εξορμησεις

Published on 9 Δεκεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Οι συνέπειες από την εξέλιξη στο κυνήγι τις τελευταίες δεκαετίες…

Κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος
Αναμφίβολα η τελευταία πεντηκονταετία είναι η περίοδος που καταγράφονται α μη τι άλλο οι μεγαλύτερες τεχνολογικές και ηλεκτρονικές επιτεύξεις της ανθρωπότητας. Παρατηρείται μία τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής των περισσοτέρων λαών του πλανήτη. Στην πατρίδα μας όμως που οι πόλεμοι συχνά πυκνά γκρέμιζαν ότι με κόπο και ιδρώτα αποκτούσε ο λαός μας, η αλλαγή αυτή ήταν πολύ ποιο έντονη και πολύ ποιο εντυπωσιακή. Με πολύ απλά παραδείγματα εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των αλλαγών, αρκεί να θυμηθεί την αντικατάσταση της περίφημης γκαζόλαμπας από τον ηλεκτρικό, το τηλέφωνο με μανιβέλα από την κινητή τηλεφωνεία, τους χαριτωμένους όνους, ημίονους και τα κάρα με τα πολυτελή αυτοκίνητα και πάρα πολλές άλλες αλλαγές μείζονος σημασίας που άλλαξαν πλήρως τον τρόπο ζωής. Θα ήταν παράλογο να μην επηρεαστούν και εξελιχθούν οι τρόποι και τα μέσα στην δραστηριότητα του κυνηγίου. Πράγματι ο κυνηγός κατά τις τελευταίες δεκαετίες εκσυγχρονίζει τα μέσα που χρησιμοποιεί στο κυνήγι, μειώνει τον βαθμό δυσκολίας και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στην κάρπωση.
Αξιολογώντας την πορεία της εξέλιξης αυτά τα χρόνια, διαπιστώνουμε πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία που δημιούργησαν τεράστιες αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κυνηγετικής δραστηριότητας. Και βέβαια είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο και την μελλοντική τύχη του κυνηγίου.

kinigos2

Οι αλλαγές

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές, συνεπεία της εξέλιξης, που έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στο κυνήγι :
1..Η διάνοιξη και κατασκευή πολυάριθμων δασικών αλλά και επαρχιακών δρόμων ακόμη και στις ποιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με την τεράστια ανάπτυξη στα μηχανοκίνητα μέσα, είναι από τις σημαντικότερες αλλαγές συνεπεία της εξέλιξης που βοήθησαν σημαντικά τον κυνηγό.
2.. Η εξέλιξη στα κυνηγετικά όπλα.
3.. Η ασύρματη επικοινωνία.
4.. Το GPS
5.. Η πανεύκολη πρόσβαση του κυνηγού σήμερα για την πλήρη και αξιόλογη ενημέρωσή του σχετικά με την βιολογία του θηράματος, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και προστασίας του.
6.. Και βέβαια πολύ μεγάλη και σημαντική η βοήθεια προς τον κυνηγό η εξέλιξη της ένδυσης και της υπόδησης. Σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επηρεάζουν και ούτε δημιουργούν πρόβλημα στον κυνηγό για την προσέγγισή του στο θήραμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η βροχή, το χιόνι είναι στοιχεία που πλέον αντιμετωπίζονται εύκολα και χωρίς επιπτώσεις στην υγεία των κυνηγών.
Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές συνεπεία της εξέλιξης που σταδιακά επήλθαν, αναμφίβολα δημιούργησαν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για ευκολότερο τρόπο ανεύρεσης, εντοπισμού και προσέγγισης του θηράματος, αποτελεσματικότερο τρόπο θήρευσης του και παράλληλα την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής πρόληψης για την ασφάλεια του κυνηγού. Δυστυχώς όμως η εξέλιξη αυτή λόγω υπερβολικής και κακής διαχείρισης της, δεν έχει μόνον θετικά αποτελέσματα, έχει και πολλά αρνητικά στοιχεία που δημιουργούν τεράστια προβλήματα μείζονος σημασίας. Ας δούμε λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και ας προσπαθήσουμε να βρούμε την χρυσή τομή, αυτήν δηλαδή που θα μας δίνει το δικαίωμα να απολαύσουμε τα οφέλη του κυνηγίου χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα τις εξέλιξης , χωρίς να δημιουργούμαι προβλήματα είτε διαχειριστικά σε ότι αφορά τους πληθυσμούς των θηραμάτων , είτε ηθικά σε ότι αφορά την κυνηγετική ιδέα και τις αξίες αυτής της δραστηριότητας. Για να μπορέσουμε να βρούμε την χρυσή αυτή τομή , βασική προϋπόθεση είναι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένους κανόνες με ευλάβεια και υπευθυνότητα. Όπως: Αληθινή αγάπη ,υπέρμετρο σεβασμό στο κυνήγι, στον κυνηγό και στο θήραμα. Τήρηση και σεβασμός των νόμων. Επιδίωξη του κάθε κυνηγού θα πρέπει να είναι η απόλαυση όλων των ωφελειών που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο και όχι επιλεκτικά όποια του συμφέρουν. Έχοντας αυτά τα στοιχεία ως προϋπόθεση, δεν μένει παρά να δούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερθεί ο καθένας κυνηγός σήμερα.


gourouna

Επιβαλλόμενες  συμπεριφορές
1ον. Αναμφίβολα η δημιουργία των δασικών και αγροτικών δρόμων σε συνδυασμό με την κυκλοφορία πολλών σύγχρονων μηχανοκίνητων μέσων, έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους κυνηγούς , ανεξαρτήτου τόπου διαμονής, να μπορούν χωρίς προβλήματα, να επισκεφθούν και να κυνηγήσουν στον ποιο απομακρυσμένο κυνηγότοπο και να γευτούν την ομορφιά αυτής της δραστηριότητας. Εάν επιχειρήσουμε μια σύγκριση εποχών του πριν τέσσερις πέντε δεκαετίες με το σήμερα σε ότι αφορά την προσέγγιση και την μεταφορά του κυνηγού στον κυνηγότοπο, βλέπουμε την αντικατάσταση των όνων, των ημίονων και των αλόγων με τα σύγχρονα οχήματα, με αποτέλεσμα την τεράστια μείωση του χρόνου προσέγγισης στον κυνηγότοπο και ταυτόχρονα την αύξηση του χρόνου της κυνηγετικής δράσης. Όμως αγαπητοί φίλοι όπως και τότε θα πρέπει έτσι και σήμερα τα μεταφορικά μέσα να χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την μεταφορά του κυνηγού στον καταυλισμό. Η αντικατάσταση κάθε άλλης δραστηριότητας με το αυτοκίνητο μπορεί να προξενήσει τεράστια προβλήματα σε βάθος χρόνου στο κυνήγι και στον κυνηγό. Υπάρχουν συνάδελφοι που σπάνιες φορές λερώνουν τα ακριβοπληρωμένα μποτάκια τους κατά την κυνηγετική τους εξόρμηση. Όλες τις δραστηριότητες που απαιτεί το κυνήγι να τις κάνουν οδηγώντας το πανάκριβο 4Χ4 αυτοκίνητό τους, να Ιχνηλατούν πάνω από αυτό, να πυροβολούν δίπλα ή πάνω από αυτό, να τρέχουν για να προλάβουν πάνω από αυτό, και κατά τα άλλα ονομάζονται και χαρακτηρίζονται κυνηγοί. Και όχι μόνον αυτοχαρακτηρίζονται κυνηγοί, αλλά ποζάρουν δίπλα στον αγριόχοιρο αφού τον τοποθετήσουν στο καπό γεμάτοι καμάρι. Αλήθεια για ποια άσκηση του σώματος και του νου, για ποιόν σεβασμό προς το θήραμα, για ποιόν συναγωνισμό κυνηγού και θηράματος μπορεί να διακρίνει κανείς μετά από τέτοιες συμπεριφορές;

kinigos1

Τα κυνηγετικά όπλα
2ον. Η εξέλιξη στα κυνηγετικά όπλα είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο. Παρόλο που η πατρίδα μας αυτοπροσδιορίζεται με την οπλοφοβιτική νοοτροπία που διακατέχει τους εκάστοτε υπεύθυνους, ως τριτοκοσμική σε ότι αφορά τα κυνηγετικά όπλα και τους κυνηγούς έναντι των άλλων χωρών , η εξέλιξη έστω και με τα λειοόκανα είναι τεράστια και η προσφορά τους ανεκτίμητη προβαίνοντας σε σύγκριση. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τα μονόκαννα, τα παλιά δίκαννα με χτυπημένες κάνες, κανένα παλιό ραβδωτό ξεχασμένο από τον πόλεμο; Ή να θυμηθούμε τα σκουριασμένα φυσίγγια με τους χάρτινους κάλυκες που με τις πρώτες υγρασίες φούσκωναν και δεν έβγαιναν από τις κάνες. Σήμερα ο κυνηγός έχει την πολυτέλεια της καλής βολής με κατάλληλα φυσίγγια που πανεύκολα μπορεί να προμηθευτεί από την πλούσια αγορά των κυνηγετικών ειδών. Όμως η παραβιάσεις του νόμου με τις μετατροπές στα όπλα από τρίσφαιρα σε πεντάσφαιρα, εξάσφαιρα κ.λ.π, σε συνδυασμό με την χρήση ακατάλληλων φυσιγγίων, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην σωστή διαχείριση του πληθυσμού των θηραμάτων.

mpimper

Η ασύρματη επικοινωνία,
3ον. Η ασύρματη επικοινωνία, ένα πολύ μεγάλο βοηθητικό εργαλείο στον κυνηγό. Η επικοινωνία ανά πάσα στιγμή των κυνηγών τις ομάδας μεταξύ τους και όχι μόνον μείωσαν τον άσκοπο χαμένο χρόνο κατά την διάρκεια του κυνηγίου, συνέβαλλε στην μείωση των πιθανοτήτων για κυνηγετικό ατύχημα και βέβαια συντέλεσε στο να σώσει ζωές συναδέλφων κυνηγών όταν και όποτε χρειάσθηκε. Πράγματι η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και η βοήθειά του αξιόλογη. Είναι λυπηρό όταν αυτό το πολύτιμο εργαλείο με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας το χρησιμοποιούμε για αδιάντροπες μεθόδους απαξιώνοντας τον ίδιο τον κυνηγό και ξεφτιλίζοντας την κυνηγετική ηδέα. Ναι, όταν μετά από μια αποτυχημένη μας παγάνα, κατορθώνει να διαφύγει το θήραμα, να ειδοποιούμε συναδέλφους από διπλανή ομάδα να τρέξουν για να θηρεύσουν τον αγριόχοιρο που μας ξέφυγε. Ο λόγος, να ικανοποιήσουμε τον πληγωμένο εγωισμό μας και να καλύψουμε τις μικρές ή μεγάλες κυνηγετικές αδυναμίες μας. Οι συμπεριφορές αυτές δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη αξιών και ωφελειών της κυνηγετικής δραστηριότητας, ώστε να προσελκύουν και να εκπαιδεύουν τους νέους, αλλά αντιθέτως δημιουργούν αρνητική και απαξιωτική εικόνα, δημιουργώντας γενίτσαρους.

gps

Το GPS, η βοήθεια εξ ουρανού.
4ον. Το GPS, η βοήθεια εξ ουρανού. Όλοι μας βιώσαμε εκείνες τις ατέλειωτες χαμένες ώρες σε αναμονή επιστροφής του τετράποδου φίλου μας, μετά από πολύωρες καταδιώξεις του θηράματος, που μας υποχρέωνε ώρες ατελείωτες διανύοντας άσκοπα δεκάδες χιλιόμετρα για την αναζήτησή και επιστροφή του. Πλέον για όσους συναδέλφους έχουν την τύχη να χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό είναι βέβαιον ότι έχουν ποια ξεχάσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Το εργαλείο αυτό αφενός μας δείχνει ανά πάσα στιγμή την θέση του σκύλου μας και αφετέρου μας εξασφαλίζει την επιστροφή μας, όταν η ομίχλη ή το σκοτάδι περιορίσουν την ορατότητα και δημιουργούν πανικό, οδηγώντας μας με απόλυτη ασφάλεια στο αυτοκίνητο ή τον καταυλισμό. Ακόμη σώζει τις περισσότερες φορές τον αγαπημένο τετράποδο φίλο μας από βέβαιο θάνατο εξαιτίας κάποιου σοβαρού τραυματισμού από κάποιον αγριόχοιρο, χάριν της έγκαιρης εντόπισής και μεταφοράς του για ιατροφαρμακευτική βοήθεια , αφού μας υποδεικνύει την ακριβή θέση που τυχόν έμεινε ο σκύλος μας. Όμως και αυτό το θείο δώρο κάποιοι συνάδελφοι δυστυχώς το χρησιμοποιούν για την συγκάλυψη των κυνηγετικών τους αδυναμιών, την ικανοποίηση των προσωπικών τους ορέξεων, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν στο θήραμα και κατ επέκταση στο κυνήγι. Ελευθερώνουν τους σκύλους στα χνάρια αγριόχοιρων σε περιοχές που υπάρχουν αρκετοί δρόμοι, ανεβαίνουν στα αυτοκίνητά τους έχοντας ο καθένας στα χέρια του και ένα μηχάνημα GBS, με αναμμένες τις μηχανές παρακολουθούν στις οθόνες την πορεία των σκύλων και ανάλογα με την συμπεριφορά των σκύλων να τρέξουν να προλάβουν και να θηρεύσουν το θήραμα. Ο ξεφτιλισμός, η απαξίωση και η ανεύθυνη συμπεριφορά σε όλο της το μεγαλείο. Αλήθεια ήθελα να ήξερα οι συνάδελφοι αυτοί πως διαχειρίζονται την συνείδηση τους, όταν ξαπλώνουν να ξεκουραστούν;

 Αρνητικές επιπτώσεις
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ούτε ικανότητες για να μπορεί κανείς να αξιολογήσει, να συγκρίνει και να συμπεράνει για το ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που καραδοκούν. Είναι σαφές ότι ενώ ο κυνηγός όλα αυτά τα χρόνια εκσυγχρονίζει συνεχώς τα μέσα για την θήρευση του αγριόχοιρου φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο, αντίθετα ο αγριόχοιρος παρέμεινα με τα ίδια όπλα του τότε με το σήμερα. Αυτό το γεγονός και μόνον θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους και να μας επιστήσει ακόμη περισσότερο την προσοχή για σωστή, υπεύθυνη και αυστηρή τήρηση των κανόνων διαχείρισης. Είναι στο χέρι μας συνάδελφοι, πέραν από κάθε αδιαφορία ή ανικανότητα των αρμοδίων για όποια μέτρα μέσω νομοθετημάτων, να διαφυλάξουμε το θήραμα και το κυνήγι όλοι εμείς που το αγαπάμε ως κόρη οφθαλμού, τηρώντας τους κανόνες και τους νόμους με απόλυτο σεβασμό. Όπως με τους αθλητές όταν γκρεμίζονται τα στάδια, σταματούν την άθληση, έτσι και στον κυνηγό όταν δεν υπάρχει θήραμα, παύει και η δραστηριότητα του κυνηγίου.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας