επικαιροτητα

Published on 13 Δεκεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Στον αέρα οι εργαζόμενοι στις ΝΑΤURA

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.), που διαχειρίζονται αποκλειστικά τις περιοχές NATURA, κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η χρηματοδότησή τους λήγει στο τέλος του χρόνου.

Ολα δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα το περσινό σκηνικό, όπου η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Φ.Δ. εξασφαλίστηκε την προτελευταία στιγμή, για την ακρίβεια την προτελευταία μέρα του έτους.

Παρ’ όλο που η πολιτική ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης έχει εκφράσει τη στήριξή της στο έργο των Φορέων Διαχείρισης και έχει υποσχεθεί τη θεσμική ενδυνάμωσή τους με παράλληλη επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων τους και του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού τους, η επιζητούμενη λύση δεν δόθηκε.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, παρ’ όλες τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του για την επίλυση του προβλήματος, δεν κατάφερε παρά να δώσει μια προσωρινή λύση, δίνοντας παράταση ζωής ενός χρόνου για τους Φ.Δ., ουσιαστικά διαιωνίζοντας την έλλειψη μόνιμης ρύθμισης του θέματος.

Ετσι τον κίνδυνο κατάρρευσης του συνόλου του δημόσιου μηχανισμού περιβαλλοντικής προστασίας που υλοποιείται από τους Φ.Δ., εν όψει της λήξης της χρηματοδότησής τους σε περίπου 20 μέρες, καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Το πρόβλημα της διασφάλισης της λειτουργίας των Φ.Δ. ως θεματοφυλάκων της ελληνικής φύσης, αν και υπέβοσκε από την έναρξη της λειτουργίας τους, κορυφώθηκε πέρσι όταν έληξε η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους με τη λήξη του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ήταν το αποτέλεσμα της διαχρονικής επιλογής της ελληνικής πολιτείας να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τους Φ.Δ. από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να έχει δαπανήσει ποτέ ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που επιπλέον έδειχνε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου.

Αν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις γνώριζαν το αδιέξοδο που θα προκύψει, δεν έκαναν το παραμικρό για να το αποτρέψουν.

Ωστόσο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην εγγραφή των ανελαστικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού των Φ.Δ., στον τακτικό προϋπολογισμό του 2016 που κατέθεσε.

Αντ’ αυτού, η λύση που επιλέχθηκε ήταν προσωρινή και δόθηκε από τον τέως αρμόδιο υπουργό Γιάννη Τσιρώνη που, παρά τις μεγαλοστομίες του «για άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων των Φ.Δ»., το μόνο που κατάφερε ήταν να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους για το 2016 από το Πράσινο Ταμείο στις 30 Δεκεμβρίου του περσινού έτους.

Επανάληψη τoυ κακόγουστου αστείου

Το αποτέλεσμα της αδυναμίας του Γιάννη Τσιρώνη για οριστική λύση του ζητήματος το βλέπουμε φέτος σαν μια επανάληψη ενός κακόγουστου αστείου, καθώς η πολιτική ηγεσία τρέχει και πάλι την τελευταία στιγμή, στην πράξη για να αποτρέψει τον κίνδυνο να μείνουν απροστάτευτες οι προστατευόμενες περιοχές, το πιθανότερο με μια προσωρινή λύση μια-δυο μέρες πριν από την… καταστροφή.

Ο νέος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος αναζητεί την πολυπόθητη λύση και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των διοικήσεων και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φ.Δ. εμφανίστηκε θετικός για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

«Δεν περνά από το μυαλό μας ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» δήλωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων.

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στη χώρα μας. Ούτε ως περιβαλλοντικό μήνυμα ούτε ως μήνυμα για τον χώρο της εργασίας. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κάνουμε πολλά σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα» δεσμεύτηκε ο ίδιος.

Στην πράξη ο κ. Φάμελλος καλείται να «τρέξει» για να καλύψει το κενό που άφησε η θητεία του κ. Τσιρώνη ευρισκόμενος σε πολύ δύσκολο σημείο και με τα ζητήματα που αφορούν τους Φ.Δ. να είναι πολλαπλά.

Οπως ανέφερε και ο ίδιος, «το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είδος χρηματοδότησης μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους Φ.Δ., διασφαλίζοντας την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά τους εργαζόμενους στη θέση τους».

Πρώτο ζήτημα λοιπόν είναι ότι στις 31/12 λήγει η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για το 2016, λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στους Φ.Δ. και λήγει και η θητεία των τωρινών διοικητικών συμβουλίων και των προέδρων τους.

Η αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από το τέλος του έτους αφορά το προσωπικό των 28 Φ.Δ. των προστατευόμενων περιοχών που υπάρχουν στη χώρα και αριθμεί 367 άτομα.

Αν και ο κ. Φάμελλος παραδέχεται ότι το υπουργείο έχει την κεντρική ευθύνη, επισημαίνει ότι χρειάζεται και οι διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης της κάθε περιοχής και οι εργαζόμενοι στους Φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα θέματα της φύσης να συνεισφέρουν σε έναν πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το υπουργείο επεξεργάζεται μια προσωρινή λύση που θα αφορά την παράταση της χρηματοδότησης των Φ.Δ. αρχικά για ένα τρίμηνο.

«Αν και ο νέος υπουργός είναι θετικός στα λόγια, περιμένουμε τις πράξεις και ως προς το έλασσον, που είναι η παράταση της χρηματοδότησης για ένα χρόνο, και ως προς το μείζον, το οποίο είναι μια οριστική πλέον ρύθμιση του θέματος ώστε να μη βρισκόμαστε κάθε χρόνο στην ίδια κατάσταση» λέει στην «Εφ.Συν.». ο Μιχάλης Βάκκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

«Από δημόσιες δεσμεύσεις έχουμε χορτάσει πια. Ετσι κι αλλιώς είμαστε σε καθεστώς ανασφάλειας εδώ και μια δεκαετία, καθώς 361 από το σύνολο των 367 εργαζομένων στους Φ.Δ. είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

»Είμαστε σε μια εργασιακή ομηρία. Πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση, που σημαίνει ότι το προσωπικό πρέπει να παραμείνει ως τακτικό.

»Είναι κάτι άλλωστε που αναφέρεται ρητά στο ομόφωνο πόρισμα του εθνικού διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών με τη χρηματοδότηση των λειτουργικών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό» δηλώνει ο κ. Βάκκας.

«Το ενδεχόμενο τρίμηνης χρηματοδότησης είναι πολύ ανησυχητικό. Πέρσι ο κ. Τσιρώνης είχε πει ότι δεν θα χρειαστούν όλα τα χρήματα που είχαμε δεσμεύσει από το Πράσινο Ταμείο, διότι στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο θα έχει λυθεί το θέμα. Και όχι μόνο δεν λύθηκε το θέμα, αλλά δεν επαρκούν τα χρήματα κιόλας».

«Το μαρτύριο της σταγόνας»

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα διαλόγου που επικαλείται ο κ. Φάμελλος, ο κ. Βάκκας δηλώνει:

«Ο διάλογος έχει γίνει και δεν έχει νόημα να ξαναγίνει, γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετείχαμε και οι ίδιοι έχουμε τις ίδιες απόψεις. Το θέμα είναι από πού θα βρεθεί η χρηματοδότηση τώρα, γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 έχει κλείσει.

»Από τη στιγμή που είναι διαθέσιμα τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο γι’ αυτόν τον σκοπό πρέπει να πάει στη λύση τουλάχιστον ενός έτους.

Αν από το έτος πάμε στο τρίμηνο θα είναι το μαρτύριο της σταγόνας για τους εργαζόμενους. Και από τον Ιανουάριο και μετά να τεθούν οι βάσεις ώστε στον επόμενο προϋπολογισμό του 2018 να υπάρχει εγγεγραμμένη δαπάνη για τα λειτουργικά και τη μισθοδοσία παράλληλα με την τακτοποίηση των εργαζομένων».

Ενα δεύτερο ζήτημα που χρήζει επίλυσης αφορά τη μορφή, τον σκοπό και το μέλλον των Φ.Δ., καθώς το μοντέλο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς την προστασία των περιοχών NATURA, ώστε να μην κινδυνεύει συνεχώς από παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 4 χρόνια πέρασε ένας νόμος για την κατάργηση, μέσω των συγχωνεύσεων, 12 Φ.Δ. (από τους 28 υπάρχοντες σε 14), με παράλογες συγχωνεύσεις που δεν συνέπιπταν με την οικολογική ενότητα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες προστασίας και τις αρχές ορθής διαχείρισης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας