπορεί τα πουλιά να είναι λιγότερα όμως οι ευκαιρίες και η απόλαυση είναι πολλαπλάσια αυτή την εποχή σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες του κυνηγίου. Και αυτό γιατί πια τα ορτυκοτόπια είναι άδεια αφού η μπεκάτσα και η πέρδικα προσελκύει το 90% των κυνηγών με σκύλο φέρμας.

ortikia2

Απέραντα χωράφια..

Έτσι λοιπόν ο ορτυκοκυνηγός απολαμβάνει αυτή την εποχή τη μοναξιά του και τα απέραντα χωράφια. Πολλά από αυτά είναι οργωμένα όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Τα οργωμένα χωράφια αναγκάζουν τα ορτύκια σε περιορισμό επιλογών οπότε ο κυνηγός δεν χάνει χρόνο ψάχνοντας αχανείς εκτάσεις.

Ψάχνουμε τα χέρσα με τα αγριόχορτα και εκεί όπου δεν υπάρχει νερό και λάσπη. Σύμμαχος μας ο δροσερός καιρός και η εμπειρία που έχουν πλέον αποκτήσει τα νεαρά σκυλιά. Σύμμαχοι  μας και …κομπινιέριδες!

Αααα! Και κάτι σημαντικό. Έχετε το νου σας και για κανα λαγό. Αυτήν την εποχή που ο κάμπος ησυχάζει από αγρότες και κυνηγούς οι λαγοί αρέσκονται να πιάνουν τις άκρες των χωραφιών χωμένοι μέσα στις αυλακιές και να ατενίζουν από εκεί τα πάντα από το οπτικό πεδίο των 360 μοιρών που τους προσφέρει ο κάμπος.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας