κυνοφιλια

Published on 11 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Όταν ο επιβήτορας… είναι «γυμνός»!

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα κουτάβια μπορεί να παράγει ένας αρσενικός σκύλος και πόσα μια σκύλα; Θεωρητικά ένας αρσενικός μπορεί να δώσει πάνω από 1.000 κουτάβια ενώ μια θηλυκιά μπορεί να γεννήσει στην ζωή της μέχρι 10 φορές (που είναι και πολλές), οπότε θα δώσει το πολύ 50-60 κουτάβια. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά στην ποσοτική… απόδοση απογόνων ανάμεσα στα δύο φύλλα, έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των φυλών αλλά και την ανάπτυξη της… «κυνολογικής αγοράς και οικονομίας».

Ειδικά στην εποχή μας που τα σκυλιά έχουν ονοματεπώνυμο για να ξεχωρίζουν οι γενεαλογίες τους, και διαφημιστική προβολή για να πωλούνται πιο εύκολα σε αυτούς πού είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και όταν λέμε διαφημιστική προβολή, δεν εννοούμε απαραίτητα την πληρωμένη καταχώρηση. Διαφήμιση, έμμεση, υπάρχει και από την απλή συμμετοχή σε έναν αγώνα ή σε μια έκθεση, όπως και από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων ή από την αναφορά των συμμετοχών στον κατάλογο της εκδήλωσης. Ακόμα και η συζήτηση στα καφενεία είναι μία διαφήμιση (ή και δυσφήμηση), ανάλογα με τις προθέσεις των ομιλητών….

Αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους εκτροφείς που επενδύουν μόνο σε θηλυκά οι περισσότεροι δίνουν περισσότερη βάση στα αρσενικά. Ένας αρσενικός που θα διακριθεί και θα (πολύ) βραβευθεί μπορεί να ζευγαρώσει με δεκάδες θηλυκές, ώστε να δώσει εκατοντάδες κουτάβια που θα πουληθούν εύκολα σαν παιδιά του περιζήτητου επιβήτορα. Τώρα από που κρατάει η σκούφια ή τι ποιότητας είναι οι θηλυκές, αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα που εξαρτάται κυρίως από την ευσυνειδησία (και τις οικονομικές απαιτήσεις ή ανάγκες) του ιδιοκτήτη του επιβήτορα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα ειδυλλιακά μια και δεν είναι λίγοι οι κυνοτρόφοι – εκπαιδευτές που βάσισαν την επαγγελματική τους ύπαρξη σε ένα σκύλο – επιβήτορα. Οι παρακολουθούντες τα κυνολογικά δρώμενα της τελευταίας 20ετίας, μπορούν να αναφέρουν χωρίς προσπάθεια 2-3 ονόματα κυνοτρόφων και των αντίστοιχων σκύλων επιβητόρων τους, που δεν είχαν καμία συνέχεια. Οι διάσημοι επιβήτορες δεν έδωσαν ανάλογους απογόνους, οι δε κυνοτρόφοι – κυναγωγοί δεν κατάφεραν να ξαναβγάλουν άλλον σκύλο που θα έδινε συνέχεια στην εκτροφική τους προσπάθεια. Εδώ πρέπει να κάνουμε μιά παρένθεση και να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε σαφώς διαχωρισμένες ειδικότητες ανάμεσα σε κυνοτρόφους και εκπαιδευτές, μια και όλοι κάνουν και τις δυό δουλειές. Αντίθετα στην Ιταλία ή την Γαλλία π.χ., οι ειδικότητες συνήθως είναι διαχωρισμένες. Με τον όρο εκπαιδευτές εννοούμε τούς επαγγελματίες, που πληρώνονται για να εκπαιδεύουν και να τρέχουν σκυλιά τρίτων.

ferma1

 Η εκμετάλλευση του επιβήτορα

-Και στην κυνοφιλία δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα… Και εδώ πολλές φορές η σκοπιμότητα του κέρδους και η ανάγκη της (επαγγελματικής) επιβίωσης οδηγεί συχνά στην υπερεκμετάλευση του διάσημου επιβήτορα ο οποίος ενίοτε ζευγαρώνει με οποιοδήποτε διαθέσιμο θηλυκό. Αυτή είναι μια σίγουρη συνταγή για να δυσφημιστεί ο επιβήτορας τα …γονίδιά του ακόμα και η ίδια η γενεαλογία του! Οι υψηλές τιμές της επίβασης και των κουταβιών όμως είναι πάντα ένα κίνητρο για τα απανωτά ζευγαρώματα. Το χειρότερο όλων όμως εκτός από την κακιά θηλυκιά, είναι να αποδειχτεί κακός αναπαραγωγός και ο διάσημος επιβήτορας. Και αυτό αποδεικνύετε συνήθως αρκετά αργά, αφού ήδη έχει ζευγαρώσει με κάμποσες θηλυκές.

Eκτός από τους διάσημους επιβήτορες υπάρχουν και τα διάσημα κυνοτροφεία με τις υπερεκτιμημένες  γενεαλογίες, κυρίως λόγω αγώνων και διαφημιστικής προβολής των νικητών Και για να καταλάβουμε τι λέμε ας πάρουμε σαν παράδειγμα το πολύ γνωστό ιταλικό κυνοτροφείο πόιντερ del VENTO. Είναι το κυνοτροφείο που έχει επηρεάσει όσο κανένα άλλο την εξέλιξη της φυλής τα τελευταία χρόνια, αφού η γενεαλογία del Vento στο πιστοποιητικό ενός σκύλου πριν μερικά χρόνια εθεωρείτο ιδιαίτερη παρακαταθήκη πολύτιμων γονιδίων.

Είναι όμως έτσι; Είναι απαραίτητα εγγύηση η καταγωγή del Vento ή η οποιαδήποτε διάσημη εωνυμία; Μήπως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι θετικό μέχρι ενός σημείου; Mήπως η ορθολογιστική κυνολογική  προσέγγιση θα ήταν να αντιμετωπίζετε η κάθε γενεαλογία με την θεωρία του 50-50. Γιατί ναι μεν ξέρουμε όλοι αρκετά σκυλιά del Vento που διακρίθηκαν στα πεδία των αγώνων ή του πραγματικού κυνηγίου. Με εκείνα που δεν ξέρουμε όμως τι γίνεται;. Πόσα είναι τα προβληματικά σκυλιά της τάδε ή της τάδε διάσημης γενεαλογίας; Και αρκεί ένας η πέντε πρωταθλητές σε μια γενεαλογία για να εξισορροπήσουν τους πολλαπλάσιους  προβληματικούς σκύλους που μπορεί να είναι αδέρφια, ξαδέρφια, παιδιά, ανίψια και εγγόνια του εν λόγω πρωταθλητή; Μήπως από ένα σημείο και έπειτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το κάθε κουτάβι και η κυνολογική αξία του μεμονωμένα και όχι με βάσει την προίκα που κουβαλάει λόγω διάσημης επωνυμίας κυνοτροφείου ή λόγω διάσημου πατέρα;

Μήπως λοιπόν θα ήταν σωστό να ψάχναμε και για τα προβληματικά σκυλιά που δίνουν διάσημοι επιβήτορες και διάσημα κυνοτροφεία; Γιατί ναι μεν για τις επιτυχίες υπάρχει (υπερ)προβολή και όλοι μαθαίνουμε εύκολα  ποιος που και πότε όταν πρόκειται για διακρίσεις και βραβεία αλλά  για τις αποτυχίες ουδείς γνωρίζει πλην του ίδιου του ιδιοκτήτη-κυνοτρόφου. Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία περί αυτού  έχετε δει ποτέ καμία ανακοίνωση από Όμιλο ή παράγοντα-κριτή ή κυνοτρόφο του τύπου: «σας ενημερώνουμε πώς ο σκύλος τάδε που έγινε πρωταθλητής αποδείχτηκε πώς δίνει απογόνους με δυσπλασία (ή με φοβίες ή με προγναθισμό,ή με άλλες κληρονομικές παθήσεις, κλαφουνητά κ.λ.π.) και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι απόγονοί του στην αναπαραγωγή» Σίγουρα δεν έχετε δει τέτοια ανακοίνωση. Αντίθετα έχετε δει δεκάδες βραβεύσεις και φωτογραφίες και επινίκια. Ουδείς όμως ποτέ τόλμησε να ενημερώσει για γενεαλογικές γραμμές προβληματικές ή για προβληματικούς γενάρχες. Προσοχή λοιπόν γιατί οι ένδοξοι πρόγονοι δεν είναι πάντα εγγύηση για ανάλογους απογόνους..


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας