επικαιροτητα

Published on 10 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Ο Τσιρώνης είναι εδώ;

κείμενο Ακτήμων Κυνηγός

Aσχημο καψώνι, που και ο πλέον ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει,  βιώνει η κυνηγετική ηγεσία με τις φήμες σχετικά με την μετακίνηση της Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η φημολογούμενη μετακίνηση των αρμοδιοτήτων για τα δάση, και επομένως για την θήρα, ίσως ακολουθήσει την μετακίνηση Τσιρώνη ως …προίκα του. Όσο και αν μοιάζει τραβηγμένο αυτό το  σενάριο είναι  αρκετά βάσιμο. Το δημοσίευμα του greenagenda.gr περιγράφει με στοιχεία τους λόγους που συνηγορούν στην μετακίνηση των ΄΄δασών΄΄  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον κ Τσιρώνη. Αν τελικά συμβεί αυτό θα είναι μια εξέλιξη η οποία θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυνηγετική ηγεσία (και τα παπαγαλάκια της) με δεδομένη την αντιπαλότητα και την αδικαιολόγητα επιθετική στάση της απέναντι στον απελθόντα υπουργό.  Πρέπει να  σημειώσουμε ότι ο κ Τσιρώνης αν και προέρχεται από αντίθετη στο κυνήγι πολιτική αφετηρία (Οικολόγοι Πράσινοι) δεν πείραξε τίποτα από όσα διέπουν την κυνηγετική δραστηριότητα στην διάρκεια της θητείας του.

Αντίθετα θα λέγαμε ότι διεύρυνε την λίστα των θηρεύσιμων ενώ, έστω και την ύστατη ώρα, έκανε ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της ισονομίας μεταξύ των κυνηγών επιτρέποντας την έκδοση κυνηγετικής άδειας, μέσω δικηγόρου, στους ανεξάρτητους κυνηγούς που δεν είναι μέλη των συνεργαζόμενων κυνηγετικών οργανώσεων…

Το βέβαιο είναι ότι ο κ Τσιρώνης, όπως αποδείχτηκε, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού παρά την πανελλαδική προσπάθεια αποδόμησης  και φθοράς του από την ηγεσία της ΚΣΕ.  Ας θυμηθούμε πέρα  από τις παρεμβάσεις και τα μηνύματα τοπικών βουλευτών, την μεσολάβηση του κ. Τέρενς  Κουίκ,  και σωστότερα την προσπάθεια νουθεσίας εκ μέρους του,  του κ Τσιρώνη.

Αν τελικά στα νέα του καθήκοντα συμπεριληφθούν και οι αρμοδιότητες για το κυνήγι τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την μεγαλύτερη διπλωματική γκάφα της κυνηγετικής ηγεσίας και των παπαγάλων της που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την λύτρωση λέγω της μεταγραφής του. Βέβαια όπως είναι γνωστό ο κ Τσιρώνης δεν συμφωνεί με το κυνήγι,  όμως το αποδέχεται ως μια νόμιμη δραστηριότητα, όπως άλλωστε και πολλοί  αντικυνηγοί προκάτοχοι του…

kouik1

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ;

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πληροφορίες για συγκεκριμένες κινήσεις υπήρχαν, οι φήμες κυκλοφορούσαν καιρό, όμως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δύο – τρεις ημέρες είναι πολύ διαφορετικό. Χωρίς να γίνεται αντιληπτή η πηγή εκκίνησης της φημολογίας, πολλοί παράγοντες (υπηρεσιακοί, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί) αναπαράγουν την πιθανότητα η αρμοδιότητα των δασών να επιστρέψει, μετά από αρκετά χρόνια, στο Υπουργείο Γεωργίας, από όπου έφυγε το 2009 για να συγκροτηθεί για πρώτη φορά ένα αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος στη χώρα.

Η Greenagenda είχε καταγράψει εγκαίρως αυτή τη διάσταση, από τον Ιούλιο, αναφέροντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, τουλάχιστον ένας Υπουργός της Κυβέρνησης επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ζητά (και αναφέρει off the record ως άποψη του) την επιστροφή της Δασικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Γεωργίας, όπως ίσχυε επί δεκαετίες προ της συγκρότησης το 2009 του τότε ΥΠΕΚΑ. Αφορμή για την νέα ένταση της προβολής αυτής της άποψης είναι τα θέματα των συγκρούσεων χρήσεων μεταξύ δασικής και αγροτικής γης και τα συνεπακόλουθα προβλήματα των τελευταίων ετών με τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών».

Οι πληροφορίες αυτές ήταν σωστές, πλέον όμως έχουν ξεφύγει από τον στενό κυβερνητικό κύκλο και τις τελευταίες ημέρες συζητούνται ευρύτερα. Παραμένουν όμως φημολογία, καθώς καμία επίσημη ή ανεπίσημη πηγή από την Κυβέρνηση ή το Κράτος δεν την επιβεβαιώνει επισήμως, παρά τις προσπάθειές μας. Off the record όμως, άλλα λέγονται… Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το θέμα έχει συζητηθεί, τις τελευταίες ημέρες, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Πώς προέκυψε τις τελευταίες ημέρες το θέμα; Κυρίως λόγω του ανασχηματισμού.

Από τη μία πλευρά είχαμε τη μετακίνηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος στην αντίστοιχη θέση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Τσιρώνης ασχολήθηκε πολύ ενεργά με το θέμα των δασών και των δασικών χαρτών και αυτό του έχει αναγνωριστεί (με πιστώσεις αλλά και με χρεώσεις…) από το Μαξίμου, αλλά έχουν μείνει ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Παράλληλα, κανείς από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ (Σταθάκης – Φάμελλος) δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί με τα δασικά θέματα ούτε να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να βρεθούν αρμοδιότητες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Αναπληρωτή Υπουργό και ο Υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει κάποιες. Ο κ. Αποστόλου, ως βουλευτής και επιστήμονας είχε εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι τα δάση, ως αρμοδιότητα, πρέπει να βρίσκονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κύκλοι του Υπουργείου έχουν επιβεβαιώσει, off the record, ότι υπάρχουν δεκάδες αγροτικά και κυρίως κτηνοτροφικά ζητήματα  που δεν μπορούν να λυθούν χωρίς αρμοδιότητα επί των δασών. Κάπως έτσι λοιπόν, οι φήμες ξαναφουντώνουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς για τους ίδιους λόγους κρίνεται αναποτελεσματική περιβαλλοντικά – και ίσως επικίνδυνη – η μεταφορά της αρμοδιότητας, καθώς θα υπάρχει έντονη σύγκρουση επί των χρήσεων γης σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Εκτάσεις που καλείται να προστατεύσει η Διοίκηση, δηλαδή τα Υπουργεία, με βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπάρχει και σοβαρό πολιτικό ζήτημα, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες: θα είναι απαράδεκτο για το οικολογικό κίνημα να αποδυναμωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και να «περάσει» σε ένα Υπουργείο που, πιθανόν, θα «τσεκουρέψει» τις δασικές χρήσεις. Άλλωστε πάγια αρχή του οικολογικού κινήματος είναι η αλληλεπίδραση δάσους και βιοποικιλότητας στη χώρα… Θα είναι διπλά «ανάρμοστο», τονίζουν παράγοντες, αν μια τέτοια μετακίνηση γίνει, όχι μόνο «επί θητείας» ενός Οικολόγου – Πράσινου στην κυβέρνηση, αλλά κυριολοκτικά «για τα μάτια του», αφού αυτό που συζητείται είναι η ανάθεση των δασών στον κ. Τσιρώνη – ασχέτως αν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα την ήθελε ως αρμοδιότητα…

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστροφή των δασών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην Γεωργίας, αποτελεί πάγιο αίτημα των περισσότερων δασικών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι μετά το ενιαίο μισθολόγιο έχει ατονήσει…

Σημείωση του Συντάκτη:
Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, παρά το ρεπορτάζ που υπάρχει, λόγω των off the record πηγών, όλα παραμένουν φήμες… Αλλά φωτιά υπάρχει… Και για αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τις καταγράψουμε, ακόμη και χωρίς επιβεβαίωση. Για να μην εξαπλωθεί η φωτιά, χωρίς να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται για τη δασική πολιτική…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας