θεματα

Published on 17 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Δέκα συμβουλές για σωστό ντύσιμο τις ώρες του καρτεριού

κείμενο: Ζαφείρης Κινάλης

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το κυνήγι του καρτεριού τον χειμώνα είναι πολύωρο και στατικό, ενώ ο κυνηγός είναι εκτεθειμένος σε αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, (χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή, χιόνι). Επομένως απαιτείται σωστό ντύσιμο, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ώστε να έχουμε ευχάριστο και αποδοτικό κυνήγι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ένα κυνηγότοπο βρίσκουμε τα καλά καρτέρια «πιασμένα» από πολύ νωρίς, αλλά όταν αργότερα έρχεται η ώρα που θα «δουλέψουν» τα πουλιά, ο κυνηγός φεύγει άρον – άρον είτε παγωμένος, είτε βρεγμένος.

Υπάρχει μια χρυσή τομή όσον αφορά πόσα κα ποια ρούχα θα φοράμε, ώστε αφενός να μας κρατάνε ζεστούς και στεγνούς και αφετέρου να μας δίνουν ευχέρεια στις κινήσεις στην επώμιση του όπλου.

  1. Προτιμούμε τις πολλαπλές στρώσεις ρούχων, αρχίζοντας από θερμοεσώρουχα με τεχνικά υλικά που είναι λεπτά, ελαφριά και προσφέρουν το μέγιστο σε θερμομόνωση, ενώ συγχρόνως αναπνέει το σώμα.
  2. Ένα μάλλινο πουκάμισο ή πουλόβερ ή μια μπλούζα fleece (το μαγικό υλικό που είναι ζεστό και πολύ ελαφρύ) θα είναι το δεύτερο ρούχο και καλό είναι να καλύπτουνε τον λαιμό μας.
  3. Πάνω από όλα αυτά θα προστεθεί ένα πολύ καλό τζάκετ, (χακί ή παραλλαγή) αλλά οπωσδήποτε αδιάβροχο. Δεν θα πρέπει να τσιγκουνευτούμε όσο και να κοστίζει, γιατί σε αυτές τις συνθήκες αξίζει μέχρι το τελευταίο του ευρώ. Τα τζάκετ αυτά συνήθως έχουν προσθαφαιρούμενη επένδυση και χοντρή αποσπώμενη κουκούλα, που ανάλογα τον καιρό το «οπλίζουμε» με αυτά ή όχι.

Ανάλογα με τον κυνηγότοπο διαλέγουμε παραλλαγή δάσους, βάλτου κλπ. Είναι εξαιρετικής αντοχής, ελαφριά, αθόρυβα και αδιάβροχα, χάρη στις εσωτερικές μεμβράνες που είναι θερμοκολλημένες στις ραφές. Εχουν άπειρες τσέπες και θήκες είναι εργονομικά και προσφέρουν άνεση και ευχέρεια κινήσεων.

  1. Στο κάτω μέρος ένα παντελόνι από το ίδιο υλικό με το τζάκετ, όμως δεν θα πρέπει να λείπει το μακρύ θερμοεσώρουχο για να κρατά τα πόδια και την μέση μας ζεστά. Αποκλείονται οι βαμβακερές στρατιωτικές σκελέες που είναι βαριές, κρατάνε τον ιδρώτα και καταλήγουν σαν κρύες κομπρέσες.
  1. kinigos2Γενικά τα στρατιωτικά ρούχα που χρησιμοποιούν μερικοί κυνηγοί δεν είναι κατάλληλα για τα συγκεκριμένα κυνήγια, γιατί έχουν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές και για άλλη χρήση.
  2. Το καπέλο 100% αδιάβροχο με γείσο για τη βροχή και το χιόνι, αλλά και κάλυμμα για τα αυτιά.
  3. Τα γάντια είναι από διάφορα υλικά (δερμάτινα fleece, μάλλινα, νεοπρέν κλπ.). Ανάλογα με το κυνήγι που κάνουμε, οπωσδήποτε πρέπει να δίνουν σταθερότητα στο κράτημα του όπλου και ευχέρεια στο πάτημα της σκανδάλης.
  4. Στο βάλτο οι μπότες πρέπει να είναι από υλικό νεοπρέν (πάχους 4-5 χιλιοστών) μέχρι το στήθος. Λίγο μεγαλύτερες μάλιστα από το νούμερό μας για να κουνάμε τα δάκτυλα να μην παγώνουμε, αλλά και για να υπάρχει χώρος για δεύτερο ζευγάρι κάλτσες ή για θερμομονωτικούς πάτους, που μας εξασφαλίζουν 4-5 βαθμούς παραπάνω θερμότητα.
  5. Στο βουνό προτιμάμε ένα καλό ζευγάρι δερμάτινα άρβυλα, αδιάβροχα. Χρήσιμες επίσης είναι οι γκέτες για το χιόνι, που φοριούνται πάνω από τα άρβυλα.
  6. Το σωστό ντύσιμο και η καλή οργάνωση στα καρτέρια «οπλίζει» με άνεση, σιγουριά και αυτοπεποίθηση τον κυνηγό. Έτσι η προσοχή του είναι στο θήραμα, και όχι με το πώς θα αντέξει λίγο ακόμα… μπας και πάρει κάποιο πουλί.

δειτε: http://www.danubehunt.com/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας