επικαιροτητα

Published on 6 Φεβρουαρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Iταλία: Αναβολή της θανάτωσης λύκων μετά από έντονες διαμαρτυρίες

Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε την Πέμπτη σε αναμονή ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη θανάτωση του 5% των λύκων της χώρας, προς μεγάλη ανακούφιση των οικολόγων και φιλόζωων που είχαν κινητοποιηθεί σε όλη την Ιταλία.

Το μέτρο είχε οριστεί αρχικά να εγκριθεί σε μια διάσκεψη κρατικών και περιφερειακών εκπροσώπων στη Ρώμη, αλλά μετά από σθεναρή αντίσταση ελήφθη η απόφαση να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα.

«Οι λύκοι δεν είναι ακόμη ασφαλείς, αλλά προς το παρόν η κοινή λογική θριάμβευσε χάρις στις διαδηλώσεις», δήλωσε η Μικέλα Βιτόρια Μπραμπίλα, επικεφαλής της Ιταλικής Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

Μια νέα διάσκεψη, όπου θα αποφασιστεί αν θα υιοθετηθεί το σύνολο ή ένα μέρος του σχεδίου, προγραμματίστηκε για το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ο λύκος του είδους Canis lupus italicus, που διακρίνεται από τη γούνα του, η οποία κοκκινίζει το καλοκαίρι, αποτελεί προστατευόμενο είδος από το 1971. Πιστεύεται ότι περίπου 1.600 ζουν στις ορεινές περιοχές των Απεννίνων Όρεων και περίπου 150 στις Άλπεις.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου επιμένουν ότι η έλλειψη πρόσφατης απογραφής πληθυσμού σημαίνει ότι οι αριθμοί στα Απέννινα μπορεί να είναι μεταξύ 1.070 και 2.472, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν στη θανάτωση του 5%. Εξάλλου, οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι άλλα μέτρα για την προστασία των ζώων των κτηνοτρόφων της περιοχής θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ζημιές που προκαλούν οι λύκοι.

Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στα ζώα τους, κυρίως σε βοοειδή, έχουν πολλαπλασιαστεί και ότι ο έλεγχος του πληθυσμού είναι αναγκαίος.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας