επανιελ μπρετον

Published on 3 Δεκεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Επιλέγοντας το Επανιέλ Μπρετόν

Κείμενο-Φωτο : Ν. Φωτακόπουλος

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν πρόκειται να διαλέξουμε ένα Μπρετόν; Είτε αυτό είναι κουτάβι, είτε είναι νεαρό και ξεκινημένο στο κυνήγι, πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ένα πραγματικό Μπρετόν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Στην περίπτωση του κουταβιού πρέπει να προτιμήσετε εκείνα τα κουτάβια με την άμεση, περίεργη και προσεκτική συμπεριφορά, εκείνα που θέλουν να παίξουν περισσότερο από τα άλλα, εκείνα που θέλουν να κοιμούνται και να μένουν απομονωμένα στο κρεβάτι. Το μπρετόν είναι, πιο νευρικό από τα άλλα ηπειρωτικά, συνεπώς αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να παρουσιάζεται ήδη από κουτάβι.

Εξίσου έκδηλη πρέπει να είναι η τυπικότητα. Γι’ αυτό δείξτε προτίμηση σ’ αυτά τα κουτάβια που ήδη έχουν στην έκφραση τον «αέρα» της φυλής. Και γι’ αυτό: να έχουν κοντά αυτιά και σωστά τοποθετημένα, τα μάτια ζωηρά, τα μπροστινά στήθη ήδη ορατά, και μια καλή αναλογία (2/3) στον ρινικό κάλαμο και το κρανίο. Δεν χρειάζεται να δείξετε προτίμηση σ’ εκείνα που θυμίζουν πολύ το σέττερ, και συνεπώς έχουν αυτιά που εφάπτονται χαμηλά, κάποιες φορές τυλιγμένα, χείλια πεσμένα και μάτια άτονα.
Είναι αρκετά σπουδαίο να εξετάσετε τη λειτουργία, και τη δομή του σκελετού που επιδρά άμεσα στην μηχανική της κίνησης. Γι’ αυτό το λόγο το κουτάβι πρέπει να είναι «σωστά κατασκευασμένο» και τετραγωνισμένο, αναλογικά στο μήκος και στο ύψος του κορμού, γερό στις πλάγιες διαμέτρους, το οποίο σημαίνει ένα θώρακα καλώς έκδηλο, με πλευρά σε σχήμα τόξου.

Το κουτάβι εξετάζεται ακόμα περισσότερο στο χαρακτήρα. Είναι όμως αυτονόητο ότι, η εξέταση της μορφολογίας πρέπει να είναι προσεκτική.

epaniel2

Μην αγοράσετε από τον οποιοδήποτε.

Απομακρυνθείτε γρήγορα από τον «κυνοτρόφο» που θα έχει ταυτόχρονα 3-4 θηλυκές γεννημένες ή από αυτόν που εκτρέφει δέκα διαφορετικές φυλές. Προτιμάτε ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη φυλή και περιμένετε αν χρειαστεί και μερικούς μήνες για να πάρετε το κουτάβι που θα σας συντροφέψει για δέκα χρόνια στο σπίτι, στα ταξίδια και στα κυνηγοτόπια. Όπως δεν παντρευόμαστε την πρώτη γυναίκα ή άντρα που θα βρούμε μπροστά μας, έτσι δεν πρέπει να παίρνουμε και το πρώτο κουτάβι που θα μας τύχει μπροστά μας ή θα μας χαρίσουν. Συνήθως οι επιτυχημένοι γάμοι κρατάνε μια ζωή. Ετσι και ένα καλό Μπρετόν το έχουμε για όλη (του) τη ζωή.

Προτιμήστε να πάρετε κουτάβι από γονείς που έχουν διακριθεί σε εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων. Φυσικά μην μένετε μόνο στον έλεγχο των γονιών, αλλά ψάξτε για παππούδες, γιαγιάδες κ.λ.π. Οι σωστοί εκτροφείς που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φυλής γράφουν τα κουτάβια τους στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος (ΚΟΕ). Μην πάρετε κουτάβι που δεν έχει γενεαλογικό πιστοποιητικό (πεντιγκρί) έστω και αν η τιμή του είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Ένα ήδη μεγαλωμένο μπρετόν (5-6 μηνών) θα ήταν καλό να οδηγηθεί στον αγρό, έστω και αν μερικές φορές η συμπεριφορά του είναι αδέξια. Η επαφή με τον εκπαιδευτή του ή τον κυνοτρόφο του θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες σημειώσεις σας, και ο τύπος του καλπασμού θα πρέπει να αποκαλύπτεται σύντομος, εξαίρετος, «πυκνός», και ποτέ «μακρύς», κοντά στο έδαφος, χαλαρός. Ιδια προσοχή πρέπει να δοθεί στη συμπεριφορά της κεφαλής σε σχέση με τον αέρα. Θα ήταν καλύτερο να επιβεβαιώνονται όλα αυτά την ώρα της εξέτασής του.

epaniel mpreton

Δοκιμή στα λιβάδια

Μετά χρειάζεται να δείτε τι κάνει ο σκύλος όταν αντιλαμβάνεται μια αναθυμίαση: πρέπει να πάει προς τη μυρωδιά με το κεφάλι ψηλά και με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει φόβος αν, φτάνοντας στο σημείο προέλευσης της μυρωδιάς κατεβάσει το κεφάλι (αλλά είναι καλύτερο αν το κάνει σύντομα) για να οσφρανθεί επίμονα το έδαφος. Αυτό είναι φυσικό στα κουτάβια. Αντίθετα αυτό που έχει σημασία, είναι να δείτε πως θα φτάσει εκεί.

Κατόπιν ακολουθούν οι δοκιμές του πυροβολισμού, που προφανώς θα γίνουν αφού έχει αντιληφθεί ο εκπαιδευτής αν το κουτάβι μπορεί να το αντέξει. Είναι καθοριστικό να γίνει αυτό γιατί, έχει ήδη ειπωθεί, πως το μπρετόν μπορεί συχνά να κρυφτεί πίσω από ένα φαινομενικά χαρακτήρα αυτοπεποίθησης, και ο φόβος του πυροβολισμού να παρουσιαστεί αργότερα όταν θα είναι πλέον αργά και αυτό βέβαια δεν είναι ένα γεγονός που αμελείται.

Επειτα θα περάσετε στην εξέταση του πως συμπεριφέρεται με το θήραμα που παρουσιάζεται, αρκεί να έχει αποκτήσει αυτού του είδους την εμπειρία. Αυτή η δοκιμή είναι σημαντική για να δείτε αν το νεαρό μπρετόν έχει εκείνη την αντίδραση της φέρμας που πολλοί αμφισβητούν. Εχει εξηγηθεί ότι η εξέταση βασίζεται στο πως ο σκύλος φτάνει στη φέρμα και τι κάνει μετά από κει. Συνεπώς ο σκύλος πρέπει να φτάνει στη φέρμα με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να χαμηλώνει τον ρινικό κάλαμο, χωρίς να καταδιώκει το θήραμα, και ενώ πρέπει να δοκιμαστεί ότι ξέρει να το ακολουθεί όταν απομακρύνεται με τα πόδια, με βεβαιότητα και σοβαρότητα, αν το επίπεδο της εμπειρίας του στο θήραμα του το επιτρέπει.

Καλή τύχη λοιπόν στην επιλογή των νεαρών Μπρετόν σας…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας