αγριοχοιρος

Published on 19 Ιανουαρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Αστεία και υποκριτική η απαγόρευση του αγριόχοιρου

Κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

πiνακες: Andrea Mazzoli

Διαβάζοντας τα σχόλια, τις κριτικές, τις απόψεις, τις σκέψεις και τις προτάσεις των διαφόρων συναδέλφων στο διαδίκτιο των τελευταίων ημερών, σχετικά με την γενική απαγόρευση της θήρας, θυμήθηκα εκείνη την περίφημη φράση του τότε προέδρου της δημοκρατίας, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, σε μία συνέντευξή του να λέει « η Ελλάδα μοιάζει με ένα απέραντο φρενοκομείο ». Νομίζω ότι δικαιώνεται για ακόμη μια φορά παρότι πέρασαν πάνω από τρις δεκαετίες από τότε. Βλέπουμε οι πτέρυγες του φρενοκομείου αντί να μειώνονται, δυστυχώς αυξάνονται διαρκώς. Αυτό φαίνεται και στην κυνηγετική κοινότητα ανάμεσα στους κυνηγούς. Ο κάθε ένας από εμάς είτε γνωρίζει, είτε έχει πλήρη άγνοια, είτε από αυτά που άκουσε στα καφενεία, υιοθετεί μια πρόταση και την δημοσιεύει, αγνοώντας πλήρως τις όποιες συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει στην δραστηριότητα που λέγεται κυνήγι και στους συναδέλφους κυνηγούς. Η ανευθυνότητα, η υποκρισία, η απαξίωση, η ζηλοφθονία, η έλλειψη παιδείας, γνώσεων, σεβασμού νομίζω ότι αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα. Το να επιρρίπτουμε ευθύνες στους πάντες εξαιρώντας τον εαυτό μας, θεωρώ ότι είναι προνόμιο των ανεύθυνων και των ατόμων καινού περιεχομένου. Δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις και να σιωπάς , κακό είναι όταν έχεις άγνοια και προσπαθείς να επιβάλεις μία άποψη που υιοθέτησες από ανεμομαζώματα. Ακουστήκαν τόσες πολλές απόψεις και κριτικές αυτές τις μέρες, που εάν κανείς προσπαθούσε να τις ταξινομήσει για να βγάλει ένα συμπέρασμα, με μαθηματική ακρίβεια θα κατέληγε σε τρελοκομείο. Για να αποφύγω μια τέτοια κατάληξη, θα αναφέρω μερικές από τις ποιο δημοφιλείς απόψεις. Πάρα πολλές απόψεις συγκλίνουν στο ότι καλώς έγινε η απαγόρευση και για τον αγριόχοιρο, όμως με διαφορετικές προσεγγίσεις ο καθένας. Άλλοι πάλι στο να απαγορευτεί το κυνήγι στις 31/12 γιατί λένε ότι από 1/1 οι γουρούνες είναι έγκυες και θα πρέπει να τις προστατεύσουμε. Άλλοι αντιδρούν για την απαγόρευση και επιρρίπτουν την ευθύνη στην Συνομοσπονδία με διάφορα επιχειρήματα. 

agrioxoiros2

 Ναι στο απαγορευτικό μπεκάτσας υδροβίων,  οχι ομως για τον αγριόχοιρο

Ας αναλύσουμε την κάθε άποψη ξεχωριστά και ας αξιολογήσουμε την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί ο καθένας με βάση τα επιστημονικά και εμπειρικά στοιχεία που υπάρχουν καταγραμμένα. Σε ότι αφορά την απόφαση της γενικής απαγόρευσης της θήρας για όλα τα θηράματα μέχρι της 18/1 δείχνει από μόνο του ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι. Σαφώς και θα έπρεπε να βγει απαγορευτικό και μάλιστα πριν δεκαπέντε ημέρες με τις απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες που πάγωσαν όλη την χώρα για τα πουλιά (μπεκάτσες, χήνες, πάπιες κ.λ.π.) που αδυνατούσαν να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία για τον κάθε ασυνείδητο. Αλήθεια θα ήθελα να μου απαντήσουν όλοι αυτοί που υιοθετούν την συμμετοχή του αγριόχοιρου στην απόφαση, πιστεύουν πραγματικά ότι η συμμετοχή του αγριόχοιρου στην απαγορευτική αποσκοπούσε για την προστασία του; Είναι αστείο αλλά και υποκριτικό όταν από την μια αυξάνεις την ημερήσια κάρπωση στην ρυθμιστική λόγω της μεγάλης αύξησης των πληθυσμών του αγριόχοιρου στην χώρα και από την άλλη να απαγορεύεις την θήρευσή του για δήθεν προστασία. Η απόφαση αυτή από μόνη της υποβαθμίζεται και γελοιοποιείται ακόμη περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι η χιονοκάλυψη όχι μόνον δεν δημιουργεί πρόβλημα στον αγριόχοιρο, αλλά τις περισσότερες φορές τον προστατεύει γιατί αποτρέπει την πρόσβαση των κυνηγών στους βιότοπους τους. Ήθελα αλήθεια με το χέρι στην καρδιά να μου πει κάποιος, με την χιονοκάλυψη αυτή που προξένησε την απαγόρευση του αγριόχοιρου, πόσοι κυνηγοί θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τους βιότοπους των αγριόχοιρων και να προβούν σε παγάνες; Πόσοι δρόμοι είχαν προσβασιμότητα; Πόσοι από αυτούς που πριν δεκαπέντε μέρες με τα 4/4 έτρεχαν να προλάβουν τα γουρούνια λες και συμμετείχαν σε αγώνες ράλι, θα πήγαιναν στο κυνήγι; Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, ας σοβαρευτούμε και ας σταματήσουμε τις ανεύθυνες και επιπόλαιες τοποθετήσεις. Το να κουράστηκαν κάποιοι ή να μην αντέχουν την γκρίνια των συζύγων τους, ή γιατί έχουν δουλειά την εποχή αυτή είναι λογικό να δεχθούν την όποια απαγόρευση σιωπηλά. Το να υιοθετείς όμως ψευδαισθήσεις εις βάρος των άλλων για να καλύψεις τα προσωπικά σου ζητήματα, είναι α μη τι άλλο γελοίο. 

agrioxoiros3Η επιβράβευση των ….like


Το άλλο επιχείρημα πάλι, που συχνά πυκνά ακούγεται από πάρα πολλούς συναδέλφους, αυτή η καραμέλα ότι το κυνήγι θα πρέπει να σταματήσει στις 31/12 κάθε χρόνο, γιατί από τις 1/1 οι γουρούνες είναι έγκυες; Ήθελα πραγματικά να ήξερα καταλαβαίνουν τι λένε; Αντιλαμβάνονται με την θέση τους αυτή πόσο υποβαθμίζουν τον Έλληνα κυνηγό; Συνάδελφοι με την λογική αυτή θα έπρεπε να απαγορευτεί δια παντός το κυνήγι του αγριόχοιρου, γιατί αυτή η γουρούνα του Ιανουαρίου είναι η ίδια τον Δεκέμβριο, τον Νοέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο. Είναι το παραγωγικό θηλυκό, είναι η μάνα που θα γεννήσει και θα αυξήσει τον πληθυσμό. Η διαχείριση του θηραματικού πλούτου δεν γίνεται αλα κάρτ όταν μας βολεύει, ούτε όταν μας συμφέρει. Γίνεται από την έναρξη μέχρι και την λήξη, καθόλη την διάρκεια, με θρησκευτική ευλάβεια και όχι με όψιμο ενδιαφέρον και ψεύτικες ευαισθησίες.
Και βέβαια το διαχρονικό τελευταίο επιχείρημα αυτό που για ότι συμβαίνει φταίει η ΚΣΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους εμποδίζει να αλλάξουν αυτούς τους κακούς που αποτελούν την διοίκηση της ΚΣΕ και δεν τους αλλάζουν. Ας αναλάβουν αυτοί που συνεχώς διαμαρτύρονται, ας επιλέξουν άλλους ή μήπως είναι από αυτούς που ούτε που είναι ο Σύλλογός τους δεν ξέρουν.
Αλήθεια πόση μεγάλη υποκρισία μπορεί να διακρίνει κανείς στα περισσότερα από τα επιχειρήματα που προβάλλονται τούτες τις μέρες; Τόση μεγάλη ευαισθησία, τόση συμπόνια και τόσο ενδιαφέρον για την διαχείριση του πληθυσμού αυτού του θηράματος στην δεδομένη στιγμή, ενώ πριν μια βδομάδα γεμίζαμε τις καρότσες, ονομάζαμε εκτελεστές τους θηρευτές και τους επιβραβεύαμε με τα ατελείωτα like και τα μπράβο παλικάρια. Ξεχάσαμε μόλις μέσα σε μία μέρα τα περίφημα νούμερα, ξεχάσαμε τον ανταγωνισμό, ξεχάσαμε τις μπαρσελώνες και γίναμε οι πονόψυχοι. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. 
 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας