Αναστασόπουλος Αχιλλέας

Στα χέρια μας έπεσε για ολιγοήμερη δοκιμή η νέα έκδοση S του Suzuki Vitara την οποία θα μας επιτραπεί έστω και αυθαίρετα να χαρακτηρίσουμε «κορυφαία». Αυθαίρετα μεν, αλλά καθόλου τυχαία, αφού είναι σχετικά εύκολο να χαρακτηρίσεις το Vitara S με τον 1.400αρη υπερτροφοδοτούμενο Boosterjet κινητήρα, την καλύτερη μορφή Vitara που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το SUV της Suzuki στην τελευταία του γενιά, είναι το πιο ολοκληρωμένο δείγμα, αφού μπορεί, πάντα βάσει των αναγκών της εποχής, να προσφέρει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ο αγοραστής της κατηγορίας, παίρνοντας υψηλό βαθμό σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες.

Η εμφάνιση της έκδοσης S με τις μαύρες ζάντες, τις σκούρες λεπτομέρειες και τους ασήμι καθρέπτες, καταφέρνει να το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ στο εσωτερικό, οι κόκκινες ραφές και τα δέρματα δίνουν μια ενδιαφέρουσα χροιά –που σε αποσπά μάλιστα από το γεγονός ότι κάποια από τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι κορυφαία σε ποιότητα.

Αλλά «το ζουμί» κρύβεται κάτω από το καπό. Ο τούρμπο κινητήρας των 1,4 λίτρων είναι που κάνει τη διαφορά. Για πρώτη φορά σε Vitara έχουμε όχι απλά χαμηλό κυβισμό –με όποια ευκολία αυτό φέρνει, ειδικά στη χώρα μας- αλλά και επαρκέστατες επιδόσεις. Τα 140 άλογα και τα 220 Nm ροπής που προσφέρει η τουρμπίνα, κινούν παραπάνω από άνετα τους 1,2 τόνους του αμαξώματος. Η δε κατανάλωση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αν αυτό είναι κάτι που επιδιώκει ο οδηγός. Η ροπή είναι διαθέσιμη από χαμηλά και η κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου ευνοεί, πάντα σε συνδυασμό με το σύστημα Start-Stop. Βεβαίως, αν πιεστεί η κατανάλωση ανεβαίνει, αλλά αντίστοιχη είναι και η αύξηση στις παρεχόμενες επιδόσεις που δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

Συνολικά, με την ύπαρξη της αυτόματης τετρακίνησης ALLGRIP και την ούτως ή άλλως αναβαθμισμένη ανάρτηση και ποιότητα κύλισης της νέας γενιάς Vitara, το 1.4 S, φαίνεται να συνθέτει μια χρυσή τομή, αν όχι για ολόκληρη την αγορά, αν όχι για την κατηγορία των compact SUV, τότε σίγουρα για την ελληνική πραγματικότητα επί της ουσίας. Διαθέτει εμφάνιση και χώρους που θα ικανοποιήσουν, μπορεί να προσφέρει κίνηση στην άσφαλτο με ασφάλεια και να σας πάει εύκολα και «λίγο παραπέρα», ενώ για πρώτη φορά στην οικογένεια Vitara μπορεί να προσφέρει έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό συνδυασμό οικονομίας και επιδόσεων!