αγριοχοιρος

Published on 11 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Oι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο κυνήγι αγριόχοιρου

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

φωτο: Περικλής Μπίρτσας

Εάν ανατρέξει κανείς και αναλύσει όλα τα κυνηγετικά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εύκολα θα διαπιστώσει ότι μακράν την πρώτη θέση με τα περισσότερα ατυχήματα, την χρεώνεται το κυνήγι του αγριόχοιρου. Ναι, είναι αλήθεια και θα πρέπει επιτέλους να προβληματίσει όλους μας και ιδιαίτερα τους συναδέλφους που επιλέγουμε αυτό το θήραμα, να εντοπισθούν τα αίτια που τα προξενούν, να παρθούν τα μέτρα εκείνα, ούτως ώστε με την κατάλληλη πρόληψη να μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ατυχημάτων και γιατί όχι ακόμη και να τον μηδενίσουμε. Ας κάνουμε την αρχή από σήμερα, από τώρα, γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε στο μέτρο του δυνατού το κυνηγετικό ατύχημα, προβάλλοντας και προτείνοντας τις λύσεις εκείνες που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εμπειρία των πολλών ετών ενασχόλησης μου με το κυνήγι του αγριόχοιρου σε συνδυασμό με τον προβληματισμό και την αγωνία μου για μ[μείωση των κυνηγετικών ατυχημάτων , πιστεύω ότι μου δίνουν το δικαίωμα να προβάλω τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

agriogourouno3

Οι αιτίες

Για να δούμε ποια αίτια είναι αυτά που μπορούν να προξενήσουν το κυνηγετικό ατύχημα:
1. Αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε στον αγριόχοιρο έναντι των άλλων θηραμάτων. Το μεγάλο σωματικό βάρος σε συνδυασμό με την πανίσχυρη φυσική πανοπλία του αγριόχοιρου, προϋποθέτουν την χρήση φυσιγγιών μεγάλης ισχύος και βέβαια κατάλληλα όπλα. Επειδή δυστυχώς στην πατρίδα μας το σύνδρομο της οπλοφοβίας που διακατέχει τους υπεύθυνους που διοικούν αυτήν την χώρα, πέραν του ότι στερεί από τον Έλληνα κυνηγό το κατάλληλο όπλο το οποίο καταβάλει ευκολότερα τον αγριόχοιρο και περιορίζει τα κυνηγετικά ατυχήματα στο ελάχιστο, τον οδηγεί στο να χρησιμοποιεί όπλα και φυσίγγια ακατάλληλα και βέβαια με τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα. Η χρησιμοποίηση των δραμιών από την συντριπτική πλειοψηφία νομίζω ότι απεικονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όλη εικόνα.
Η διαφυγή εκατοντάδων τραυματισμένων αγριόχοιρων μετά από επιπόλαιες τουφεκιές μαρτυρούν την ακαταλληλότητα αυτών των φυσιγγίων και δυστυχώς είναι αυτά που συμβάλουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στα κυνηγετικά ατυχήματα. Τα όποια ψευτοεπιχειρήματα που κατά καιρούς επιχειρούνται από κάποιους συναδέλφους απεγνωσμένα να προσπαθούν να αιτιολογούν την χρησιμοποίηση των δραμιών, νομίζω ότι όλα τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών τους διαψεύδουν με απόλυτη σαφήνεια. Ξέρετε είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύεται το ραβδωτό κυνηγετικό όπλο στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Αυτό νομίζω από μόνο του δίνει τις όποιες απαντήσεις σε όλους τους λάτρες των δραμιών.

kinigoi

Το πορτοκαλί γιλέκο

2. Η ανευθυνότητα, η αδιαφορία και πολλές φορές η υπερβολική μαγκιά στο να μην χρησιμοποιεί κάποιος το πορτοκαλί γιλέκο, είναι ένα από τα πολύ συχνά αίτια που βοηθούν στο να προξενηθεί ένα κυνηγετικό ατύχημα. Το πορτοκαλί γιλέκο θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε κυνηγετική μας έξοδο όπως π.χ. το όπλο μας, διότι όχι μόνον προστατεύει την ζωή μας αλλά μας προστατεύει και από έναν ανέλπιστο χαρακτηρισμό που μπορεί να μας βαραίνει σε όλη μας την ζωή, αυτό του ανθρωποκτόνου.
3. Άλλο ένα στοιχείο που συντελεί στην αύξηση του ποσοστού των ατυχημάτων στο κυνήγι του αγριόχοιρου, έναντι των άλλων θηραμάτων, είναι ότι το κυνήγι αυτό λόγω του βαθμού δυσκολίας που παρουσιάζει, απαιτεί την συνεργασία πολλών κυνηγών μαζί και χαρακτηρίζεται ως ομαδικό. Αυτό όμως απαιτεί συνεργασία πολλών συναδέλφων μαζί σε περιορισμένη έκταση, εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου με ειδικούς όρους και κανόνες για την επίτευξη κοινού στόχου που είναι η θήρευση του αγριόχοιρου. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ποιο εύκολα μπορεί να προξενηθεί ένα ατύχημα όταν κάποιο μέλος της ομάδας είτε από αδιαφορία είτε από άγνοια κάνει κάποιο λάθος. Οι βασικότεροι παράγοντες που δημιουργούν ένα κυνηγετικό ατύχημα είναι ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο χλευασμός των μελών μεταξύ των και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στα μέλη μιας ομάδας. Θαρρώ πως τα αρνητικά αυτά στοιχεία που συχνά πυκνά παρατηρούμε να διαδραματίζονται σε πολλές κυνηγετικές ομάδες, είναι και η αρχή της δημιουργίας ενός ατυχήματος.
4. Αναλύοντας με προσοχή όλα τα στοιχεία των ατυχημάτων τουλάχιστον των τελευταίων είκοσι ετών παρατηρείτε άλλο ένα αρνητικότατο στοιχείο που απαξιώνει το κυνήγι και δεν τιμά τον κυνηγό. Βλέπουμε να χρεώνεται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τα θανατηφόρα κυνηγετικά ατυχήματα η λαθροθηρία. Ναι είναι αλήθεια, είναι αρκετά τα ατυχήματα που δημιουργήθηκαν και καταγράφτηκαν στον μαύρο πίνακα, κατά την διαδικασία παράνομης κυνηγετικής πράξης, είτε σε καταφύγια, είτε την νύχτα με φώτα, είτε σε καρτέρια κ.λ.π. Νομίζω ότι είναι ντροπή και ξεφτιλισμός. Δείχνει την ανικανότητα και την ηλιθιότητα κάποιων μικρών ανθρώπων.
5. Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία βλέπουμε να ανεβαίνει άλλο ένα αρνητικό ποσοστό στο κυνηγετικό ατύχημα εξαιτίας επιθέσεων αγριόχοιρων σε κυνηγούς. Αυτό κατά την προσωπική μου άποψη οφείλεται σε δύο παράγοντες.
α) Ο υβριδισμός εξαιτίας της γενετικής μόλυνσης δυστυχώς είναι ο ένας παράγοντας και β) η πολύ μεγάλη αύξηση των γουρουνοκυνηγών που οφείλεται στην μετακίνηση συναδέλφων που τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων επηρεαζόμενοι επέλεξαν τον αγριόχοιρο. Η έλλειψη όμως της εμπειρίας τους συντέλεσε στο να εμφανιστούν τέτοιου είδους ατυχήματα.

kinigoi

Έλλειμμα παιδείας

6. Και βέβαια το τεράστιο πρόβλημα που νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι, αυτής της έλλειψης κυνηγετικής παιδείας που όμως ουδέποτε προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε. Αντίθετα στρουθοκαμηλίζοντας επιδιώκουμε πάντοτε να μεταβιβάζουμε τις ευθύνες μας στους άλλους και να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Για την απόκτηση κυνηγετικής παιδείας, ουδέν σχόλιο. Δεν αμφιβάλει κανείς για τις ευθύνες που έχει η πολιτεία, άλλωστε αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Αυτό που έχει την μέγιστη σημασία είναι το τι κάνουμε εμείς; Θέλουμε πάντοτε να μας πιάνουν από το αυτί για να κάνουμε το αυτονόητο; Πρέπει πάντοτε να μας υποχρεώνουν οι άλλοι να κάνουμε το πρέπον;
Σήμερα αγαπητοί φίλοι υπάρχουν τόσα πολλά και αξιόλογα μέσα που μπορεί ο καθένας από εμάς να μάθει ότι μπορεί να φανταστεί, αρκεί να το θέλει πραγματικά. Μπορεί να αποκτήσει σπουδαίες γνώσεις για όποιο θήραμα θέλει, να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θηρεύεται το κάθε θήραμα, να μάθει τα μυστικά του, να μάθει την βιολογία του. Παλαιότερα ο κυνηγός για να μάθαινε αυτά που μαθαίνει σήμερα μέσα σε μία μέρα ένας συνάδελφος, θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια καταβάλλοντας τεράστιο κόπο και βέβαια χρόνο. Πιστέψτε μου αξίζει τον κόπο να ενημερώνεστε διαβάζοντας και ψάχνοντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε. Πιέστε τις διοικήσεις των συλλόγων σας να διοργανώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικές ημερίδες, στηρίξτε τις με την παρουσία σας και προσπαθήστε να προσεγγίσετε όσους περισσότερους φίλους και συναδέλφους που αδιαφορούν. Ας θυσιάσουμε λίγο χρόνο από το καφενείο και το στέκι, δεν θα χάσουμε τον ανδρισμό μας, ούτε το κύρος μας απέναντι στους άλλους. Αντίθετα θα αποκτήσουμε γνώσεις που θα βοηθήσουν αφενός στην μείωση των ατυχημάτων και αφετέρου στην αναβάθμιση της κυνηγετικής μας παιδείας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι κρίμα σε αυτήν την όμορφη δραστηριότητα να θρηνούμε θύματα, η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μεγάλη αξία και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι για την εξασφάλισή της.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας