επικαιροτητα

Published on 1 Φεβρουαρίου, 2017 | by Kynoclub

0

ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ (ΦΩΤΟ)

του Νίκου Αβουκάτου

Εκατόμβη νεκρών πουλιών στη Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνης, δίπλα στον οικισμό Φαναριού της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εντόπισε χθες δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων για την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Αμέσως ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Επί τόπου έφτασαν οι υπάλληλοι του Φορέα και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ροδόπης, οι οποίοι εντόπισαν ότι περισσότερα από 200 νεκρά πτηνά ξεβράστηκαν στη λιμνοθάλασσα. Πρόκειται, κυρίως, για κύκνους, φαλαρίδες, φοινικόπτερα, αλλά και πολλά είδη.

Να σημειωθεί ότι φέτος σημειώθηκε ρεκόρ καταγραφής στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού περίπου 2.000 κύκνοι έφθασαν στη λιμνοθάλασσα, κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Ο θάνατος τους, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες και το δριμύ ψύχος που επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες. «Το τσουχτερό κρύο, το παγωμένο νερό, αλλά και το χιόνι κάλυψε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ήταν εξασθενημένος ολόκληρος ο πληθυσμός τους και δεν άντεξαν. Ήταν αρκετά δύσκολη η αναζήτηση τροφής», δήλωσε στη Greenagenda.gr η βιολόγος Ευτέρπη Πατετσίνη.

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρούσματος γρίπης των πτηνών

Ωστόσο, από τις κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές εξετάζεται και το ενδεχόμενο της προσβολής από τον ιό της γρίπης των πτηνών, εξαιτίας του ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Έβρο, τον περασμένο μήνα.

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, δεν απέκλεισε κάποια από τα πτηνά να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τα αρμόδια εργαστήρια.

Για τον λόγο αυτό, από το πρωί σήμερα έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των νεκρών πτηνών από τα συνεργεία του Δήμου Κομοτηνής, με την συνδρομή κτηνιάτρων της ΠΑΜ-Θ.

«Ευελπιστώ ότι έως το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της περισυλλογής των νεκρών πτηνών. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για αυτό θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης.

Οι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας πήραν δείγματα από τέσσερις κύκνους τα οποία στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τις αναγκαίες εξετάσεις.

vistonida 1

vistonida 2

vistonida 3

vistonida 4

Πηγή: http://greenagenda.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας