κυνηγετικα-οπλα

Published on 30 Δεκεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Πιο αυστηρό πλαίσιο για την οπλοκατοχή στην ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ αποδέχθηκαν τελικά την πρόταση της Επιτροπής για αυστηροποίηση του πλαισίου κατοχής πυροβόλων όπλων, την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), αφού η Κομισιόν πρώτα προχώρησε σε μια σειρά από συμβιβασμούς όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, η οποία παρουσιάστηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι της 13ης Νοεμβρίου 2015, ήταν αντικείμενο μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων. Οδήγησε σε μια ευρεία κινητοποίηση του λόμπι υπέρ των πυροβόλων όπλων σε όλη την Ευρώπη, υποστηριζόμενη από πολιτικούς της ακροδεξιάς, της κεντροδεξιάς και του πολιτικού κέντρου.

Αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις από κυνηγετικούς και σκοπευτικούς ομίλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να συμβιβαστεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αρχικής της πρότασης. Αυτές όμως οι παραχωρήσεις επέτρεψαν τελικά στα κράτη μέλη να εγκρίνουν την αναθεωρημένη οδηγία με ειδική πλειοψηφία, την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με πηγές της EurActiv, δύο χώρες απέρριψαν την οδηγία: η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αυστηροποίηση των κανονισμών για τα πυροβόλα όπλα και το Λουξεμβούργο, το οποίο ήθελε αυστηρότερους νόμους.

Τα ημιαυτόματα όπλα

Η Κομισιόν αρχικά ήθελε την πλήρη απαγόρευση των πιο επικίνδυνων ημιαυτόματων όπλων, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών τυφεκίων όπως το AK47 και το AR15. Η Επιτροπή τα έχει κατηγοριοποιήσει ως στρατιωτικά όπλα. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Η κατοχή ενός όπλου με γεμιστήρα χωρητικότητας περισσοτέρων από 20 γύρους θα είναι πλέον παράνομη … αλλά όχι για τους αθλητές ή τους κυνηγούς σε ορισμένες χώρες.

Αυτός ο συμβιβασμός, ο οποίος ήδη θεωρείται αδύναμος, δεν σταμάτησε το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στην Ευρώπη να μεταφέρει το πεδίο της σύγκρουσης ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής υποστήριξαν ότι οι παραχωρήσεις της Κομισιόν είναι ανεπαρκείς, ισχυριζόμενοι ότι τα περισσότερα από τα όπλα τα οποία προορίζονται για αγωνιστική σκοποβολή τώρα θα ταξινομούνται ως «Α» και θα απαγορευτούν. Περίπου 50 όπλα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται στην αθλητική σκοποβολή.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο αυτή τη Δευτέρα (19 Δεκεμβρίου), οι υπέρμαχοι της εν λόγω εκστρατείας επανειλημμένα αναρωτήθηκαν αν η ΕΕ θα απαγορεύσει τώρα τα φορτηγά, ξεκινώντας ακόμη το hashtag #EUtruckban, μια έμμεση αναφορά στο hashtag #EUgunban το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για να καταγγείλει τις προσπάθειες της Επιτροπής για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων.

Απειλές

Οι υπέρμαχοι της καμπάνιας για τα όπλα έχουν επίσης συχνά απειλήσει τους αρμόδιους Επιτρόπους για την μεταρρύθμιση, καθώς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν, κατηγορώντας τους για υποκίνηση εξεγέρσεων αλά Brexit. Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν χωρίς αμφιβολία η χώρα με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Η Πράγα ψήφισε κατά της μεταρρύθμισης στην συνεδρίαση της Coreper την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της EurActiv.

«Η βία με την οποία έχουμε απειληθεί είναι εξωπραγματική, παρόμοιας κλίμακας με εκείνη όταν είχαμε θέσει επί τάπητος το ζήτημα της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε ο Pascal Durand, Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Το κείμενο που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πηγή: http://www.euractiv.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας