επικαιροτητα

Published on 7 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

Απίστευτο! Στην Ζιμπάμπουε μετά την κατακραυγή για τον φόνο του Cecil ζητούν κυνηγούς να θηρεύσουν 200 υπεράριθμα λιοντάρια!

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Απίστευτο όμως αληθινό! Ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια άγριας ζωής της Ζιμπάμπουε, η Bubye Valley Conservancy, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο του φόνου 200 λιονταριών λόγω υπερπληθυσμού!  Το καταφύγιο άγριας ζωής δεν ..χωρά τα  500 και πλέον λιοντάρια τα οποία για να τραφούν αφανίζουν τα άλλα είδη με απρόβλεπτες συνέπειες για την ισορροπία των ειδών..

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των λιονταριών ξεκίνησε όταν θηρεύτηκε από τον οδοντίατρο Walter Palmer ο  Cecil, ένα λιοντάρι κοντά στο Εθνικό Πάρκο Hwange. .

Τότε ξέσπασε αδικαιολόγητη διεθνής κατακραυγή στην οποία πρωτοστάτησαν,(και υποκίνησαν) οικολόγοι ακτιβιστές με αποτέλεσμα να σταματήσει η προσέλκυση κυνηγών. Όμως το  σταμάτημα του κυνηγίου των λιονταριών είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα υπόλοιπα ειδη όπως είναι οι  αντιλόπες, οι καμηλοπαρδάλεις, οι λεοπαρδάλεις, και μια σειρά από άλλα ενδημικά είδη που ζουν στην περιοχή..

Οι τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσλάβουν ελεύθερους σκοπευτές η οποίοι θα φονεύσουν 200 υπεράριθμα λιοντάρια. Εκτός και αν βρεθούν κυνηγοί…

Ισχυρίζονται ότι  οι κυνηγοί είναι απαραίτητοι  στη διαχείριση του πληθυσμού των λιονταριών μια και η μετεγκατάσταση τους σε άλλες περιοχές, ή χώρες, είναι αδύνατη. Ο φόνος τους είναι μονόδρομος και εξετάζεται μόνο το ενδεχόμενο είτε της ανάθεσης σε σκοπευτές είτε η προσέλκυση κυνηγών.

– Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η περιοχή  προσπαθεί να ανακάμψει μετά από ένα  από τα πλέον θερμά και ξηρά καλοκαίρια όλων των εποχών.

-Το ελεγχόμενο κυνήγι παραδοσιακά βοήθησε να κρατηθεί ο πληθυσμός των λιονταριών στο πλαισιο της …ζωοχωρητικότητας του καταφυγίου, ενώ έφερνε αναγκαία οικονομικά έσοδα για την διατήρηση του που έχει έκταση 850.000 στρέμματα.  Σήμερα οι τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούν αυτό που αποκαλούν «φαινόμενο Cecil”  ή ΄΄κατάρα του Cecil΄΄ για την έλλειψη των κυνηγών.

Το 2015, το κυνήγι ενός λιονταριού  με το όνομα Cecil από έναν Αμερικανό οδοντίατρο τον Walter Palmer προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή,. Οι κατηγορίες αργότερα κατέρρευσαν όμως οι αντικυνηγοί  ακτιβιστές συνέχισαν να στοχοποιούν  την κυνηγετική δραστηριότητα  σε όλη την Αφρική καλώντας τις κυβερνήσεις,  συμπεριλαμβανομένης της Ζιμπάμπουε, να κλείσουν τα σύνορά τους στους κυνηγούς. Και όλα αυτά  παρά το γεγονός ότι πολλές περιβαλλοντικές  οργανώσεις, θηραματολόγοι και ειδικοί της άγριας ζωής, έχουν από καιρό συμφωνήσει πως το κυνήγι είναι απαραίτητο για τη διαχείριση όχι μόνο των πληθυσμών της άγριας ζωής, αλλά και ως οικονομικός πόρος που θα προστατεύσει τα ίδια τα είδη που έχουν κυνηγετική ζήτηση.

Είναι και αυτή η περίπτωση μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ο διαχειριστικός ρόλος του κυνηγίου είναι πάντα διαχρονικός και επιστημονικά επιβεβλημένος.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας